Πρόσφατα Άρθρα Διαβάστε τις τελευταίες αναρτήσεις μας

Πως ο «Νικηφόρος» έδιωξε το «Μπαρμπαρός» από την ΑΟΖ
















ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ.
Ή Ελλάς ενημέρωσε ξένες δυνάμεις: «Θά τους κτυπήσουμε άν τό ξανακάνουν».

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 2018 το ερευνητικό πλοίο των Τούρκων «Μπαρμπαρός» επεχείρησε νά παραβιάσει τήν έλληνική υφαλοκρηπΐδα στό Αιγαίο καί νά πραγματοποιήσει παράνομες σεισμικές έρευνες σέ τμήμα αυτής-σε εφαρμογή ήδη εκδο­θείσης Navtex. Ό τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης δεν δίστασε ούτε στιγμή. Είχε προειδοποιήσει ουκ όλίγες φορές τούς γείτονες καί τόν ομόλογο του Χουλουσί Άκάρ για τις συνεπειες μιας τέτοιας απόπειρας. Στόν Ναύσταθμο Σαλαμίνος σήμανε συναγερ­μός. Τό Πεντάγωνο απεφάσι­σε τήν ελεγχόμενη κλιμάκωση στό Αιγαίο καί νά στείλει φρε­γάτα καί κανονιοφόρο γιά νά άντιμετωπίσει, μέ τήν συνδρο­μή καί άλλων πλοίων του Πολε­μικού Ναυτικού, τήν πρόκλη­ση. Πράγματι, ή Ελλάς στήν προκειμένη περίπτωση λειτούργησε μέ αποφασιστικότητα. Ή φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε μέ έπιμονή (harassment) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το απέτρεψε από τίς έρευνες πού σχεδίαζε νά κάνει καί μέ τό κατάλληλο bullying το οδήγησε βιαίως-«καροτσάκι» στήν λαϊκή καθομιλουμένη, εκτός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδος. Η παρενόχλησις προφανώς καί περιελάμβανε τήν απειλή τής βυθίσεως. Οι Τούρκοι αίφνιδιάσθηκαν. Δέν ανέμεναν αυτήν τήν αντίδραση. Τό Υπουργείο των Έξωτερικών και οι τηλεοπτικοί σταθμοί τους, με έκτακτα δελτία, επετέθησαν στην Ελλάδα κατηγορώντας την ότι … επεχείρησε και προεκάλεσε «κρίση στη Μεσόγειο». Για να γίνουν πειστικοί όμως υπεστήριξαν ψευδώς ότι το θερμό επεισόδιο έγινε σε «διεθνή ύδατα». 

Ουδέν αναληθέστερον. Το επεισόδιο είχε γίνει σε περιοχή κοντά στο απώτατο δυτικό όριο των τουρκικών διεκδικήσεων στόν 28ο μεσημβρινό, πλησίον του Καστελλόριζου. Τό ελληνικό Πεντάγωνο δεν χρειάσθηκε νά κλιμακώσει περαιτέρω, γι΄ αυτό καί δέν επιβεβαίωσε,     ποτέ επισήμως το περιστατικό. Ήθελε να στείλει σαφές μήνυμα προς την τουρκική πολιτική ηγεσία χωρίς να εξάψει όμως τά πολιτικά πάθη στήν εσωτερική πολιτική σκηνή. Έτσι τό Υπουργείο Εξωτερικών περιορίσθηκε νά χαρακτηρίσει «παράνομη» τήν Navtex τής Αγκύρας, πού έδι­δε τό δικαίωμα στό «Μπαρμπαρός» να … διακορεύσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι «έγινε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση». Μέχρις εκεί. Για την καταδίωξη του «Νικηφόρου Φωκά» προς το «Μπαρμπαρός» την οποία παρηκολούθησαν από απόσταση καί διακριτικά ένα γερμανικό καί ένα αμερικανικό πλοίο (σύν ένα τουρκικό υποβρύχιο), τό Υπουργείο Εξωτερικών σιώπησε· Δέν την επιβεβαίωσε άλλά δέν την διέψευσε κιόλας. Ήκολούθησε έν τέλει τό δόγμα, ότι ή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση. Οι γείτονες παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του υμετέρου Υπουργείου τους επέμειναν ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τά κυριαρχικά δικαιώματα καί τίς εξουσίες τής ήπειρωτικής ύφαλοκρηπΐδος βάσει του «διεθνούς δικαίου» και προέτρεψαν αλαζονικά την Ελλάδα «σας συμβουλεύουμε νά παρα­μείνετε μακρυά από συμπερι­φορές πού μπορεί νά προκαλέ­σουν κλιμάκωση στήν περιοχή», τελικώς το έλαβαν το μήνυμα. Δεν «πάτησαν» ξανά από τότε στην περιοχή.

Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τό άγνωστο αυτό επεισόδιο πού απετέλεσε πρόβα τζενεράλε γιά σύρραξη μέλλοντος, υψηλόβαθμοι παράγοντες των 'Υπουργείων Αμύνης και  Έξωτερικών επιβεβαιώνουν γιά πρώτη φορά στήν «Εστία» ότι τό επεισόδιο συνέβη. Ότι ο «Νικηφόρος Φωκάς» κατεδίωκε καί απέβαλε τό τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» απο τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι άρμόδιες αρχές επιβεβαιώνουν πράγματι το επεισόδιο για να υπογραμμίσουν την ελληνική αποφασιστικότητα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να πράξει το ίδιο σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδος κοντά στο χρυσοφόρο Καστελλόριζο τον Αύγουστο. Μετά τά 'Ίμια, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, όποιο κι αν είναι τό κόστος. Ξένοι πρέσβεις οι όποιοι μετά τό επεισόδιο του Όκτωβρίου έθορυβήθησαν καί ρωτούν συχνά Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους τί θά κάνουν αν έπαναληφθεΐ πρόκλησις τύπου «Μπαρμπαρός», λαμβά­νουν στερότυπα τήν ϊδια απάντηση τούς τελευταίους δύο μήνες: «Θά τούς κτυπήσουμε! Δέν έχουμε άλλη επιλογή!». Καί σπεύδουν νά ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους.

