Αρχική » » Στήνουν φιλοσκοπιανές ΜΚΟ

Στήνουν φιλοσκοπιανές ΜΚΟ


ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ 
Ο τραγουδιστής Βλάτκο Μιλαντινοφσκι σε πρόσφατη εκδήλωση συμπατριωτών του στη Σουηδία, έχοντας στην πλάτη του τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και τραγουδώντας την τελευταία του επιτυχία «Λέμε "Όχι"». 
• Κάλεσαν Σκοπιανό καλλιτέχνη να τραγουδήσει εθνικιστικά τραγούδια στα «μακεδονικά» την ώρα που οι ΜΚΟ αλωνίζουν στη Βόρεια Ελλάδα ζητώντας αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας.

Η καθιερωμένη ετήσια μάζωξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρίνας Νάουσας «Οι Μακεδόνες», που θεωρείται ναυαρχίδα της φιλοσκοπιανής προπα­γάνδας στην περιοχή, δεν αποτελεί είδηση. Ωστό­σο άξιος αναφοράς είναι ο Σκοπιανός καλλιτέχνης που προσκλήθηκε για να διασκεδάσει τους «κατα­πιεσμένους» με τις επιτυχίες του στο χριστουγεν­νιάτικο ρεβεγιόν. 

Πρόκειται για τον τραγουδιστή Βλάτκο Μιλαντινόφσκι, που μετά το τελευταίο του hit με τίτλο «Λέμε “Όχι”» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα Σκόπια, ειδικά ανάμεσα στους απορριπτικούς της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Οι στίχοι του τραγουδιού, που ακούστηκε και στο φιλοσκοπιανό ρεβεγιόν της Νάουσας, αναφέρουν συγκεκριμένα: «Λένε ότι δεν υπάρχουμε / Ότι δεν είμαστε εδώ / Λένε ότι δεν υπάρχουμε / Αλλά είμαστε εδώ / Είμαστε εδώ πριν από τον Ιησού / Στη γη μας τη Μακεδονία / Είμαστε εδώ και παρα­μένουμε / Και το ιερό μας όνομα δεν αλλάζει». Στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube ο «επαναστάτης» Μιλαντινόφσκι καταχειροκροτείται από τους παρευρισκόμενους φιλοσκοπιανούς που δηλώνουν «Μακεντόνετς»... προ Χριστού. Για «“μακεδονική ” γιορτή στην Ελλάδα» έκαναν λόγο δημο­σιεύματα σκοπιανών ΜΜΕ παρουσιάζοντας την εκδήλωση. 

Ξεφυτρώνουν νέες φιλοσκοπιανές ΜΚΟ 

Σε μια προσπάθεια να επιδείξουν δύναμη, ακόμη και σε περιοχές της Μακεδονίας που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και ουδέποτε έως σήμερα είχαν παρουσία, φιλοσκοπιανοί προχωρούν σε ίδρυση προκλητικών ΜΚΟ. Η αρχή έγινε στις Σέρρες, συνεχίζεται στην Πέλλα, ενώ πλη­ροφορίες υπάρχουν και ανάλογες κινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Καβάλα. 

Εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του Μαΐου, οι φιλοσκοπιανοί -που έχουν και μεταξύ τους προβλήματα και έριδες- επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία για κοινή κάθοδο. Ωστόσο το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο, αφού αντιμετωπίζεται με παγερά ή αδιαφορία από τη συντριπτι­κή πλειονότητα των γηγενών Μακεδόνων. Στις ευρωεκλογές του 2009 που είχε συμμετάσχει τελευταία φορά το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο» έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μόλις 4.530 ψήφους (0,09%). Πρόσφατα το «Ουράνιο Τόξο» ζήτησε τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία μετά και τις ανάλογες προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στη συνέχεια τις ανασκεύασε. 

Έδρα της νέας φιλοσκοπιανής ΜΚΟ με την επωνυμία «“Μακεδονική” Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας - Κρστε Μισιρκοβ» είναι η Αριδαία Πέλλας. Οίκος αναφέρει στο καταστατικό του: «Σκοπός της είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Για την ιστορία, ο Κρστε Μισίρκοβ, φιλό­λογος που έδρασε στις αρχές του 20ού αιώνα, θεωρείται θεμελιωτής της σύγχρονης «μακεδονικής» ταυτότητας, αν και βουλγαρικής καταγωγής. 

Πώς οι Πρέσπες φέρνουν «μειονότητα» 

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου επισημαίνει τον κίνδυνο η Συμφω­νία των Πρεσπών να υποχρεώσει την Ελλάδα στο μέλλον να αναγνωρίσει εθνική «μακεδονική» μειονότητα με πρωτο­βουλία όχι των Σκοπίων, αλλά Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν εθνικά «Μακεντόνετς» και όχι Έλληνες. Έτσι δεν θα παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα επεμβαίνει στα εσωτερικά της άλλης. 0 κ. Χατζηβασιλείου έχει αναφερθεί σε δύο πιθανά σενάρια, ένα άμεσης και ένα έμμεσης αναγνώρισης μειονό­τητας, που είναι πολύ πιθανό να συμβούν στο μέλλον. 

Σενάριο πρώτο: Στα δικαστήρια της Κοζάνης (ή Φλώρινας ή Καστοριάς ή Θεσσαλονίκης, ακόμη και της Αθήνας) υπο­βάλλεται από Έλληνες πολίτες αίτημα για σύσταση συλλόγου της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Το δι­καστήριο αντιτάσσει ότι, βάσει του άρθρου 7 της συμφωνίας, η χρήση των όρων «Μακεδονία-Μακεδών-μακεδονικός» διαφέρει στις δύο χώρες και η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη χρήση των Σκοπιών. Οι αιτούντες ανταπαντούν ότι αυτοί αποδέχονται την άλλη χρήση, των Σκοπίων. Και ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αναγνωρίζει ένα δικαίωμα σε τρίτο λαό και όχι στον δικό της, δηλαδή σε Έλληνες πολίτες. Τα δικα­στήρια θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση μπροστά σε ένα τέτοιο αίτημα. Είναι πιθανόν όμως ότι θα το δεχτούν τα ευ­ρωπαϊκά δικαστήρια: γιατί με το άρθρο 7 η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη και θεμιτή τη χρήση του όρου «μα­κεδονικός» -σκέτο, και με την έννοια του μη ελληνικού- από έναν άλλον λαό. 

Σενάριο δεύτερο: Στα δικαστήρια της Κοζάνης (ή Φλώρινας ή Καστοριάς ή Θεσσαλονίκης, ακόμη και της Αθήνας) υποβάλλεται από Έλληνες πολίτες αίτημα για σύσταση εταιρείας μελέτης της εθνικής μακεδονικής γλώσσας, αυτής δηλαδή που υπέγραψε η Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι αναγνωρίζει (με αυτό το όνομα) και μάλιστα αποδέχτηκε (ανακριβώς) ότι την έχει αναγνωρίσει από το 1977. Και εδώ κατεξοχήν αρμόδιοι είναι οι νομικοί, ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών μάλλον υποχρεώνει τα ελληνικά δικαστήρια να αποδεχτούν το αίτημα. 

«Ας μου επιτραπεί να προλάβω τη σχετική αντίρρηση παρατηρώντας ότι δεν έχει σημασία πόσα θα είναι τα μέλη αυτής της εθνικής “μακεδονικής” μειονότητας. Ας είναι 5.000, 1.000 ή και 100 άτομα Από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος αναγνωρίσει μακεδονική (σκέτο) μειονότητα, θα έχει πλήξει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των 3 εκατομμυρίων Ελλήνων Μακεδόνων πολιτών του», καταλήγει ο κ. Χατζηβασιλείου. 

Του Παναγιώτη Σαββίδη-savvidispan@gmail.com 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-05/1/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger