Αρχική » » Ο Μουστάκας, η ΕΟΚΑ και η φυλάκιση

Ο Μουστάκας, η ΕΟΚΑ και η φυλάκιση














Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν ένας γνήσιος κωμικός ηθοποιός. Παρόλο που στην καριέ­ρα του ερμήνευσε και κλασικούς ρόλους, είχε ταυτίσει το όνομά του με το γέλιο. Ήταν ένα από τα βασικά ονόματα της επιθεώρησης, που δε δίσταζε να τσαλακώνει την εικόνα του. Οι ρόλοι και οι μεταμφιέσεις του άφησαν εποχή. Οι περισσότε­ροι που τον θαύμαζαν στο θέατρο και τον κινημα­τογράφο, δεν γνωρίζουν ότι ο Μουστάκας ήταν Κύπριος και σε νεαρή ηλικία συμμετείχε στον ένο­πλο απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών αγωνίστηκε την πε­ρίοδο 1955 - 1959 κατά της Βρετανικής κυριαρχώ ας. Σκοπός ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Μουστάκας γεννή­θηκε το 1940 και ήταν τότε 15 χρονών. Όπως χιλιά­δες συμμαθητές του, έτσι και εκείνος, μυήθηκε στον αγώνα των Κυπρίων και πήρε ενεργό μέρος στη εξέγερση. Ήταν το πρώτο απελευθερωτικό κί­νημα, που βασίστηκε σε μαθητές του Λυκείου. Ο Μουστάκας μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθή­ματα στους τοίχους. Ο νεαρός Σωτήρης όμως έγινε αντιληπτός από τους Άγγλους. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου κρατήθηκε για επτά μήνες και υπέστη όλες τις βρετανικές "περιποιή­σεις". Η φυλάκισή του, αν και δεν ήταν κάτι ασυνή­θιστο για την εποχή, τον αναστάτωσε πολύ, γιατί ο 15χρονος τότε μαθητής φοβήθηκε και πίστεψε ότι δεν θα γινόταν ποτέ ηθοποιός. Ο λόγος ήταν ο ε­ξής. Ο Μουστάκας, πριν από την περιπέτειά του με την ΕΟΚΑ, είχε ήδη αποφασίσει ότι ήθελε να ασχο­ληθεί με την υποκριτική. Για τον ίδιο, στάθηκε μοι­ραία μια παράσταση που παρακολούθησε στη Λε­μεσό με τον Νίκο Σταυρίδη. Μετά το τέλος του έρ­γου, ο Σωτήρης πήρε το θάρρος και επισκέφτηκε τον μεγάλο ηθοποιό στο καμαρίνι του και του ομο­λόγησε ότι ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του. Ο Σταυρίδης του είπε να πάει να τον βρει στην Αθήνα όταν τελειώσει το σχολείο. Ο Μουστάκας ήταν εν­θουσιασμένος. Γι΄ αυτό, όταν λίγο καιρό μετά βρέ­θηκε στη φυλακή, απογοητεύτηκε. Νόμιζε ότι θα έ­χανε για πάντα το ραντεβού του με το Σταυρίδη και με την υποκριτική. Παρά τις ανησυχίες του, το 1958, αφού τελείωσε την Εμπορική Ακαδημία Λε­μεσού, κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα με πλαστό διαβατήριο.

 (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-04/06/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger