Αρχική » » ΟΙ 7 ΟΦΑ* ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ (*ΟΦΑ: Όπου Φυσάει ο Άνεμος)

ΟΙ 7 ΟΦΑ* ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ (*ΟΦΑ: Όπου Φυσάει ο Άνεμος)


Τη στήριξη βουλευτών από τρία κόμματα, τους ΑΝ.ΕΛ., το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, θα χρειαστεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συγκεντρώσει τους 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης. Και κάποιοι από αυτούς είναι πρόθυμοι να του τη δώσουν. 

Το ραντεβού του Θανάση Παπαχριστόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ήταν η αιτία που οδήγησε στην πρόσφατη έκρηξη του Πάνου Καμένου και το γεγονός που ενεργοποίησε την αλληλουχία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. ξεκίνησε από τον «Ρήγα Φεραίο», πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ, στη Ν.Δ., στους ΑΝ.ΕΛ. και τώρα έχει προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι οι 151 της ψήφου εμπιστοσύνης και άλλοι οι 151 των Πρεσπών. Όπως λέει και ο σοφός λαός, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Οι πρόθυμοι βουλευτές για να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία. Άλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύ­τερη, αλλά οι περισσότεροι με ένα κύριο χαρακτη­ριστικό: την ευκολία με την οποία άλλαζαν στη ζωή τους τις... πολιτικές σχέσεις. 

Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος από τον «Ρήγα Φεραίο» πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ, στη ΝΔ, στους ΑΝ.ΕΛ και τώρα έχει προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τον ακολουθεί κατά πόδας ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, έγινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε στην Ευρωβου­λή από τον Γιώργο Παπανδρέου, πέρασε στο Ποτάμι και τώρα μιλά για την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος από το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού βρέθηκε να συμμαχεί με τον Στέλιο Παπαθεμελή στο Πανελ­λήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, πριν δημιουργήσει το κόμμα Πυρίκαυστος Ελλάδα, με το οποίο συνεργάστη­κε με τους ΑΝ.ΕΛ και εξελέγη βουλευτής το 2015. 

Για να επιτευχθεί μια νέα πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να αποσπάσει τη στήριξη βου­λευτών από τρία κόμματα (ΑΝ.ΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι) και της Κατερίνας Παπακώοτα, η οποία επισήμως είναι ανεξάρτητη μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ. 

Οι 151 της ψήφου εμπιστοσύνης: 

Για την ακρίβεια, αν δεν διαψεύσει κάποιος τις πληροφορίες και αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις που θέτουν ορισμένοι, η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φτάσει στους 152 βουλευτές. 

Η υφυπουργός ΠΡΟΠΟ Κατερίνα Παπακώστα 

Η Κατερίνα Παπακώστα φαίνεται να επιδίωξε τον χωρισμό από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να φτιάξει ένα νέο κόμμα. Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η ένταξή της στο κυβερνητικό σχήμα είχε δημοσιεύσει στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media φωτογραφία από το μπαλκόνι του σπιτιού της με χαλαρή ενδυμασία και τη λεζάντα « Τηλεφωνώντας για τη Νέα Ελληνική Ορμή». Τελικά, μάλλον χτύπησε το τηλέφωνο από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυρία Παπακώ­στα το σήκωσε και με... την ορμή που είχε πάρει, πάνω στη φούρια λαϊκά, βρέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η υφυπουργός ΠΡΟΠΟ (Προστασίας του Πολίτη) ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1990 ως υποψήφια δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Εξελέγη βου­λευτής Β’ Αθηνών το 2000, το 2004 και το 2007. Μετά από ένα διάλειμμα την περίοδο 2009-2012 κέρδισε μια θέση στη Βουλή στις διαδοχικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, με τον Αντώνη Σαμα­ρά να την τοποθετεί υφυπουργό Υγείας τον Ιούνιο του 2014. 

Τον Ιανουάριο του 2015 έχασε τη μάχη στου σταυρού, αλλά στις πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν με λίστα μπήκε στη Βουλή. Διαγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2017 μετά από επίθεσή της στον Άδωνη Γεωργιάδη σε ομιλία της στη Βουλή για τα μάτια του... Πάνου Καμμένου! Ο οποίος στη συνέχεια έγινε η γέφυρα της με το Μέγαρο Μαξίμου και για... άλλες πολιτείες,όπως θα έχει αντιληφθεί πλέον ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. 

Τότε έσπευσαν προς υπεράσπισή της κορυφαία στε­λέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Η καρατόμηση της Παπακώστα δεν είναι επίδειξη πυγμής Μητσοτάκη, αλλά νέα απόδειξη της ομηρίας της Ν.Δ. από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη - Βορίδη», υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα, άλλη μια ένδειξη της ομοψυχίας και της συνοχής στη δεξιά πολυκατοικία», πρόσθεσε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Η παροιμία «όταν λένε καλά λόγια για σένα οι αντίπαλου σου ψάξε να δεις τι λάθος έχεις κάνει» δεν έδειξε να την απασχολεί. 

Άλλωστε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια οι αυριανοί της φίλοι. Στις 20 Ιουλίου του 2018 ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή και έναν μήνα αργότερα, στις 29 Αυγούστου, εντά­χθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το χαρ­τοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. 

Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις που θέτουν ορισμένοι, η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φτάσει στους 152 βουλευτές, αν σε αυτούς υπολογιστεί και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμως είναι ανεξάρτητη μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ. 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ 

Σαρίδης και Ζουράρις έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία. Οπότε η πλειοψηφία εκκίνησης στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση είναι 150 βουλευτές Οι δεξαμενές όμως για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι μεγαλύτερες, καθώς Ποτάμι και ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του κλεισίματος της εκκρεμότητας, αν και με προϋποθέσεις. 

Από τους ΑΝ.ΕΛ. 

Η Έλενα Κουντουρά από το μόντελινγκ πέρασε στην πολιτική με τον αέρα που είχε από τις διεθνείς πίστες ομορφιάς. Εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών με τη Ν.Δ το 2004, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα. Επανήλ­θε στη Βουλή όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραι­τήθηκε το 2011 για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψή­φισε το Μνημόνιο 2 και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε. Εντάχθηκε στους ΑΝ.ΕΛ με τους οποίους εκλέχτηκε βου­λευτής στις δίδυμες εκλογές του 2012 και στις αναμετρήσεις του 2015.0 Αλέξης Τσίπρας από τον Ιανουάριο του 2015 της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. 

Το ραντεβού του Θανάση Παπαχρίστόπουλου στο Μαξίμου ήταν η αιτία που οδήγησε στην πρόσφατη έκρηξη του Πάνου Καμμένου το γεγονός που ενεργοποίησε την αλληλουχία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε βιογραφικό του σημείωμα ως υποψήφιος των ΑΝ.ΕΛ ξεκινούσε την αναφορά στην πο­λιτική του σταδιοδρομία με τη συμμετοχή του στην οργά­νωση «Ρήγας Φερραίος», στην αντιδικτατορική του δράση και... μετά έφτανε στον διορισμό του τον Σεπτέμβριο του 2004 στη θέση του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νοσο­κομείου Νίκαιας (από τον Κώστα Καραμανλή). Είχε προηγηθεί η ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, στο ΔΗΚΚΙ και στη Ν.Δ. διαδοχικά τη δεκαετία του ’90. 

Από την «Πυρίκαυστο Ελλάδα» 

Από τον Μάη του ’68 που έζησε από κοντά ο Κώστας Ζουράρις διέγραψε μια μεγάλη πορεία: από το ΚΚΕ στο ΚΚΕ Εσωτερικού και από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (το οποίο ίδρυσε με τον Στέλιο Παπαθεμελή), βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ, ως πρόεδρος του συνεργαζόμενου κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα. Φανατικός πολέμιος της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στη γειτονική χώρα, ο Κώστας Ζουράρις θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της! Με το ΚΚΕ εκτέθηκε σε ευρωεκλογές και εθνικές αναμετρήσεις και αποχώρησε το 2000 όταν πρότεινε να... αυτοδιαλυθεί! Συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου το 2002 με τη Ν.Δ.! Πήρε θέση κατά της κατάργησης τη; αναγραφή; του θρησκεύματος στις ταυτότητες και προκάλεσε σάλο όταν πρότεινε να περικυ­κλώσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τη Μαρία Ρεπούση για να αντιληφθεί την έννοια του συνωστισμού. 