Ή Ελλάς δέν πρόκειται νά ασχοληθεί μέ τις επιπτώ­σεις πού θά προκαλέσει μία τέτοια άπόφασις στήν οικονο­μία της Τουρκίας, έστω καί αν εκεί εσχάτως ή λίρα δείχνει νά ανακτά τήν αξία της καί τυχόν σύρραξις θά οδηγούσε τήν τουρκική οικονομία σέ οπισθοδρόμηση. Οί ελληνικές αρχές έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες γιά τό σημείο πού θά επιχειρήσουν νά προκαλέσουν καί πάλι τετελεσμένα οί Τούρκοι. Πρόκειται γιά τόν 28ο μεσημβρινό ό οποίος ευρί­σκεται περίπου στό μέσον της Ρόδου καί δυτικώτερα του Καστελλορίζου. Έκει εντοπίζεται τό δυτικό όριο των τουρ­κικών γεωτρήσεων, μέ τό ανατολικό νά φθάνει στόν 32ο με­σημβρινό, στά ανοικτά της Πάφου.

Στήν Αθήνα περιμένουν μετά βεβαιότητος κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητος στόν αέρα του Αιγαίου (99 παρα­βιάσεις χθές επάνω άπό τό Φαρμακονήσι), στά κυπριακά οικό­πεδα 1,4,5 καί 7, πού δέν έχουν αποδοθεί ακόμη πρός έκμετάλλευσιν, ενώ εξετάζουν καί τις πληροφορίες ότι τό πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο προχωρεί άνενόχλητο γιά νά τρυπήσει, αν δέν τρυπά ήδη, τόν κυπριακό βυθό στήν ΑΟΖ, σέ περιοχή μή άδειοδοτημένη. Τό ισχυρίσθηκε καί ή τουρκική έφημερίς «Σαμπάχ», ή οποία απέσυρε όμως τήν άνάρτησή της αμέσως. Κάτι πού, πάντως, διαψεύδεται κατηγορηματικώς καί άπό τήν κυπριακή κυβέρνηση καί άπό άλλες δυνάμεις της Δύσεως.

(ΕΣΤΙΑ-12/06/2019)

Ανησυχία για τουρκικά «νταηλίκια» τον Αύγουστο














Εντείνονται οι φόβοι σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο θερμού καλοκαιριού στο Αιγαίο!
Νότια του Καστελλόριζου, εκεί όπου η κυπριακή ΑΟΖ συναντάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στέλνει η Άγκυρα τα γεωτρύπανά της «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

Η τελευταία φορά που Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν εν μέσω θέρους στα πρόθυρα σύρραξης ήταν πριν από 43 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1976 η Άγκυρα είχε στείλει το σεισμόγραφικό «Χόρα» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κρίση έμεινε στην Ιστορία για τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Βυ­θίσατε το "Χόρα"», ενώ δεν υπήρξε συνέχεια και «θερμό επεισόδιο», καθώς μπροστά στην κινητοποίηση του ελλη­νικού Στόλου το «Χόρα» οπισθοχώρησε στα Δαρδανέλλια. Αντίθετα, οι άλλες δύο μείζονες ελληνοτουρκικές κρίσεις συνέβησαν τον Μάρτιο του 1987 και τον Ιανουάριο του 1996. Για πρώτη φορά όμως μετά το 1976 η Άγκυρα φαίνεται να δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και στο «peak της τουριστικής περιόδου», τον μήνα Αύγουστο. Ο σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να πραγματοποιήσει έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση με το δεύτερο γεωτρύπανό της, το «Γιαβούζ», σε μια περιοχή που παγίως «γκριζάρει», δηλα­δή στο σημείο νότια του Καστελλόριζου, όπου η κυπριακή ΑΟΖ συναντάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Μολονότι ουδείς σοβαρός θα επεδίωκε μία κρίση στην καρδιά του καλοκαιριού, η Αθήνα προετοιμάζεται ακόμη και γι΄ αυτό το ακραίο σενάριο. Στο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το «Πεντά­γωνο» γνωρίζουν καλά πως η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και σε μία τέτοια ενέργεια για δύο λό­γους. Ο πρώτος είναι στο τιμόνι της γείτονος είναι ο απρόβλεπτος τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο δεύτερος είναι ότι η Τουρκία αισθάνεται στριμωγμένη στον ενεργειακό τομέα και γι΄ αυτόν τον λόγο επιλέγει να επιδείξει την ισχύ της με σειρά προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών. Υπό αυτά τα δεδομένα, εδώ και πάρα πολύ καιρό οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» μελετούν σενάρια και τρόπους αντίδρασης τόσο της ελληνικής διπλωματίας όσο και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση μιας τέτοιας κλιμάκωσης. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα ο προ­βληματισμός της Αθήνας εκδηλώνεται και επισήμως. Προ ημερών από τις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστο­λάκης επανέλαβε την ανησυχία του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται μέσω αβάσιμων ισχυ­ρισμών που περιφρονούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επισημαίνοντας πως όλοι «θα πρέπει να ανησυχούμε διαρκώς για την προοπτική ενός ατυχήματος με πιθανώς πολλαπλές αρνητικές επιπτώ­σεις». Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε χθες πως «χρειάζεται εγρήγορση» και πως «πάντα πρέπει να είμαστε προσε­κτικοί απέναντι σ' έναν μεγάλο γείτονα που έχει αναθεωρητική πολιτική και πολλές φορές είναι απρόβλεπτος» δια­μηνύοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική πλευρά «έχει στείλει τα απαραίτητα σήματα» (Οne ΤV) και συνακόλουθα η Τουρκία δεν θα στείλει γεωτρύπανο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Το πρώτο ισχυρό μήνυμα της Αθήνας και των ελ­ληνικών Ενόπλων Δυνάμεων άλλωστε έχει ήδη σταλεί στην Άγκυρα από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, η Τουρκία είχε δεσμεύσει με παράνομη Navtex μία περιοχή για σεισμικές έρευνες με το σκάφος της «Barbaros» κοντά στο σημείο που η κυπριακή ΑΟΖ τέμνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και σε τμήμα της ελληνικής. Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα με διάβημα, ενώ όταν το «Barbaros» αποπειράθηκε να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα, δόθηκε εντολή στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να κάνει αισθη­τή την παρουσία της. Αυτό ακριβώς έγινε και αμέσως το «Barbaros» απο­χώρησε από το σημείο. Μέχρι στιγ­μής, η Άγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογου τύπου κλιμάκωση. Όμως ανώτατες στρατιωτικές πηγές του «Πε­νταγώνου» επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως ο παραπάνω τρόπος αντίδρασης δείχνει πως αν απαιτηθεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «θα κάνουν αυτό που πρέπει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σε μία ακραία πρόκληση». Σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης πάντως είναι η μείωση της έντασης και γι' αυτό επιμένει στη συνέχιση των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για την προαγωγή των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ. Στο μεταξύ και χθες η Τουρκία συνέχισε την πάγια τακτική των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 84 παραβι­άσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για πληρώματα του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ», εργαζόμενοι από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ που φέρεται ότι είχαν εκδηλώσει πρόθεση να συ­νεργαστούν με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων για τη γεώτρηση, τελικά αποχώρησαν.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
 (ΤΑ ΝΕΑ-11/06/2019)

ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019















ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκης συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ John J. Sullivan. Ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πριν την συνάντηση του με τον Έλληνα ΥΕΘΑ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες δεν θα μας αποτρέψουν από την διεξαγωγή των επιχειρήσεων μας».

ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟ Α/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, κα­τόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΈΕΘΑ Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθη­κε άσκηση ελέγχου αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή αριθμού αεροσκαφών των σταθμών αεροπορικού ελέγχου των κέντρων  επιχειρήσεων και του συνόλου αντιαεροπορικών συστημάτων οπλών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση του χρόνου ετοιμότητας και αντίδρασης των συστημάτων αεράμυνας σε όλη την επικράτεια, καθώς και του επιπέδου Εκτέλεσης των σχετικών διαδικασιών και σχεδίων.

Ο Α/ΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΚΑΦΩΝ!

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώρ­γιος Καμπάς παρέστη στην τελετή παραλαβής τεσσάρων σκαφών τύπου Zodiac,, δωρεά της εταιρίας ΗΑΡΒΟR ΑΝD ΤΡΑDING SΑ, στη νήσο Χίο. Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑ­ΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ», παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών και πολιτικών αρχών του νησιού, καθώς και αντιπροσωπεία στε­λεχών του Στρατού Ξηράς.

Ο ΓΕΠΣ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ

Το χρονικό διάστημα από 4 έως 6 Ιουνίου 2019, ο Γενι­κός Επιθεωρητής Στράτου (ΓΕΠΣ) Αντιστράτηγος Αντώνι­ος Νομικός πραγματοποίησε επίσκεψη στις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη της Περιοχής Ευθύνης της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού επισκέφθηκε Μονάδες, εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ») και της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ).

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!

Στις 5 Ιουνίου άρματα μάχης LEOPARD 2HEL της 22 ΕΜΑ της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας μεταφέρθηκαν με αρματοφορείς του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών στο Πεδίο Βολής Nobοsale της Βουλγαρίας για την πολυεθνική άσκηση STRIKE BACK 2019 που άρχισε στις 06 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τα Σκόπια θα ολοκληρωθεί με άσκηση συγκροτήματος τάγματος με πραγματικά πυρά.

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-11/06/2019)

Στήνουν σκηνικό πολέμου με την Τουρκία;











Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης

Είναι γνωστές οι δηλώσεις του α­νεκδιήγητου πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού άμυνας άνευ νομιμοποιήσεως, κ. Αποστολά­κη, ο οποίος από πέρυσι τον Μάρτιο επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα "α­τυχούς" πολέμου με την Τουρκία. "Πόλεμος από ατύχημα" είναι το δόγμα που έχει υιοθε­τήσει ο εν λόγω ναύαρχος ε.α., αποδεικνύο­ντας όχι μόνο το ανύπαρκτο αίσθημα ευθύ­νης, αλλά και το τραγικά χαμηλό επίπεδο που χαρακτηρίζει τους επικεφαλής των ελ­ληνικών ενόπλων δυνάμεων. Όχι μόνο τώ­ρα, αλλά εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό προϊόν της προαγωγής όχι των αξιότερων από το σώμα των μονίμων στελεχών, αλλά των αθλιότερων. Εκείνων δηλαδή που δεν διαθέτουν καμιά, μα καμιά ηθική αναστολή να υπηρετήσουν ως yes men τις πολιτικές ηγεσίες του δωσιλογισμού και του ξεπουλήματος της πατρίδας. Παρεμπιπτόντως, ο μοναδικός "ατυχής" πόλεμος στην ιστορία της Ελλάδας, ήταν ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. "Πόλεμος από ατύχημα, που καμιά πλευρά δεν ήθελε..." τον είχε χαρακτηρίσει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο στρατηλάτης του εν λό­γω πολέμου και διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος. Μόνο που αυτός ο "ατυχής" πόλεμος, σκηνοθετήθηκε από τους μεγάλους προστάτες και δανειστές της Ελλάδας μόνο και μόνο για να της επι­βάλλουν τον αποικιοκρατικό Διεθνή Οικο­νομικό 'Έλεγχο το 1898. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ασμένως και η κ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ευ­θαρσώς: "Έχω ζήσει προκλήσεις της Τουρ­κίας πολλές. Δεν είχε φτάσει ποτέ η Τουρκί­α σε τόσες δηλώσεις όπως κάνει σήμερα. Δεν είχαν γίνει ποτέ τόσες δηλώσεις για α­ποφυγή κρίσεως όπως γίνονται σήμερα11 συ­νέχισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και παρότρυνε όλους: "Σε αυτό το θέμα, τουλά­χιστον σε αυτό το θέμα, οφείλουμε εμείς οι Έλληνες να είμαστε όλοι μία γροθιά". "Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο μεγεθύνεται και - θεός φυλάξοι- δεν ξέρω αν μπορεί να κατα­λήξει σε μια ανεπιθύμητη, ενδεχομένως και απ΄ τις δυο πλευρές, αλλά τυχαία κρίση" ή­ταν η δραματική προειδοποίηση της Ντό­ρας Μπακογιάννη.

