Αρχική » » «ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ» ο στόλος των ΤΟΥΡΚΩΝ

«ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ» ο στόλος των ΤΟΥΡΚΩΝ


Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μετά το πογκρόμ συλλήψεων έμπειρων αξιωματικών. 
Οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι της «Επιχείρησης Βαριοπούλα», ο πρώην αρχηγός της Α' Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ καταδικάστηκαν σε δις ισόβια! 
Η επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των αποφάσεων της δίκης για τη «Βαριοπούλα» απομακρύνει οριστικά από το τουρκικό Ναυτικό 7 ναυάρχους, ενώ το 57% των συλληφθέντων για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνωμοσίας αποτελείται από στελέχη του τουρκικού Ναυτικού! 
Το σχέδιο ναυπήγησης του εθνικού πλοίου της Τουρκίας, της κορβέτας MILGEM, παρουσιάζει καθυστερήσεις εξαιτίας του φόβου πολλών αξιωματικών να αναλάβουν ευθύνες. 
Ο Ερντογάν, βλέποντας την κατάσταση στο Ναυτικό, δηλώνει τώρα πως «δεν έχει μείνει αρχηγός να διοικήσει τον Στόλο», προσπαθώντας να στείλει μήνυμα σε εισαγγελείς και δικαστές να σταματήσουν τις διώξεις εναντίον τους! 
Στις διοικήσεις των δυνάμεων του Ναυτικού, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται υποναύαρχοι, λόγω των συλλήψεων και της έλλειψης προσωπικού έχουν διοριστεί υποπλοίαρχοι! 

Του Μανώλη Κωστίδη 

«Από εδώ και πέρα στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκουν πλοιάρχους για τον Στόλο μόνο από τα Καταμαράν. Δεν άφησαν ούτε έναν έμπειρο αξιωματικό». Αυτές οι δηλώσεις δεν ανήκουν σε κάποιον τυχαίο Τούρκο, αλλά στον πρώην αντιστράτηγο Μεχμέτ Μπαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος ως εκλεγμένος βουλευτής του Κόμματος Εθνικι­στικής Δράσης (ΜΗΡ) με τις κατηγορίες συμμε­τοχής στο σχέδιο συνωμοσίας με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» (Batyoz). 

Στη γειτονική χώρα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το τουρκικό Ναυτικό πα­ρουσιάζει εικόνα... διάλυσης. Η επικύρωση τον προηγούμενο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο των αποφάσεων της δίκης για τη «Βαριοπούλα» απομακρύνει οριστικό οπό το τουρκικό Ναυτι­κό 7 ναυάρχους, ενώ το 57% των συλληφθέντων για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνωμοσίας αποτελείται οπό στελέχη του τουρκικού Ναυτι­κού! Διακόσιοι τριάντα επτά (237) αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κα­τηγορηθεί και έχουν καταδικαστεί για συμμε­τοχή στο συγκεκριμένο σχέδιο συνωμοσίας. Απ΄ αυτούς οι 7 ήταν ναύαρχοι, οι 27 πρώην ναύαρχοι και στο σύνολο άλλοι 100 εν ενεργεία αξιωματικοί του Ναυτικού κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν από το δικαστήριο.. 

Δεκάδες άλλοι αξιωματικοί του Ναυτικού κατηγορούνται ως «πράκτορες» επειδή έπεσαν θύμα κυκλώματος που υπέκλεπταν στοιχεία από το Ναυτικό. 

Τον Σεπτέμβριο, ο β' αρχηγός του τουρκι­κού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Ατίλα Κεζέκ παραιτήθηκε από το Σώμα για να συμπαρασταθεί στους έγκλειστους αξιωματικούς. Στην παραίτησή του αναφέρει πως «η θέση όλων μας βρίσκεται δίπλα στους καταδικασθέντες συναδέλφους μας». 

Πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 5-6 ναύαρχοι έχουν παραιτηθεί, όμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματά τους. 

Σοβαρές ελλείψεις στην ηγεσία 

Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην ηγεσία του Ναυτικού καθώς τον Ιανουάριο του 2013 είχε υποβάλει την παραίτησή του ο αρχηγός του τουρκικού Στόλου Νουσρέτ Γκιουνέρ. 

0 Γκιουνέρ είχε ήδη υποβάλει την αίτηση παραίτησης του από τον Νοέμβριο του 2012 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δεκάδες συλλήψεις αξιωματι­κών του Ναυτικού ως μέλη της Εργκενεκόν ή ως πράκτορες και στην επιστολή παραίτησης του είχε γράψει πως «οι φίλοι μας συλλαμβάνονται και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, σαν να μην φτάνει αυ­το, βοηθάμε και στις συλλήψεις». 

