Αρχική » » ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ: Κρίσεις ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ: Κρίσεις ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων


Γράφει ο
Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ-Analystsforchange.org

Πρώτα απ' όλα επειδή βρισκό­μαστε μπροστά σε επικείμενη παραίτηση - αποχώρηση του Π. Καμμένου από υπουργός Εθνικής Άμυνας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε επιλογές του και εισήγηση προς Αλέξη Τσίπρα και ΚΥΣΕΑ αναφορικά με τη νέα ηγεσία των Ε­νόπλων Δυνάμεων... αν δεν γίνει η "υπερ-κωλοτούμπα", εκ μέρους του σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (ας μην το προσδιορί­σω... θα είναι παρελθόν). Άρα, αν και έχει το δικαίωμα να προτείνει αποστρατεί­α/προαγωγή ανωτάτων αξιωματικών, εκτι­μώ ότι δεν είναι σοβαρό, ηθικό, έντιμο και λογικό να επιλέγει αρχηγούς. Αν το κάνει, τότε θα επικριθεί για πολλά και από εμένα λίαν προσεχώς.

Και κάτι άλλο. Δεν είναι σοβαρό να επισκέ­πτεται μονάδες στους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ, του Δ' Σώματος Στρατού και στην ζώνη ευθύνης της VIII Μεραρχίας/Ταξιαρχίας Πεζικού επειδή αποχωρεί από την θέ­ση του ΥΕΘΑ. Νισάφι πια. Δεν είσαι ούτε ο ΚΑΣΠΑΡ ΟΥΑΙΜΠΕΡΓΚΕΡ, ούτε ο ΝΤΟ­ΝΑΛΝΤ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ, ούτε ο ΜΑΙΚ ΧΕΙΖΕΛΤΑΙΝ, ούτε ο ΑΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡ, ούτε ο ΛΕΟΝ ΠΑΝΕΤΑ, ούτε ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΚΝΑΜΑΡΑ, ούτε βέβαια ο πρόσφατα πα­ραιτηθείς με αφορμή την άστοχη και απα­ράδεκτη απόφαση Τραμπ, να αποσύρει τις "εμφανείς" αμερικανικές χερσαίες δυνά­μεις από τις 22 μίνι - βάσεις ανατολικά του Ευφράτη (Ειδικές Δυνάμεις - Πεζοναύτες), δηλαδή τον κορυφαίο πεζοναύτη στρατη­γό ε.α. ΤΖΕΙΜΣ ΜΑΤΙΣ. Ας συνέλθουμε. Αυ­τά δεν τα έκανε στην πατρίδα μας ο αεί­μνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατί­ας Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Αντώνης Δροσογιάννης ή ο σεμνός κεντρώος πολιτικός Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Φυσικά δεν το έκανε ο εκλεκτός φίλος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν χρειάζονται τέτοιες επισκέψεις πριν το διαφαινόμενο πολιτικό σου τέλος. Ας ηρεμήσουμε. 

Άρα θέση μου είναι - αν και μπορεί - ότι δεν πρέ­πει να προχωρήσει στην επιλογή - αντικα­τάσταση/διατήρηση της στρατιωτικής ηγε­σίας. (Συμπληρώνουν ήδη 2 χρόνια οι επι­κεφαλής των κλάδων). Επειδή κυκλοφο­ρεί/ακούγεται ότι ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρ­χος Βαγγέλης Αποστολάκης είναι πολύ πι­θανό να τον διαδεχθεί, με πολλούς να συν­δυάζουν τα πρόσφατα λεχθέντα από τον ί­διο (λεονταρισμοί, ότι θα εξαφανίσουμε βραχονησίδα, αν Τούρκοι - υποθετικά - κο­μάντος την καταλάβουν), είναι πάγια η θέ­ση μου ότι οι Υπουργοί πρέπει να είναι ε­κλεγμένοι από τον λαό και μόνο. 

Εκτός αν είναι περίπτωση πολύ εξειδικευμένου αν­θρώπου, γνώστη και ευρύτερης αποδοχής (εντός και εκτός Ελλάδος). Μπορώ να απο­δεχθώ άνετα την επιλογή κάπου ανώτατου αξιωματικού ΕΑ/Αρχηγού στην θέση Υφυ­πουργού Άμυνας, ειδικά για ζητήματα που αφορούν το προσωπικό - αμυντική βιομη­χανία κ.ά. Αλλά όχι σε επίπεδο Υπουργού Άμυνας. Η περίπτωση ΜΑΤΙΣ στις ΗΠΑ, έ­γινε λόγω διαφωνιών που είχε εκφράσει για το θέμα του Ιράν και παραιτήθηκε, ενώ μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε ως διοικητής κο­ρυφαίων παγκόσμιας εμβέλειας διοικήσεων των ΗΠΑ (τετράστερος - μάχιμος - και μπροστά στο μέτωπο με την πρώτη εκ­στρατευτική δύναμη των αμερικανών πεζο­ναυτών). Μην συγκρίνουμε ανόμοιες περι­πτώσεις (καλές οι ασκήσεις και επισκέψεις αλλά το αίμα και οι κίνδυνοι υπερτε­ρούν...). 

Οι ΗΠΑ είναι επικυρίαρχος δύνα­μη στον πλανήτη και ενεργούν παγκόσμια. Η περίπτωση της Τουρκίας με την υπουργοποίηση του στρατηγού ε.α. ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ, έχει να κάνει με την στάση του τη νύχτα του αποτυχημένου Γκιουλενικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν (ας μην αναφερθώ στα όσα έγιναν στην βάση ελικοπτέρων ΑΚΙΝΤΖΙ κοντά στην Άγκυρα, με τους ταξίαρχους της Τουρκικής αερο­πορίας να απειλούν με εκτέλεση τον Α­ΚΑΡ). Είναι ειδική περίπτωση. Όσοι στρα­τηγοί εκείνο το βράδυ στήριξαν τον Ερντο­γάν κατέλαβαν σήμερα καίριες - θέσεις, όπως ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ - ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΡΕΛ - ΑΣΕΦ ΤΣΕΤΙΝ - ΜΕΤΙ ΝΤΕΜΕΛ - Ο. ΝΤΟΥΜΤΑΡ κ.α. (Υπουργός - Α/ΓΕΕΘΑ - Α/ΓΕΣ - Στρατοχωροφυλακή - Διοίκηση δεύτερης στρατιάς). Θέση μου είναι - ότι δεν πρέπει στην χώρα μας να υπουργοποι­ηθούν αρχηγοί Επιτελείων που εξάντλη­σαν την επετηρίδα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ επί υπουργίας Αβέ­ρωφ έγινε υφυπουργός για λίγους μήνες. Το ίδιο και ο πτέραρχος ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ. Το ίδιο και ο Παναγιώτης ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ/ Τάξης 71 της ΣΣΕ στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (έφθασε μέχρι διοικητής πρώτης στρατιάς στην Λάρισα/ γενικός επιθεωρη­τής). Το ίδιο και ο ναύαρχος Ελευσινιώτης ως Β' Υφυπουργός στην ίδια συγκυβέρνηση (ήταν Α/ΓΕΝ). Κανένας από αυτούς δεν είχε εκλεγεί από τον λαό. Και δεν γνωρίζω αν ήσαν υποψήφιοι, αν θα εκλέγονταν. Τέλος, στην πρώτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Νίκος Τόσκας τοποθετήθηκε ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. (Υποστρά­τηγος ε.α. χωρίς να έχει υπηρετήσει στον αποστρατευτικό βαθμό/αποστρατεύτηκε από την XXV ΤΘΤ στο Πετροχώρι Ξάνθης) επίσης δεν είχε εκλεγεί από τον λαό. Σταράτα λόγια και έξω από τα δόντια. Δεν επιλέγω εγώ. Προφανώς. Αν ήμουν ε­γώ θα επέλεγα αξιωματικούς - τομή, όμως εκτιμώ ότι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να προέρχεται από τον Στρατό Ξηράς. 

Αυτή την στιγμή οι στρατηγοί υπερτερούν, αν το δει κάποιος βάσει προσόντων και βιογρα­φικού. Με εξαίρεση έναν πολύ δυνατό και υψηλού επιπέδου αντιναύαρχο ε.ε. οι του Στρατού στην ηγεσία και όχι μόνο είναι μπροστά. Χρειαζόμαστε αρχηγό στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΣ υψηλού επιπέδου. Όχι δια­χειριστές. Και τέτοιους έχουμε. Ασυζητητί. Παρά τις "υποχθόνιες" ενέργειες κάποιων αεριτζήδων - παραφιλολογούντων", αυτή την περίοδο και ειδικά εν όψει πολύ σοβα­ρών εξελίξεων που προδιαγράφονται., μέ­σα στο 2019 χρειαζόμαστε στιβαρή - έμπει­ρη και αναγνωρισμένη ηγεσία στα γενικά επιτελεία. Όλοι καλοί μπορεί να είναι. Αλλά υπάρχουν πάντα οι καλύτεροι. Και φυσικά ο καλύτερος. Μην τρελαθούμε!!! Είναι ώρα στον Στρατό Ξηράς να έρθει μπροστά η τάξη 84 της ΣΣΕ και να διατηρηθούν 3 αντι­στράτηγοι της τάξης 83 της ΣΣΕ. 

Βάσει των ανωτέρω: Θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμέ­νος (αν και έχει το δικαίωμα) δεν πρέπει να εισηγηθεί τη νέα ηγεσία προς το ΚΥΣΕΑ. Ο Βαγγέλης Αποστολάκης σε περίπτωση αποστρατείας θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως ένας εκ των υφυπουργών Άμυνας (γιατί οι τωρινοί δυο, είναι άστα βράστα...), και ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετήσει για όσο ακόμα θα είναι Πρωθυπουργός, υψηλό­βαθμο, σοβαρό και μετριοπαθές πρόσωπο ως πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυ­νάμεων (αυτό θεωρώ προτασιακά, και ενώ δεν είμαι της τρέχουσας πολιτικής θέσης με τους κυβερνώντες), ενώ έχουμε 3 πολύ δυνατούς αντιστράτηγους για τις θέσεις Α/ΓΈΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ. Και έ­να πολύ δυνατό αντιναύαρχο/επιχειρησιακό για την θέση του Α/ΓΕΝ. Είναι ώρα σε ό­λα τα Επιτελεία να επικρατήσει η αξιοκρα­τία και όχι ο παραγοντισμός, το χαμογελαστάν, το "Διατάξτε/Μάλιστα κύριε", η εξυπηρετησιολογία και η διαχείριση μιας ά­θλιας γραφειοκρατίας... Θέλουμε ηγέτες για Ένοπλες δυνάμεις του 21ου αιώνα... Όχι να βολεύουν τα κομματικά ρουσφέτια πολιτικών και πολιτικάντηδων. Νισάφι πια. Χρειαζόμαστε αρχηγούς με όραμα. Με διευρυμένη αντίληψη και με το κάτι παρα­πάνω.

Γιατί εδώ που φθάσαμε - λυπάμαι που θα το επισημάνω - έρχονται πολύ "περίεργα" πράγματα. Τα ρουφιανιλίκια εξωστρατιωτικών κύκλων δεν πρέπει να έχουν θέση. Ό­σοι βλέπουν τα κείμενα από τα κακώς κεί­μενα επισημαίνονται και να οδηγούν σε πα­ραιτήσεις. Παραδείγματα: Ο αείμνηστος Α/ΓΕΣ Κ. ΚΟΥΡΚΑΦΑΣ. Ο αείμνηστος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ και ο παραιτηθείς το 2012 από Α/ΓΕΣ, επίτιμος αρχηγός ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΑΖΙΑΣ. Επειδή πιστεύω στην αξιοκρατία τοποθε­τούμαι κρυστάλλινα. Προέρχομαι άλλωστε από δυο γενιές στρατιωτική οικογένεια. Και ο μακαρίτης πατέρας μου (ανώτατος αξιωματικός ε.α) της πολεμικής τάξης 49Α/ανθυπολοχαγός κατ' ευθείαν από την χιλιοτιμημένη στρατιωτική σχολή Ευελπί­δων στο μέτωπο, για τις επιχειρήσεις του Εθνικού μας στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι (επιχειρήσεις Πυρσός) για την προά­σπιση της πατρίδας μας από τους ξενοκίνητους κομμουνιστές (για να μην γίνουμε σαν εκείνα τα τρισάθλια κομμουνιστικά κα­θεστώτα 1945-1991, που ευτυχώς τελείω­σαν στο ιστορικό φθινόπωρο της οργής 1990-1991), ο πατέρας μου τιμήθηκε με χρυσούν αριστείο ανδρείας (η ανώτατη διάκριση για αξιωματικό) και πολεμικούς σταυρούς, από τον αείμνηστο στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Στρατιωτικών Πανα­γιώτη Κανελλόπουλου. Γι΄ αυτό και σε αυτά τα θέματα που αφο­ρούν την πατρίδα μας είμαι πολύ ευαίσθη­τος. Όπως πρέπει να είμαστε όλοι μας. Και να επιδιώκουμε αξιοκρατία...

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-04/01/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger