• Οι ανακρίβειες και τα μισόλογα του πρώην γενικού διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών σε τηλεοπτική εκπομπή για τον περίεργο χειρισμό της υποθέσεως των παρεμβολέων της SONAK.
• Ο κ. Βασιλάκος ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη ματαίωση της προμήθειας των πυρομαχικών των 120 χλστ. των νέων αρμάτων μάχης.
Από τον Μάνο Ηλιάδη
Η άκρως ενδιαφέρουσα εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα την περασμένη Τετάρτη στο Extra σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς κατέδειξε αρκετά από τα προβλήματα που διείπαν τις αμυντικές προμήθειες των τελευταίων αρκετών ετών ή μάλλον του... μακρινού παρελθόντος, διότι στην πράξη οι αμυντικές προμήθειες ουσιαστικώς σταμάτησαν το 2005, με εξαίρεση ορισμένες που αποφασίσθηκαν για λόγους που είχαν να κάνουν περισσότερο με τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας (π.χ. η απόφαση για τη ναυπήγηση ακόμη δύο πυραυλακάτων -όχι γιατί δεν τις χρειάζονταν στο ΠΝ, αλλά γιατί υπήρχαν άλλες, πιεστικότερες ανάγκες) και λιγότερο για την ενίσχυση της άμυνας.
Στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ και «καθ΄ ύλην αρμόδιος» για την ...(ιδιωτική) ελληνική αμυντική βιομηχανία Τάσος Ροζολής κάλυψε κατά τον καλύτερο τρόπο το θέμα, διατυπώνοντας συνοπτικά μια κατάσταση που θα έπρεπε να κάνει όσους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγονται ήσαν υπεύθυνοι τα τελευταία χρόνια να ντρέπονται. Ένας πασίγνωστος, από τους τελευταίους ήταν και ο Ευάγγελος Βασιλάκος, κοντά πέντε χρόνια γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών), ο οποίος ήταν και ο «guest star» της βραδιάς και ως γνωστόν διώκεται (μαζί με άλλους 18) για τον περίεργο χειρισμό της υποθέσεως των παρεμβολέων και κέντρων ακροάσεων της Sonak.
Τα ρεπορτάζ
Για τον συντάκτη του παρόντος, ο οποίος έχει γράψει αμέτρητα άρθρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον τότε «Επενδυτή» και «Κόσμο του Επενδυτή» (π.χ., 8/2/2004, 3/10/2005, 22/10/2006, 13/10/2007, 9/12/2007, 20/6/2010), καθώς και πρόσφατα ακόμη, στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (11/8/2013), εντύπωση προκάλεσε η παραπομπή και του τότε Α/ΓΕΣ και μετέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Γεώργιου Αντωνακόπουλου, ενός εκ των πλέον ικανών και ακέραιων αξιωματικών που πέρασαν από το Στράτευμα. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο στρατηγός Αντωνακόπουλος είχε γράψει συγκεκριμένες (αρνητικές) παρατηρήσεις στα προωθούμενα τότε έγγραφα της συγκεκριμένης προμήθειας, αλλά αυτές, λόγω του πνεύματος της εποχής, ουδόλως ελήφθησαν υπ΄ όψιν από την πολιτική ηγεσία.
Δεν θα ασχολούμεθα εκ νέου με το θέμα εάν ο Ευ. Βαοιλάκος δεν ανέφερε -με τη χαρακτηριστική, μακρόσυρτη εκφορά του λόγου του, που θύμιζε τον αμίμητο καρατερίστα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Νίκο Φέρμα- ότι «οι ανόητοι γράφουν ανόητα πράγματα». Και επειδή συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των πλέον ανόητων για το θέμα έχοντας γράψει, ως προελέχθη, αρκετά άρθρα για τη συγκεκριμένη προμήθεια επανερχόμαστε εν συντομία.