Ο β' αρχηγός του στόλου, Βεϊσέλ Κιοσέλε, είχε αποστρατευθεί καθώς κατη­γορείται από τουρκικό δικαστήριο γιο δράση σε κύκλωμα πρακτόρων! 

Στο τουρκικό Ναυτικό συνολικά 12 εν ενερ­γεία ναύαρχοι έχουν συλληφθεί και δικάζονται για διάφορες κατηγορίες. 

0 πρώην αντιστράτηγος Εγκίν Αλάν υποστη­ρίζει πως «έχουν συλλάβει και έχουν τελει­ώσει την καριέρα των 20 πιο έμπειρων αξιωματικών του Ναυτικού (σ. σε όλες τις δίκες). Ουσιαστικά καρατόμησαν τους πιο επιτυχημέ­νους αξιωματικούς του μέλλοντος. Αυτές οι δί­κες είναι τέτοια συνωμοσία που έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους Τούρκους αξιωματικούς ως μέλη κυκλώματος πορνείας, ως τρομοκράτες, ως πραξικοπηματίες. Με τη "Βαριοπούλα" "έπνιξαν" 300 παιδιά που αγαπούν αυτή την πατρίδα». 

Το ζήτημα δεν είναι μόνο στην ιεραρχία, αλλά και στη λειτουργία του Ναυτικού, καθώς πάγω­σαν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, «δεν υπογράφεται κανένα άλλο έγγραφο εκτός από τις παραιτήσεις των αξιωματικών». 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα και το σχέδιο ναυπήγησης του εθνικού πλοίου της γειτονικής χώρας, της τουρκικής κορβέτας MILGEM παρουσιάζει καθυστερήσεις εξαιτίας του φόβου πολλών αξιωματικών να αναλάβουν ευθύνες. 

Οι περισσότεροι αξιωματικοί που συνελή­φθησαν ήταν υπεύθυνοι σε εξοπλιστικά προγράμματα και προγράμματα εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων. 

0 Χαλούκ Πεκσέν, ο οποίος είναι δικηγόρος πολλών έγκλειστων αξιωματικών, τονίζει πως οι περισσότεροι στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα». 0 Πεκσέν ισχυρίζεται πως «κανενός αξιωματικός από τον φόβο του δεν υπογράφει κανένα έγγραφο εκτός από τις παραιτήσεις» και τονίζει πως πολλά σχέδια του Ναυτικού και της Αεροπορίας έχουν -παγώσει- γι αυτόν το λόγο. 

Πρόβλημα υπάρχει στις διοικήσεις των δυ­νάμεων του Ναυτικού. Ενώ στις θέσεις αυτές πρέπει να βρίσκονται υποναύαρχοι, λόγω των συλλήψεων και της έλλειψης προσωπικού έχουν διοριστεί υποπλοίαρχοι! 


Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και ο Ερντογάν, ο οποίος είχε καταπολεμήσει τους «πασάδες», τώρα έχει φτάσει να δηλώνει «δεν έχει μείνει αρχηγός να διοικήσει τον Στόλο», προσπαθώντας να στείλει μήνυμα στους ει­σαγγελείς και δικαστές να σταματήσουν τις διώξεις εναντίον τους. 

«Στόχος είναι η αποδυνάμωση του Ναυτικού» 

0 καταδικασμένος στη δίκη της «Βαριοπούλας» ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ, αναφέρει πως «η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τουρκικό Ναυτικό μοιάζει με αυτή του γαλ­λικού Ναυτικού αμέσως μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Με τις δίκες-μαϊμού, με ψευδή στοι­χεία, εξαφανίζουν τα πιο ικανά στελέχη του τουρκικού Ναυτικού. Είναι άτομα που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, πλοίαρχοι, άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Θεωρώ πως τελικός στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η αποδυ­νάμωση του τουρκικού Ναυτικού και για να εμποδίσουν κάποιοι να γίνει η Τουρκία περι­φερειακή δύναμη». 

Πολλοί από τους αξιωματικούς που βρίσκον­ται έγκλειστοι στις φυλακές κατηγορούν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Νετζντέτ Οζέλ για αδιαφορία. Τονίζουν πως θα έπρεπε να δεί­ξει μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στον Ερντογάν για τις «ψευδείς κατηγορίες με τις οποίες έχουν φυλακιστεί». 

0 πρώην αρχηγός Στόλου Νουαρέτ Γκιουνέρ, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εμένα ποιος θα με υποστηρίξει; 0 δικός μου ο άνθρωπος, δηλαδή το επιτελείο… Γιατί αυτό γνωρίζει την αθωότητα του. Εγώ γιατί παραιτήθηκα; Γι΄ αυτό παραιτή­θηκα. Αν δεν υπερασπιστώ εγώ το προσωπικό μου ποιος θα το κάνει. Κανείς να μην κρυφτεί πίσω από τη Δικαιοσύνη. Κάποια μέρα θα πλη­ρώσουν γι΄ αυτά που έκαναν Αν δεν το κάνουν, θα λογοδοτήσουν στον θεό». 

0 Τούρκος επιτελάρχης πάντως φαίνεται πως αδιαφορεί για τις κατηγορίες και αναφέρει πως «προσπαθεί να μην πολιτικοποιήσει τον τουρκικό στρατό». 


Η "Επιχείρηση Βαριοπούλα» χρονολογείται από το 2003 και σύμφωνα με το κατηγορητήριο περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να επέμβει ο στρατός. Στη φωτό μερικοί από τους συλληφθέντες στρατηγούς και ναυάρχους. 

0 Οζέλ αναφέρει :«Δεν θα παραιτηθώ επειδή το ζητούν κάποιοι. Ανέλαβα καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η εμπιστοσύνη του λαού. 0 αρχηγός του Γενικού Επιτελείου είναι ο διοικητής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και δημόσιος αξιωματούχος, ο οποίος έχει ευθύνη απέναντι στο κράτος και του οποίου τα καθήκοντα και οι αρ­μοδιότητες ορίζονται από τους νόμους. 

Θεωρώ ότι ο δημόσιος αξιωματούχος θα πρέπει να κρίνει σωστά το πότε και πού θα μι­λάει καθώς και το τι θα λέει. Γι΄ αυτόν το λόγο προτιμώ να μη μιλάω πολύ και να μη βρίσκομαι στην επικαιρότητα». 

Πάντως παραμένει μεγάλο ερωτηματικό η μελλοντική ετοιμότητα του τουρκικού Ναυτικού, όπως αναφέρουν πρώην αξιωματικοί, εξαιτίας της απουσίας πολλών στελεχών του, την ώρα που ναυπηγεί νέες κορβέτες, υποβρύ­χια και φρεγάτες και στα προγράμματα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει πατήσει φρένο. 

Η «Βαριοπούλα» που είχε στόχο και την Ελλάδα 

Η «Επιχείρηση Βαριοπούλα» χρονολογείται από το 2003 και σύμφωνα με το κατηγορητήριο περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομ­βών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να επέμβει ο στρατός. 

Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντο που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα «Taraf». Στα ντοκουμέντα αποκαλυπτόταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο. Τα ντοκουμέντα, το οποία τα πε­ρισσότερα κατασχέθηκαν ύστερα από εισβολή αστυνομικών στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ, αφορούσαν μια άσκηση που είχε πραγματοποι­ηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λε­πτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. 

Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιαλτζούκ. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης την τοποθέ­τηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αε­ροσκάφους της τουρκικής Πολεμικής Αερο­πορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφτηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο την επίτευξη ελληνοτουρκικής έντασης. Οι Τούρκοι στρα­τηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο κατάληψης και της περιοχής του Βόρειου Έβρου! 

Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προ­έβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυ­τών των γεγονότων, θα ανατρεπόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του που είχε έρθει στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002. 

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στην κατάθεση του στο δικαστήριο ως μάρτυρας, είχε δηλώσει πως «το σχέ­διο είχε παρατραβήξει, καθώς χρησιμοποιούνταν το πραγματικά ονόματα πολιτικών προσώπων». 

«Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ήρθε στην εξουσία, προκλήθηκε φόβος κυρίως λόγω των παλαιών δράσεών τους… Φοβήθηκα κι εγώ. Κάποτε εμείς οι στρατηγοί κάνουμε ανταλλαγή απόψεων. Σε μια απ' αυτές ειπώθηκε και το "πραξικόπημα". Αλλά αυτό ειπώθηκε ως μια από τις πιθανότητες δράσης», είχε καταθέσει ο πρώην στρατηγός. 

Μείωση ποινής 

0ι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι της «Επι­χείρησης Βαριοπούλας» ο πρώην αρχηγός της Α' Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ καταδικάστηκαν σε δις ισόβια. Αργότερα ανακοινώθηκε πως η ποινή των τριών «εγκεφάλων» του σχεδίου μειώθηκε σε είκοσι έτη κάθειρξης, λόγω της μη πραγματοποίησης του σχεδίου. Άλλοι στρατηγοί, όπως ο Εγκίν Αλάν, ο Ερχούν Σαγκιούν και ο πρώην αρχηγός της Σχολής Πολέμου Μπιλγκίν Μπάλανλι, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε αποτυχημέ­νη προσπάθεια πραξικοπήματος». 

(CRASH-08/11/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger