Αρχική » » Διακίνηση κόκας με … application

Διακίνηση κόκας με … application















Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για «uberoποίηση» σε ό,τι αφορά τις τιμές και τους τρόπους παράδοσης των ουσιών.
Τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθεί­σες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι υψηλότερα από κάθε άλλη εποχή στο παρελθόν.
Η «βαλκανική οδός» μέσω Τουρκίας αποτελεί το σημαντικότερο πέρασμα διακίνησης ηρωίνης στην Ευρώπη.

Κρυπτογραφημένες εφαρμογές στο κινητό χρησιμοποιούν οι ντίλερ κοκαΐνης στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό καταγράφει η νέα ετή­σια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΜCCDΑ) που παρουσιά­στηκε χθες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης στην ΕΕ έχει αυξηθεί, παρόλο που η κάνναβη παραμένει το πιο δια­δεδομένο απαγορευμένο ναρκωτικό στα κράτη-μέλη.

Οι μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες έχουν φέρει και ανταγωνισμό. Οι λαθρέμποροι έχουν επιστρατεύσει το... εμπορικό τους δαιμόνιο για να κερδίσουν τους πελάτες τους. Τόσο που οι ειδικοί κάνουν χρήση του όρου «uberoποίηση» για την εμπορία κοκαΐνης: μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία οι πωλητές ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα ταχείας και ευέλικτης παράδοσης! Η έκθεση εξηγεί ότι «με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι υψηλότερα από κά­θε άλλη εποχή στο παρελθόν». Η κοκαΐνη εισέρχεται στην Ευρώπη από διάφορες οδούς και με διάφορα μέσα, παρατηρείται πάντως αύξηση της διακίνησης μεγάλων φορτίων μέσα από ση­μαντικά λιμάνια, με χρήση εμπορευματοκιβωτίων.

Η αυξημένη διαθεσιμότητα της ουσίας φαίνεται και από τις εκτιμήσεις για τα επίπεδα καθαρότητας της κοκαΐνης σε επίπεδο λιανικής, που είναι τα υψηλό­τερα εδώ και μία δεκαετία. Στο μεσαίο επίπεδο και στο επίπεδο της λιανικής είναι ορατή η αναδιοργάνωση της αλυσίδας προμήθειας κοκαΐνης και των εμπλεκομένων μερών, με την εμφάνιση κατακερματισμένων, χαλαρότερων και πιο οριζόντιων οργανωτικών δομών. «Στην αγορά εισήλθαν μικρότερες ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως η κρυπτο­γράφηση, οι αγορές του σκοτεινού δικτύου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μικροδιακίνηση και τα κρυπτονομίσματα» εξηγούν οι ερευνητές. «Το επιχειρηματικό δαιμόνιο στην αντα­γωνιστική αγορά της κοκαΐνης φαίνεται και από τις καινοτόμες στρατηγικές διανομής, όπως τα τηλεφωνικά κέντρα αποκλειστικά για πώληση κοκαΐνης. Αυτές οι νέες μέθοδοι μοιάζει να αντί κατοπτρίζουν σε κάποιο βαθμό τις αναταράξεις στην αγορά που παρατηρούνται και σε άλλους τομείς λόγω της ευρείας χρήσης των έξυπνων κινητών τηλεφώ­νων, με άλλα λόγια την πιθανή "ουμπεροποίηση" της εμπορίας κοκαΐνης - μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία οι πωλητές ανταγωνίζονται ο ένας τον άλ­λον παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα ταχείας και ευέλικτης παράδοσης» τονίζουν.

Το 9% των μαθητών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση κάνναβης

Στην Ελλάδα, το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς, με βάση τα στοι­χεία του 2015, το 11% των ενηλί­κων (15-64) έχει κάνει χρήση έστω μία φορά στη ζωή του, το 4,5% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 9% των μαθητών (15-16) μία φορά μέχρι τώρα. Σε θεραπεία υποβλή­θηκαν 1.148 άτομα. Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των ενηλίκων (15-64 ετών) στην ΕΕ κάνει καθημερινή ή σχεδόν κα­θημερινή χρήση κάνναβης. Το 2017 σχεδόν 155.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 2016 και 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ποσοτήτων κατασχεθείσας κάνναβης στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη, σημειώ­νεται ότι η «βαλκανική οδός» είναι η σημαντικότερη οδός διακίνησης στην Ευρώπη. Διασχίζει την Τουρ­κία για να φτάσει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα) και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης. Προέκυψε, επίσης, ένα παρακλάδι της «βαλκανικής οδού» μέσω Συρίας και Ιράκ.

Βρυξέλλες: ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - mpsara@ethnos.gr
(ΕΘΝΟΣ-07/06/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger