Στο στόχαστρο του νέου μνημονίου οι στρατιωτικοί.
Στόχος του κουαρτέτου και του υπουργείου Οικονομικών έχουν γίνει οι στρατιωτικοί και είναι βέβαιο πως μετά την περιπέτεια της μνημονιακής τροπολογίας σύντομα θα ξαναβρεθούν κάτω από τα μνημονιακά βέλη με στόχο αυτήν τη φορά, ποιος ξέρει, τα μετοχικά ταμεία, τα εφάπαξ...;
Η τροπολογία Μάρδα εγκλωβίζει τους στρατιωτικούς έως τα 58 τους στο Στράτευμα. Το αν μπορούν... ως αυτήν την ηλικία να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους ή αν στόχος είναι η δημιουργία Στρατού «γραφείων», το αν, με δεδομένη τη συρρίκνωση της οροφής των ΕΔ αλλά και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μικρότερων, φθηνότερων και ποιοτικότερων ΕΔ, αυτό σημαίνει πως θα εισέρχονται με το σταγονόμετρο νέα στελέχη, προφανώς είναι κάτι που περνάει σε δεύτερη μοίρα. Άγνωστο παραμένει και πώς η πολιτεία θα διασφαλίσει πως δεν θα πεινάσουν όσοι αναγκάζονται να υποβάλουν αίτηση αποστρατείας, αδυνατώντας να συντηρήσουν δύο ή και τρία σπίτια αν έχουν παιδιά που σπουδάζουν.
Εύλογο και το ερώτημα του Ηλία Νατσιούλα: «Μπαίνεις 18 ετών και έχεις 35 έτη υπηρεσίας, άρα είσαι 53 ετών. Με το προηγούμενο καθεστώς, με αναγνώριση 5 ετών εκστρατείας, θα αποχωρούσες σε ηλικία 53 ετών και θα δικαιούσαι την επομένη ημέρα σύνταξη, καθώς θα αναγνώριζες τα 5 έτη εκστρατείας, θα συμπλήρωνες, δηλαδή, τα 40 έτη που απαιτούνταν, καθώς ίσχυε “δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας"». Τώρα, όμως, όπως αυτονόητα ρωτάει, τι θα κανείς όταν θα είσαι σε ηλικία 53 ετών; θα εργαστείς άλλα 5 έτη για να γίνεις 58 ετών; Πάει, δηλαδή, στην πράξη το καθεστώς των 5 ετών εκστρατείας ή 8 που ήταν για όσους μπήκαν μέχρι 31-12-1995 (αυτοί μπορούσαν να αποχωρήσουν με 40 έτη, εκ των οποίων αθροίζοντας και 8 εκστρατείας); Για άλλη μια φορά η πολιτεία δείχνει πως οι στρατιωτικοί θεωρούνται εύκολος στόχος για πειραματισμούς.
Το σίγουρο είναι πως πολλοί στρατιωτικοί βλέπουν πως μεθοδεύεται ο εγκλωβισμός τους, χωρίς κανείς να ψιθυρίζει έστω κάτι για θέματα, όπως είναι οι χιλιάδες απλήρωτες και ανασφάλιστες υπερωρίες τους, το Ασφαλιστικό 90-92 κ.λ.π., ενώ μάλλον πικρά χαμόγελα προκαλεί η «μάχη» που παρουσιάζει η αντιπολίτευση για να ισχύσει η διάταξη από 31-8-2015 και όχι από 1-1-2015. Η ΠΟΕΣ, από τη μεριά της, λέει πάντως πως τα στελέχη που κατετάγησαν από τη 1-7-1990 θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, από το έτος 2022 και μετά, ενώ η ΕΣΠΕΘ ρωτά αν θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα 5 πλασματικά για όλους και αν το ποσό εξαγοράς θα εξομοιωθεί με τα Σώματα Ασφαλείας.
Κώστας Αττίας
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-22/08/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.