Το περίεργο εδώ είναι ότι ο ικανότατος και έμπειρος Κ. Χαρδαβέλλας τού παρέσχε την άνεση να ξεπεράσει με τον γνωστό αόριστο τρόπο του και χωρίς να δίνει καμία εξήγηση ακόμη και την παρέμβαση του πρώην ανώτατου δικαστικού της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένως του εγνωσμένου κύρους Κυριάκου Σαμπάνη, Αναθεωρητού Γ΄ Τάξεως, ενός αδέκαστου και επαρκέστατου αξιωματικού που ήταν πρόεδρος της επιτροπής των τελικών διαπραγματεύσεων με τη Sonak. Ο τελευταίος με παρέμβασή του δήλωσε στην εκπομπή ότι η επιτροπή της οποίας προίστατο είχε ολοκληρώσει το έργο της, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όταν η επιτροπή του διελύθη με εντολή Βασιλάκου δύο ώρες πριν! (σ.σ: την επιστολή Σαμπάνη προς Βασιλάκο, που επιβεβαιώνει τη σχετική δήλωση, την έχουμε, ενώ παρακάτω αναφέρεται και σχετική επιστολή της Sonak, που επιβεβαιώνει τον Κ. Σαμπάνη). Απάντηση Βασιλάκου, απευθυνόμενος προς Κ. Χαρδαβέλλα «Δεν είναι ακριβές αυτό», χωρίς να δώσει καμία άλλη εξήγηση γιατί ήταν ανακριβής η δήλωση Σαμπάνη, για να συνεχίσει τις υπεκφυγές σε όποια ερώτηση με πρόσχημα ότι το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη («και εγώ σέβομαι τους θεσμούς» κ.λ.π).
Η επιστολή
Σε άρθρα του γράφοντος στον τότε «Κόσμο του Επενδυτή» την 13/10/2007 και 9/12/2007 (είχαν προηγηθεί αρκετά άλλα με προειδοποιητικό χαρακτήρα για το πού θα κατέληγε η σύμβαση) είχαμε παρουσιάσει το κείμενο μιας επιστολής της Sonak προς τον Ευ. Βασιλάκο, με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2006, το περιεχόμενο της οποίας ήταν ενδεικτικό των προθέσεων της εταιρίας:
«Τον Σεπτέμβριο του 2005 ξεκίνησε η διαδικασία επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του άρθρου 21 της σύμβασης. Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 και λίγες ώρες προ της υπογραφής του Πρακτικού, στο οποίο είχαμε καταλήξει έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή της ΓΔΑΕΕ, η διαδικασία διεκόπη αιφνίδια και αδικαιολόγητα με εντολή σας. Από τότε, και παρά τις υπομνήσεις μας σε επιστολές και συναντήσεις, δεν προωθείται λύση του αδιεξόδου, παρά το γεγονός ότι ήδη, με τις προηγούμενες επιστολές μας, σας έχουμε πλήρως αποδείξει το ύψος των θετικών και αποθετικών ζημιών που υφιστάμεθα από τη μη εκπλήρωση της συμβάσεως. Οι ζημίες αυτές, συμπεριλαμβανομένου και του άμεσου κόστους διατήρησης εγγυητικών επιστολών και εμπλεκόμενου προσωπικού, βαίνουν καθημερινά αυξανόμενες και υπερβαίνουν τα 50.000.000 ευρώ».
Αυτό που είναι εντυπωσιακό, γράφαμε τότε, είναι ότι ενώ το κείμενο αυτό, προφανώς συντεταγμένο από νομικό, έδειχνε καθαρά ότι η εταιρία (Sonak) -εν όψει της διαπιστωθείσης σε δύο δοκιμές αδυναμίας του συστήματός της να ανταποκριθεί στις τεχνικές προδιαγραφές της συμβάσεως- καλλιεργούσε το έδαφος για να ξεφύγει από το φυσιολογικά αναμενόμενο ζητούμενο της επιστροφής των 35.000.000 ευρώ περίπου που είχε πάρει σε προκαταβολές, διά της παραπομπής του θέματος στη μακροχρόνια διαδικασία της διαιτησίας, η ΓΔΑΕΕ, διά της αδράνειας της τής παρέσχε όλο τον χρόνο και τα προσχήματα να το επιτύχει.
Το αποτέλεσμα ήταν στις 28 Νοεμβρίου 2007 η Sonak να προσφύγει στη διαιτησία, έναν και πλέον χρόνο μετά τη διάλυση της επιτροπής και χωρίς καμία, εξ όσων γνωρίζουμε, άλλη ενέργεια της ΓΔΑΕΕ. Τι έκανε ο Ευ. Βασιλάκος; Στις 15 Οκτωβρίου 2009 (!!), τρία ολόκληρα χρόνια αργότερα δηλαδή μετά τη διάλυση της επιτροπής και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και δύο χρόνια μετά την προσφυγή της Sonak στη διαιτησία υπέβαλε και αυτός.. αντίθετη αίτηση προσφυγής στη διαιτησία, σε μια προφανώς ύστατη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες του. Είχαμε, δηλαδή μια καραμπινάτη περίπτωση προκλήσεως ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο (το οποίο έχασε την προκαταβολή και αναγκάστηκε να πληρώσει και 3.000.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα) λόγω της αδράνειας και των παραλείψεων συγκεκριμένου ατόμου. Και είναι αυτό ακριβώς που επισήμανε, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στον Ευ. Βασιλάκο ο διακρινόμενος για την ευθυκρισία και μαχητικότητά του Κ. Φράγκος, ότι ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο για παράνομες πράξεις αλλά και για παραλείψεις.
Τα πυρομαχικά
Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση των αδέξιων χειρισμών του Ευ. Βασιλάκου, ο οποίος ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη ματαίωση της προμήθειας των πυρομαχικών των 120 χλστ. των νέων αρμάτων μάχης και προκάλεσε την καθυστέρηση σε σχεδόν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα των τριών κλάδων των Ε.Ε., με αποτέλεσμα τη σημερινή ελάχιστα επιθυμητή κατάσταση. Και είναι ο ίδιος ο οποίος ευθύνεται κατά γενική ομολογία για την απαράδεκτη κατάσταση στο θέμα των ανεκτέλεστων Α.Ω., το οποίο εθίγη στην ίδια εκπομπή με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για τη δύσμοιρη ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Η εμφάνιση του σε μια αξιόλογη εκπομπή όπως αυτή του Κ. Χαρδαβέλλα την περασμένη Τετάρτη, στην οποία κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τους πάντες για διαφθορά κ.λ.π., με τη γνωστή του τακτική των υπονοουμένων και της αοριστολογίας, χωρίς στην ουσία να λέει απολύτως τίποτε, εκτός του ότι είναι ο μόνος τίμιος στον χώρο (οι παρακολουθούντες τα θέματα της άμυνας θυμούνται τις κατ΄ επανάληψη δηλώσεις του, σε στιλ Νίκου Φέρμα πάντα, «εγώ δεν τα πήρα»), αποτέλεσε συνέχεια της μακράς και επιβλαβούς παρουσίας του στον χώρο.
Ο Ευάγγελος Βασιλάκος
Ο απολογισμός και η μεγαλομανία του
ΠΡΙΝ τον ξανακαλέσει στην εκπομπή του, ο συμπαθέστατος Κ. Χαρδαβέλλας καλά θα κάνει να διαβάσει τον Απολογισμό Έργου της ΓΔΑΕΕ10/4/2006-4/10/2009 (υπάρχει στο διαδίκτυο, βλ. DefenceNet 1/03/2010) που υπέβαλε ο Ευ. Βασιλάκος την επομένη των εκλογών του 2009 στον νέο τότε υπουργό Ευ. Βενιζέλο για να διαπιστώσει τη σοβαρότητα των απόψεων Βασιλάκου και κυρίως την ιδέα του ατόμου αυτού για το άτομο του. «Για το έργο που παρήχθη κατά την περίοδο της θητείας μου, αρμόδιος να το κρίνει είναι ο ιστορικός του μέλλοντος» έγραψε.
Στον ίδιο απολογισμό ο Βασιλάκος υποστήριξε ότι η παρούσα στελέχωση της ΓΔΑΕΕ (235 επιτελείς) ήταν ανεπαρκής και χρειάζονταν τουλάχιστον 800-1.000 (!) επιτελείς, ενώ παρακάτω επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός υφυπουργείου Αμυντικών Επενδύσεων με προσωπικό 3.000 άτομα! Μία ολόκληρη ταξιαρχία δηλαδή. Τούτο δε τον Οκτώβριο του 2009, όταν η χώρα δεν αγόραζε από ετών πλέον απολύτως τίποτε. Περιττό να τονισθεί ότι το υπόλοιπο του απολογισμού του έργου Βασιλάκου ήταν ανάλογης σοβαρότητας.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/11/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.