Όταν οι κυβερνώντες πολιτικοί μιας χώρας επικαλούνται τον θεό για να εναποθέσουν τις τύχες των πολιτών της, τότε ετοιμαστεί­τε για τα πολύ χειρότερα. Καταρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι "πόλεμος από ατύχημα" δεν υπάρχει. Ούτε μπορεί να υπάρξει. Ο πόλεμος είναι άσκηση πολιτικής με άλλα μέσα, όπως έγραφε ο Κλαούζεβιτς και συνιστά προϊόν εκτεταμέ­νης και εξαιρετικά πολύπλευρης προετοιμα­σίας σε βάθος χρόνου. Οι προκλήσεις και οι δηλώσεις αποτελούν μέρος προετοιμασίας κλίματος πολεμικής αναμέτρησης, αλλά δεν προκαλούν πολέ­μους. Ούτε ατυχήματα. Αν ήταν έτσι, γιατί η προκλητικότατη κατάρριψη του Κ. Ηλιάκη ανοικτά της Καρπάθου δεν προκάλεσε πόλεμο;

Ο Κ. Ηλιάκης σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου του 2006 κατά τη διάρκεια αερομαχίας στα α­νοικτά της Καρπάθου. Επισήμως, ο θάνατός του αποδόθηκε σε "ατύχημα" που προήλθε από "ανθρώπινο λάθος" του Τούρκου πιλό­του με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία Η κατάρριψη του ελληνικού Ρ-16 γιορτάστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία ως ε­πιτυχία, ενώ η έρευνα απέδειξε ότι δεν ήταν και τόσο τυχαία.

Γιατί λοιπόν δεν έγινε πόλεμος τότε; Γιατί δεν έγινε πόλεμος στα Ίμια το 1996; Γιατί δεν έγινε πόλεμος με την έξοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο το 1987; Γιατί δεν έγινε πόλεμος με την ελληνοτουρκική κρίση του "Χόρα" το 1976... Κι ας μην ξεχνάμε το κυριότερο. Για­τί δεν υπήρξε ελληνοτουρκικός πόλεμος με τον Αττίλα 1 και 2 στην Κύπρο; Υπήρξε πλήθος από "Ατυχήματα" και προ­κλήσεις, ακόμη και ανοικτές στρατιωτικές ε­νέργειες της Τουρκίας, που δεν προκάλε­σαν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Γιατί; Διότι δεν το ήθελαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και φυ­σικά οι μεγάλοι μας εταίροι και σύμμαχοι, που πάντα είχαν τον πρώτο και τον τελευ­ταίο λόγο.

Τι είναι εκείνο που μας έχει οδηγήσει τόσο κοντά σ' έναν "πόλεμο από ατύχημα" με την Τουρκία; Δηλαδή σ' έναν "πόλεμο" που δεν θα τον θέλει καμιά πλευρά; Αν το σκεφτεί κανείς το μόνο που έχει αλλά­ξει είναι το γεγονός ότι η αμυντική θωράκι­ση της χώρας, αλλά και η αποτρεπτική ι­σχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έχει συρρικνωθεί δραστικά. Κι αυτό λόγω πολιτι­κής επιλογής.

Από την άλλη, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και φυσικά το ΝΑΤΟ- Οι ελληνικές ένοπλες δυ­νάμεις χάνουν τον όποιο αυτοτελή ρόλο διέ­θεταν μέσα στη Συμμαχία και ενσωματώνο­νται όλο και περισσότερο στις επιχειρησια­κές ανάγκες μιας εκτεταμένης στρατιωτικής κατοχής στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Ανα­τολική λεκάνη της Μεσογείου. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ούτε καν τύποις. θα υπάρχουν μι­κτές μονάδες με τα Σκόπια την Αλβανία, την Βουλγαρία υπό την διοίκηση των Αμερι­κανών και του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία του Ερντογάν επιμένει να διατηρεί τον πολιτικό και επιχειρησιακό έλεγχο των δικών της ενό­πλων δυνάμεων. Κι αυτό αποτελεί ένα ακό­μη αγκάθι των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το δόγμα του "πολέμου από ατύχημα" δεν είναι παρά μια ακόμη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν είναι παρά η προετοιμασία του εδάφους για ένα πολεμικό επεισόδιο ά­γνωστης έκτασης από προβοκάτσια. Μια προβοκάτσια που προετοιμάζουν μεθοδικά οι ίδιες οι ΗΠΑ και οι εντολοδόχοι τους στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές τις μέ­ρες βρέθηκε στην Κύπρο ο Βοηθός Υφυ­πουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρω­παϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ. Γνωστό "γεράκι" της α­μερικανικής επεκτατικής πολιτικής. Ο εν λόγω κύριος δήλωσε με νόημα: "Δυ­στυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνι­κή, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμέ­να Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσε­ων. Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό."

Οι δηλώσεις αυτές και η κινητικότητα των Η­ΠΑ αυτή την εποχή μοιάζει σε πολλά με την ανάλογη κινητικότητα του Κίσινγκερ παρα­μονές του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.