Μάρτυρας υπεράσπισης του Γιωτόπουλου 

Στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και συντόνισε τα βήματά του με τον Στέλιο Παπαθεμελή για να μη δοθεί το όνο­μα της Μακεδονίας. Προτού ιδρύσει το δικό του κόμμα συμμετείχε στη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Βα- σίλης Κόκκαλης είναι γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κοινά ως στέλεχος της Ν.Δ. Έχει διατελέσει για μια δεκαετία δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, εξελέγη πρόεδρος του ΙΝΚΑ το 2004 ενώ την περίοδο Καραμανλή ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ (2006-2009) και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (2007-2009). Στη Βουλή εισήλθε με τους ΑΝ.ΕΛ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και από τον Νοέμβριο του 2016 είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Από το Ποτάμι 

Ο Znupos Δανέλλικ εκλέχιηκε πρώτη φορά βουλευτήδ Ηρακλείου με τον Συνασπισμό τηνπερίοδο 1996-2000. Το 2009 αποδέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Παπαν- δρέου και συμμετείχε σε εκλόγιμη θέση του ευρωψη- φοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα είχε εκλεγεί δήμαρ- χοβΧερσονήσου με m στήριξη του ΠΑΣΟΚ (2003-2009), ενώ όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ons Βρυξέλλεβ ενιάχθηκε στο Ποτάμι με το οποίο επέστρεψε στην ελληνική Βουλή. Την πολιτική του διαδρομή την ξεκί­νησε με τη Σοσιαλιστική Πορεία (1976-1978) και τη συνέχισε με την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ. 1978-1988), όταν και συμμετείχε στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπι­σμού ms Αρισιεράβ το 1989. 

Από την Ένωση Κεντρώων 

Ο Γιάννης Σαρίδης έχει γεννηθεί και περάσει όλα τα χρόνια της ζωής του στο Αιγάλεω, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 ουσιαστικά διορίστηκε βουλευτής Α’ Θεσ­σαλονίκη από τον Βασίλη Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του στις εκλογές που έγιναν με λίστα, αλλά επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Β’ Αθήνας. Έτσι ο κ. Σαρίδης από το Αιγάλεω βρέθηκε να εκπρο­σωπεί τους πολίτες της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Αν και λέγεται ότι οι καταβολές της οικογένειάς του βρίσκονται στον χώρο της Δεξιάς, ο ίδιος εντά­χθηκε στην Ένωση Κεντρώων το 2013 και οικοδόμη­σε τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του κόμματος μέχρι που κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του και την εύνοιά του. 

Οι 151 της Συμφωνίας των Πρεσπών 

Οι κύριοι Σαρίδης και Ζουράρις έχουν ξεκαθαρίσει (από την προηγούμενη ομάδα προθύμων) ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία. Οπότε η πλειοψηφία εκκίνησης, με κρατούμενο και το θέμα του κ. Κόκκαλη, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, επιστρέφει στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση στους 150. Οι δεξαμενές όμως για τη Συμφωνία των Πρε­σπών είναι μεγαλύτερες. Το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ, έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του κλεισίματος της εκκρεμότητας, με τη Σεβαστουπόλεως και την Αγί­ου Κωνσταντίνου να θέτουν, όμως, προϋποθέσεις. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητά να έχει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, καθώς αν έχει αποσυρθεί ο Πάνος Καμμένος δεν θα υφίσταται πλέον η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης του 2015. Τη γραμ­μή του προέδρου του κόμματος θα ακολουθήσει και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Προβληματισμένος είναι ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει -όπως και οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού- ότι δεν υπάρχει θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Μόνο στήριξης της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα. Εξάλλου, το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος που θα στείλουν τα Σκόπια στην Αθήνα αναμένει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η τελική απόφαση για τη στάση του, όμως, δεν ανήκει στον ίδιο. Θα είναι συλλογική, καθώς θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ. 

Του Γιάννη Αντύπα-jantipas@gmail.com 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-13/01/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger