Αρχική » » Η... ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Η... ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ


Η Ταμπέλα του «εθνολαΐκιστή» και το παράδειγμα δημοκρατίας της Ελβετίας.

Από τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη*

Τα ακούσαμε, γι' άλλη μια φορά, με αφορμή το Σκο­πιανό: «Η εξωτερική πο­λιτική δεν γίνεται με συλλαλητή­ρια». «Δημοψήφισμα για το όνομα; θα αστει­εύεστε! Αυτά αφήστε τα στους ειδικούς που τα ξέρουν καλύτερα».

Τα ίδια επιχειρήματα δεν ακούγονται μόνο στην Ελλάδα. Ακούστηκαν και στο Brexit, ακούγονται κάθε φορά που οι επιθυμίες των λαών πάνε κόντρα στα σχέδια των ελίτ. Βλέ­πετε, στον ιδανικό κόσμο της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης οι πολίτες θα πρέπει να νιώ­θουν ευγνώμονες που μπορούν να ψηφίζουν μια φορά στα τέσσερα χρόνια.

Στο ενδιάμεσο οφείλουν να το βουλώνουν και να αφήνουν τους πολιτικούς, τους «πεφω­τισμένους» τεχνοκράτες και τους «ειδικούς» να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Γιατί, όπως μας λένε, όλοι εμείς, η «αμαθής πλέμπα», οι «πληβείοι», δεν έχουμε τις γνώσεις και την ωριμότητα για να αποφασίζουμε για τόσο σύν­θετα ζητήματα

Ποιοι είναι, όμως, όλοι αυτοί οι... σοφοί επαΐοντες και ειδικοί, που ξέρουν το καλό μας καλύτερα και από εμάς τους ίδιους; Είναι αυ­τοί που το 2008 δεν πήραν χαμπάρι ότι ερχόταν η χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, είναι αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία την Ελλάδα, είναι αυτοί που μας έλεγαν ότι το Brexit 0α φέρει τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα και ότι το Ιράκ έχει χημικά όπλα.

Είναι οι «διανοούμενοι, πλην όμως ηλίθι­οι», σύμφωνα με τον Nassim Nicholas Taleb, αυ­τή η αλαζονική ημιμαθής ελίτ, που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της τα τελευταία χρόνια και που όμως έχει το θράσος να υπο­δεικνύει σε όλους εμάς τους υπόλοιπους τι να κάνουμε, πώς να μιλάμε, πώς να σκεφτόμαστε και ποιον να ψηφίζουμε!

Την επόμενη φορά που κάποιο παπαγα­λάκι τους θα σας αποκαλέσει «λαϊκιστή» επειδή θα μιλήσετε υπέρ των συλ­λαλητηρίων, των δημοψηφισμάτων και της συμμετοχής του λαού στις αποφάσεις που αφο­ρούν το μέλλον του, θυμίστε του την τελειότερη δημοκρατία του κόσμου, την Ελβετία.

Εκεί οι πολίτες, μέσω συνεχών δημοψηφι­σμάτων, αποφασίζουν σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για κάθε θέμα που τους αφο­ρά, από το πιο ασήμαντο ως το πιο σημαντικό, από το αν πρέπει να κατασκευαστεί ένα τούνελ στις Άλπεις μέχρι αν πρέπει η χώρα τους να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και παρότι, όπως μας λένε, ο λαουτζίκος δεν έχει τη... σοφία των «ειδικών», κατά έναν περίεργο τρόπο αυτή η «εθνολαϊκιστική» Ελ­βετία εδώ και τόσα χρόνια δεν τα καταφέρνει και άσχημα...

*Νομικός

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/02/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger