Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΣΥΡΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5’ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης του νέου μνημονίου έκανε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των ενστόλων αποσύροντας την αρχική διάταξη με την οποία οι στρατιωτικοί που είχαν τη δυνατότητα αποχώρησης για σύνταξη, με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, πριν την ψήφιση του νόμου, υποχρεώνονταν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου να παραμείνουν αναγκαστικά μέχρι το 58° έτος και με 40 χρόνια υπηρεσίας για να βγουν στη σύνταξη!
Η διάταξη καταργούσε δηλαδή ακόμη τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα καθώς αν... έμενε όπως είχε, τότε μετά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου και μετά, οι ένστολοι θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μόνον όταν συμπλήρωναν συνολικά 40 χρόνια υπηρεσίας και έχουν κλείσει το 58° έτος της ηλικίας τους.
Στην πράξη αν περνούσε η διάταξη, τότε ένας αξιωματικός που είχε 24,5 χρόνια τον Ιούνιο του 2012 και θα έβγαινε στη σύνταξη με 27,5 έτη, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, θα υποχρεωνόταν να μείνει για άλλα 14 χρόνια για να συμπληρώσει τα 40 στην υπηρεσία και θα μπορούσε να υποβάλει παραίτηση για σύνταξη μόνον όταν θα συμπλήρωνε και το 58° έτος!
Η νέα ψηφισμένη διάταξη για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών δεν ακυρώνει την έξοδο με 40 χρόνια στα 58, αλλά όπως φαίνεται καθαρά από τη νέα διατύπωση την καθιστά «μη υποχρεωτική».
Στο νέο συνταξιοδοτικό νόμο 4336 (ΦΕΚ Α' 14/8/2015) που περιλαμβάνει όλες τις σαρωτικές αλλαγές στα όρια ηλικίας, τον υπολογισμό και τη μείωση των νέων συντάξεων, αναφέρεται ως προς τα όρια ηλικίας των στρατιωτικών ότι: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, όπως ειδικότερα θα ρυθμιστεί νομοθετικά, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας».
Με 40 χρόνια υπηρεσίας
Στην ουσία για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα είναι υποχρεωτική η αποστρατεία αν δεν συμπληρωθεί το 58ο έτος, ενώ για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες), που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή για όσους συμπληρώνουν τα 24,5 έτη μετά τις 14/8/2015, η αποχώρηση θα γίνεται είτε με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας, αλλά χωρίς όριο ηλικίας, είτε στο 60° έτος, εφόσον έχουν λιγότερα από 40 έτη υπηρεσίας. Ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας, το συνταξιοδοτικό καθεστώς παραμένει όπως είχε νομοθετηθεί απ' το 2010 με το νόμο 3865. Ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρεται μεν ότι πριν από το 58° έτος δεν θα είναι υποχρεωτική η αποστρατεία (που δίνει τη δυνατότητα σε ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να παραμένουν στην ιεραρχία και να μην οδηγούνται σε αποστρατεία με τις κρίσεις στο στράτευμα), πλην όμως δεν διευκρινίζονται τα έτη υπηρεσίας και αν θα μείνουν τα 40 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πριν ή μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Χαμένοι στη σύνταξη
Χαμένοι πάντως είναι από το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) που μειώνει τις τελικές τους αποδοχές και μάλιστα όχι μόνο για όσους αποχωρούν μετά το νέο νόμο, αλλά και για όσους αποχώρησαν από 1/1/2015, οι συντάξεις των οποίων θα επανυπολογιστούν και θα διαμορφωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους σε μικρότερα ποσά.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-17/08/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.