Άλλωστε όπως έχει ομολογήσει η ίδια η α­μερικανική πολιτική, ή εισβολή της Τουρκίας ήταν αναγκαία προκειμένου να επιβληθεί η διχοτόμηση του νησιού, που επίσημα απο­καλείται "διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία". Οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί, όπως και το 1974, έχουν λάβει τις εντολές τους. Κι έτσι έχουν αρχίσει να δημιουργούν κλίμα για να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες πολί­τες με το ενδεχόμενο ενός πολέμου από α­τύχημα", από τον οποίο να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα μας σώσουν αυτοί που κυρί­ως τον σχεδιάζουν, δηλαδή οι ΗΠΑ. Και μόλις μας σώσουν από τον πόλεμο οι φί­λοι, σύμμαχοι και εταίροι από την Ουάσι­γκτον, θα δείτε πόσο ευγνώμονες θα είμα­στε ως έθνος κι ως λαός με την οριστική δι­χοτόμηση της Κύπρου, με την συνδιοίκηση του Αιγαίου, την συνδιαχείριση της Θράκης, κοκ. Θυμηθείτε τι μας στοίχησαν τα Ίμια το 1996. Τι μας στοίχισε το ευχαριστώ στους Αμερικάνους του κ. Σημίτη. Το γκριζάρισμα ό­λων των βραχονησίδων του Αιγαίου και κυ­ρίως την ανατροπή των συσχετισμών δύνα­μης στη θάλασσα σε βάρος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Άλλωστε, όταν ένας λαός καταντήσει να τρέμει έναν "πόλεμο από ατύχημα" μία και μόνη μπορεί να είναι η κατάληξη: ο εθνικός και εδαφικός ακρωτηριασμός της πατρίδας του. Με συναινετικούς και οικειοθελείς όρους. Όπως το 1897.

dimitriskazakis.blogspot.com

Τα σύνορα της προδοσίας. Δηλώνουν πατριώτες, είναι όμως;


Φαγώθηκαν να φέρουν, να υπογράψουν και να πάνε κόντρα με την πλειοψηφία του ελλη­νικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας και το πολιτικό του κονκλάβιο, αναγνωρίζοντας τα Σκόπια με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Μας έλεγαν πως το κάνουν για την ειρήνη στην περιοχή, να μπει η χώρα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ και να ζήσουμε όλοι ειρηνικά.

Η Γερμανία ήταν η χώρα που πίεζε εδώ και χρόνια τον Τσίπρα -το έκανε και με τον Καραμανλή και με τον Σαμαρά, αλλά αυτοί δεν ενέδωσαν- να φέρει και να επικυρώσει την προδοτική για τους Έλληνες Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Τσίπρας ήταν ο πρώτος που υπάκουσε και ενέδωσε! Δεν ξεχνάμε ότι σε αυτό, από την πρώτη στιγμή, τον στήριξε ο Πάνος Καμμένος.

Ο Μητσοτάκης έτριβε τα χέρια του γιατί ο Τσίπρας έκανε όλη τη «βρώμικη» δουλειά χωρίς να έχει εκείνος πολιτικό κόστος.

'Όλη η Ελλάδα αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα «προδότη», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι δεν είναι προδότες όσοι ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τώρα έρχεται η Γερμανία και η ίδια η Μέρκελ, η οποία προβαίνοντας σε μια κυβίστηση αφήνει ακάλυπτους τους πάντες. Τι είπε η καγκελάριος; «Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της «Βόρειας Μακεδονίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άνγκελα Μέρκελ απαντά αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες».

Είχαν φαγωθεί να πείσουν τον Τσίπρα να αναγνωρίσει τα Σκόπια! Τώρα γιατί μας τα αλλάζουν; Η Μέρκελ για άλλη μια φορά «ξεβρακώνει» τον Τσίπρα.

Αυτήν τη φορά δεν τον κάνει να φανεί μόνο σαν «το παιδί για τα θελήματα», αλλά στα μάτια όλων των Ελλήνων, πλέον, τον αναγορεύει και επίσημα σε προδότη. Ο «Κούλης», ο οποίος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου φέρεται να προηγείται μέχρι στιγμής με 10 μονάδες, δεν θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει τα λεγόμενα της Μέρκελ

Πες μου περήφανε Νεοδημοκράτη, διαφέρει σε κάτι ο αρχηγός σου από τον Τσίπρα ως προς το Σκοπιανό;

(ΜΑΚΕΛΕΙΟ-10/06/2019)

Όταν σε διώχνει ο λαός και λες ότι φεύγεις


Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ. Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΕΥΓΕΙ.
Ο Πάνος Καμμένος δεν επέλεξε να φύγει, εκδιώχθηκε από τους έλληνες πολίτες που τον «τίμησαν» με ποσοστό κάτω του 1% στις ευρωεκλογές.
Ο Πάνος Καμμένος εξασφάλισε μία «περίζηλη» θέση στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία: του ανθρώπου που επέτρεψε να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η Μακεδονία εκδικήθηκε...

 «Αφού σας υπηρέτησα ως ενεργό μέλος του Κοινοβουλίου και της κυβέρνη­σης για 27 χρόνια, ξέρω ότι σήμερα, μπορώ να σας είμαι περισσότερο χρή­σιμος εκτός Κοινοβουλίου παρά εντός. Θα βάλουμε την Ελλάδα μπροστά». Με αυτές τις λέξεις ο Πάνος Καμμένος έκλεισε τη χθεσινή του ανακοίνωση για τη μη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρ­νησης Τσίπρα εξήλθε πλέον οριστικά του ελληνικού πολιτικού τοπίου με τον ίδιο τρόπο που το «υπηρέτησε» επί χρόνια: διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Όχι, δεν επέλεξε ο ίδιος να είναι... περισσότερο χρήσιμος εκτός Κοινοβουλίου, όπως είπε. Ο ελληνικός λαός του έδειξε την πόρτα, όταν στις ευρωεκλογές του έδωσε λιγότερες ψήφους απ' όσες στον Ψηνάκη. Ο Πάνος Καμένος δεν επέλεξε να φύγει. Εκδιώχθηκε. Από τους έλληνες πολίτες που τον «τίμησαν» με ποσοστό κάτω του 1%...

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί ου­σιαστικά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντί να φύγει από την κυβέρνηση όταν υπήρχε καιρός και δυνατότητα να αποτρέψει την υπο­γραφή της, προτίμησε να παραμείνει μέχρι που ο Τσίπρας δεν τον είχε πλέ­ον ανάγκη και, τελικά, εκείνος ήταν που τον πέταξε εκτός κυβέρνησης. Όταν ο ρόλος του ως στυλοβάτη της Συμφωνίας είχε πλέον τελειώσει. Ο «μακεδονομάχος» Καμμένος ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα κάτι πα­ραπάνω από πρόθυμος να διατηρεί κεντρικό υπουργείο σε μία κυβέρνηση την οποία την ίδια στιγμή που τη στήριζε και της έδινε παράταση ζωής, ταυτόχρονα την κατηγορούσε για εθνική προδοσία!... Μάλιστα, προ­κειμένου να δικαιολογεί τα αδικαιολό­γητα, επιστράτευε διάφορες θεωρίες, όπως ότι δήθεν δεν υπήρχε Συμφωνία, ή, αργότερα, ότι η Συμφωνία δεν θα περνούσε από τα Σκόπια. Ολα αυτά ήταν που πριν από λίγες ημέρες τον έστειλαν στο 0,8% και στη συνέχεια σπίτι του, με τρόπο τόσο εκκωφαντικό που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Και φυσικά όχι η... επιθυμία του να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον λαό της εκτός Κοινο­βουλίου.

Ο Πάνος Καμμένος έγινε κομματικός αρχηγός αποστατώντας από τη ΝΔ την περίοδο Σαμαρά ξιφουλκώντας, υποτίθεται, κατά των Μνημονίων. Αξιοποίησε πολιτικά την απελπισία ενός τμήματος του ελληνικού λαού και, αφού κατάφερε να πάρει την ψήφο του, εγγυήθηκε κοινοβουλευτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον θα υπέγρα­φε νέα επαχθέστερα Μνημόνια, αλλά και θα έκανε όλα όσα στη συνέχεια έγιναν και τον οδηγούν και εκείνον σύντομα σε περίπου ατιμωτική απο­χώρηση από την εξουσία. Έτσι, με όλα αυτά, ο Πάνος Καμμένος εξασφάλισε μία «περίζηλη» θέση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία: του ανθρώπου που επέτρεψε να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Που «έδωσε» τη Μα­κεδονία. Και, παρά τα όσα θέλει να λέει -προφανώς δεν μπορεί και να τα πιστεύει - όλα όσα βαρύνουν τον Αλέξη Τσίπρα, βαρύνουν στο 100% και τον ίδιο. Τον συγκυβερνήτη του...

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ
 (ΤΑ ΝΕΑ-10/06/2019)

Στρατηγοί και «στρατηγοί»













Τα λέγαμε προ ημερών για το Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ και κλεί­δωσαν τελικά Αχτσιόγλου και Σκουρλέτης στις πρώτες θέσεις. Τι γίνεται όμως με την τρίτη; Για αυτή προορίζεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά ενώ οι πη­γές μου μου διαμηνύουν πως έχει κλειδώσει, εγώ μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό, μεταξύ άλλων από την ομάδα των 53+ και τον Νίκο Φίλη. Μου ψιθύ­ρισε κάποια από τις πηγές μου ότι λέγεται, ως επιχείρημα, πως ο υπουργός Άμυνας και το περι­βάλλον του «δεν προσφέρουν κάτι αυτή τη στιγμή ούτε έχουν δείξει στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ...».

Στρατηγείο γωνία

Ως προς τα υπόλοιπα, από την τρίτη θέση και κάτω; Το χάος, με μια λέξη. Δίνουν και παίρνουν οι συσκέψεις και σε στρατηγείο έχουν μετατραπεί και τα γνω­στά γραφεία στο Μεταξουργείο, Λεωνίδου και Κολωνού γωνία.

(ΤΑ ΝΕΑ-10/06/2019)

Έπεσε στο κενό το «αφήγημα» του Ουράνιου Τόξου














ΜΟΛΙΣ 0,11% ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΕΣ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.
Επιχειρούν να εμφανίσουν τους ψηφο­φόρους που θέλουν να οικειοποιηθούν ως παράδειγμα ανάλογο με τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης.

Νερό στον μύλο των διεκδικήσεων του Ουράνιου Τόξου, του αυτοαπο­καλούμενου κόμματος της «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», επιχείρησαν να ρίξουν, με αφορμή τις ευρωεκλογές, οι «γκρίζοι κύκλοι» που στηρίζουν την συγκρότησή του.. Μία ρεαλι­στική ανάγνωση όμως των αποτελεσμάτων του κόμματος στις ευρωεκλογές αποδεικνύει ότι πέ­φτουν στο κενό οι ισχυρισμοί περί «εθνικής μειονότητας» που αριθμεί πολλές χιλιάδες πολιτών, με τα ποσοστά του να μην ενισχύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η «Ευ­ρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο» έλαβε 6.413 ψήφους, οι οποίες μεταφράζονται σε 0.11%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμμα­τος, τα οποία παραμένουν μικρά επί της ουσίας, σημειώνονται στη Φλώρινα, όπου είναι και η έδρα του κόμματος, με 3,30%, στην Πέλλα με 0,53%, στην Καστοριά με 0,28%, στο Κιλκίς με 0,25% και την Κοζάνη με 0,24%. Την ίδια στιγ­μή εμφανίζονται ψήφοι σε περιοχές όπως η Χίος, η Λέσβος και οι Κυκλάδες, οι οποίες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Για να επικοινωνήσουν το αφήγημα περί «μακεδονικής εθνικής μειονότητας» στην Ελλάδα, το οποίο εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, βρήκαν γό­νιμο έδαφος σε σκοπιανά ΜΜΕ, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τις 6.412 ψήφους ως μειονό­τητα, η οποία διεκδικεί εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευ­ση και άμεση αναγνώριση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, με μία νέα πρωτοφανή διεκ­δίκηση επιχειρούν να εμφανίσουν τους ψη­φοφόρους που θέλουν να οικειοποιηθούν ως παράδειγμα ανάλογο με τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης. «Εάν οι 1.500 Έλληνες στην Τουρκία είναι μειονότητα, τότε οι 6.000 Σλάβοι στην Ελλάδα τι είναι;», ρωτούν χαρακτη­ριστικά μετά τις ευρωεκλογές.

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η τελευταία διεκδίκηση του Ουράνιου Τόξου είχε αμιγώς θρησκευτικό περιεχόμενο, βασισμέ­νη στο αφήγημα που διατυπώνει το φιλοσκοπιανό κόμμα περί ύπαρξης «μακεδονικής εθνικής μειονότητας»-στη βόρεια Ελλάδα, οι μητροπόλεις της οποίας υπάγονται πνευματικά στο Οικου­μενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Με επιστολή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζη­τούσε εκκλησιασμό στη μητρική τους «σύγχρονη μακεδονική γλώσσα, η οποία ανήκει στην ευρύ­τερη οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών», αναφέροντας τη γλώσσα όπως διατυπώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνει δε τους συνήθεις ισχυρισμούς για απαγορεύ­σεις και διωγμούς των ντόπιων πληθυσμών, κάνοντας επίσης λόγο για «σιωπηρή εχθρότητα και μισαλλοδοξία σημαντικής μερίδας κληρικών των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών». Από την πλευρά του Πατριαρχείου δεν υπήρ­ξε φυσικά κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ πη­γές από το Φανάρι εξέφρασαν την απορία τους για την επιχειρούμενη εξίσωση της χριστιανι­κής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αναγνωρίζεται από διεθνή συνθήκη και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τη «μακε­δονική εθνική μειονότητα», όπως θέλουν να την παρουσιάσουν. Εκείνη που αντέδρασε εντόνως ήταν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλά­δος, στέλνοντας έγγραφο στον Οικουμενικό Πα­τριάρχη Βαρθολομαίο, στο οποίο διατυπώνεται η ανησυχία της για «το αίτημα των αυτοαπο­καλουμένων "μακεδονοφώνων" κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύ­τως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος "των εν Ελλάδι Μακεδόνων" περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης "μακεδονικής" γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευ­αίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΚΟΥ-george. nokοs@gmail.com
 (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-08/06/2019)

Εξαφάνισαν τα νησιά μας οι Τούρκοι















Η Εθνική μας υποδέ­χεται την Ιταλία απόψε στο ΟΑΚΑ για τα προ­κριματικά του EURO 2020, αλλά κανείς δεν μιλάει για την «μπαμπεσιά» των Τούρκων στο πρόσφατο φιλικό της Αττάλειας.

Στη σκιά μιας «μπαμπεσιάς» των Τούρκων να απαλείψουν από τον χάρτη της Ελλάδας τα νησιά Ρόδος, Χάλκη, Νίσυρος, Σύμη και φυσικά το Καστελόριζο, στο match program του μεταξύ τους φιλικού προπερασμένη Πέμπτη στην Αττάλεια (2-1), η εθνική μας ομάδα υποδέχεται απόψε την Ιταλία στο ΟΑΚΑ (21:45 Open TV) στο πλέον καθοριστικό ματς για την πορεία της στα προκριματικά του EURO 2020.

Το «Π» είχε στηλιτεύσει εκείνο το φιλικό με την Τουρκία και αναρωτήθηκε ποιος πραγματικά το «έκλεισε», όταν οι Τούρκοι απειλούν καθημερινά στο Αιγαίο, γελοιοποιούν τη Γενοκτονία Ποντίων και κάνουν γιορτές για την Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453. Μία ημέρα μετά την 29η Μαΐου, μοίρασαν αυτό το φυλλάδιο-πρόκληση. Κι εκτός αυτού, τα νησιά μας είναι σε χρώμα ροζ και... ξεθωριασμένα. Η ΕΠΟ, φυσικά, δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έβγαλε κάποια ανακοί­νωση. Δεν έκλεισε αυτή το φιλικό με τους Τούρ­κους αλλά το υπουργείο Εξωτερικών, λένε οι πλη­ροφορίες. Σε ένδειξη «συμφιλίωσης» των λαών, προφανώς. Στο ΟΑΚΑ, που δυστυχώς δεν θα έχει πολύ κόσμο παρά τα φτηνά εισιτήρια (τα περισσό­τερα κοστίζουν 10 ευρώ), η Εθνική θέλει τουλάχι­στον να μη χάσει από τους Ιταλούς. Η Εθνική μας ξεκίνησε με δυο καλά αποτελέσματα, νίκησε 2-0 εκτός το Λίχνενσταϊν και πήρε ισοπαλία 2-2 (αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0) από τη Βοσνία στη Ζένιτσα.

Το κλίμα στην Εθνική είναι άριστο μεταξύ των παικτών, εγγυημένο από την παρουσία του ομοσπονδιακού μας τεχνικού Αγγέλου Αναστασιάδη, κυρίως όμως από την παρουσία των πολύπειρων Παπασταθόπουλου και Μανωλά, που συνθέ­τουν ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά δίδυμα πανευρωπαϊκά. Στην αποστολή συμμετέχουν οι εξής διεθνείς: Μάνταλος, Μπάρκας, Μπακασέτας, Πέλκας, Πασχαλάκης, Κουρμπέλης. Βαλεριάνος, Σιώπης, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Μασούρας, Κουλούρης, Ντουρμισάι, Κώτσιρας, Μαυρίας, Κολοβός, Σταφυλίδης, Σάμαρης, Βλαχοδήμος, Σιόβας, Ζέκα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Δώνης. Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου, σήμερα. Αρ­μενία - Λίχνενσταϊν, Φινλανδία - Βοσνία. Από τους 10 ομίλους των προκριματικών προκρίνονται οι δυο πρώτοι της βαθμολο­γίας. Οι τελικοί του EURO 2020 θα γίνουν σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, γιατί η UEFA θέλει να δώσει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση. Οι πόλεις αυτές είναι: Λονδίνο (θα φιλοξενήσει τον τελικό), Άμστερνταμ, Μπακού, Μπιλμπάο, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Ρώμη, Μόναχο, Αγία Πετρούπολη, Δουβλίνο. Προφανώς κι απουσιάζει η Αθήνα από τη γιορτή, για... προφανείς λόγους. Η UEFA δεν εμπιστεύεται τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδι­κά την εποχή της «εξυγίανσης» που διάγουμε, και γι' αυτό έχει στείλει τους «επιτρόπους» της να «κυ­βερνούν» την αιρετή διοίκηση της ΕΠΟ.

Στην Εθνική Ιταλίας αγωνίζονται ακόμα οι δύο στόπερ της Γιουβέντους, Μπονούτσι και Κιελίνι, ενώ «ηοτ» ονόματα, είναι και ο Ινσίνιε της Νάπολι, ο Βεράτι της Παρί Σ.Ζ., ο Βραζιλιάνος Ζορζίνιο της Τσέλσι, ενώ έκαναν εξαιρετική χρονιά οι νεαροί Ζανιόλο της Ρόμα και ο Κεν της Γιουβέντους. Προ­φανώς δεν θυμίζουν άλλες μεγάλες εποχές τους, ενώ δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Μουντιάλ της Ρωσίας την περασμένη χρονιά.

  Βαθμολογία (2 αγ.)

Ιταλία
6
Ελλάδα
4
Βοσνία
4
Φιλανδία
3
Αρμενία
0
Λιχτενσταϊν
0

 4η αγωνιστική (11 Ιουνίου)

Ελλάδα-Αρμενία
Ιταλία-Βοσνία

του Άλκη Φιτσόπουλου
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-08/06/2019)

Διακίνηση κόκας με … application















Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για «uberoποίηση» σε ό,τι αφορά τις τιμές και τους τρόπους παράδοσης των ουσιών.
Τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθεί­σες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι υψηλότερα από κάθε άλλη εποχή στο παρελθόν.
Η «βαλκανική οδός» μέσω Τουρκίας αποτελεί το σημαντικότερο πέρασμα διακίνησης ηρωίνης στην Ευρώπη.

Κρυπτογραφημένες εφαρμογές στο κινητό χρησιμοποιούν οι ντίλερ κοκαΐνης στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό καταγράφει η νέα ετή­σια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΜCCDΑ) που παρουσιά­στηκε χθες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης στην ΕΕ έχει αυξηθεί, παρόλο που η κάνναβη παραμένει το πιο δια­δεδομένο απαγορευμένο ναρκωτικό στα κράτη-μέλη.

Οι μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες έχουν φέρει και ανταγωνισμό. Οι λαθρέμποροι έχουν επιστρατεύσει το... εμπορικό τους δαιμόνιο για να κερδίσουν τους πελάτες τους. Τόσο που οι ειδικοί κάνουν χρήση του όρου «uberoποίηση» για την εμπορία κοκαΐνης: μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία οι πωλητές ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα ταχείας και ευέλικτης παράδοσης! Η έκθεση εξηγεί ότι «με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι υψηλότερα από κά­θε άλλη εποχή στο παρελθόν». Η κοκαΐνη εισέρχεται στην Ευρώπη από διάφορες οδούς και με διάφορα μέσα, παρατηρείται πάντως αύξηση της διακίνησης μεγάλων φορτίων μέσα από ση­μαντικά λιμάνια, με χρήση εμπορευματοκιβωτίων.

Η αυξημένη διαθεσιμότητα της ουσίας φαίνεται και από τις εκτιμήσεις για τα επίπεδα καθαρότητας της κοκαΐνης σε επίπεδο λιανικής, που είναι τα υψηλό­τερα εδώ και μία δεκαετία. Στο μεσαίο επίπεδο και στο επίπεδο της λιανικής είναι ορατή η αναδιοργάνωση της αλυσίδας προμήθειας κοκαΐνης και των εμπλεκομένων μερών, με την εμφάνιση κατακερματισμένων, χαλαρότερων και πιο οριζόντιων οργανωτικών δομών. «Στην αγορά εισήλθαν μικρότερες ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως η κρυπτο­γράφηση, οι αγορές του σκοτεινού δικτύου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μικροδιακίνηση και τα κρυπτονομίσματα» εξηγούν οι ερευνητές. «Το επιχειρηματικό δαιμόνιο στην αντα­γωνιστική αγορά της κοκαΐνης φαίνεται και από τις καινοτόμες στρατηγικές διανομής, όπως τα τηλεφωνικά κέντρα αποκλειστικά για πώληση κοκαΐνης. Αυτές οι νέες μέθοδοι μοιάζει να αντί κατοπτρίζουν σε κάποιο βαθμό τις αναταράξεις στην αγορά που παρατηρούνται και σε άλλους τομείς λόγω της ευρείας χρήσης των έξυπνων κινητών τηλεφώ­νων, με άλλα λόγια την πιθανή "ουμπεροποίηση" της εμπορίας κοκαΐνης - μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία οι πωλητές ανταγωνίζονται ο ένας τον άλ­λον παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα ταχείας και ευέλικτης παράδοσης» τονίζουν.

Το 9% των μαθητών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση κάνναβης

Στην Ελλάδα, το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς, με βάση τα στοι­χεία του 2015, το 11% των ενηλί­κων (15-64) έχει κάνει χρήση έστω μία φορά στη ζωή του, το 4,5% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 9% των μαθητών (15-16) μία φορά μέχρι τώρα. Σε θεραπεία υποβλή­θηκαν 1.148 άτομα. Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των ενηλίκων (15-64 ετών) στην ΕΕ κάνει καθημερινή ή σχεδόν κα­θημερινή χρήση κάνναβης. Το 2017 σχεδόν 155.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 2016 και 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ποσοτήτων κατασχεθείσας κάνναβης στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη, σημειώ­νεται ότι η «βαλκανική οδός» είναι η σημαντικότερη οδός διακίνησης στην Ευρώπη. Διασχίζει την Τουρ­κία για να φτάσει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα) και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης. Προέκυψε, επίσης, ένα παρακλάδι της «βαλκανικής οδού» μέσω Συρίας και Ιράκ.

Βρυξέλλες: ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - mpsara@ethnos.gr
(ΕΘΝΟΣ-07/06/2019)

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger