Αρχική » » Έπεσε στο κενό το «αφήγημα» του Ουράνιου Τόξου

Έπεσε στο κενό το «αφήγημα» του Ουράνιου Τόξου














ΜΟΛΙΣ 0,11% ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΕΣ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.
Επιχειρούν να εμφανίσουν τους ψηφο­φόρους που θέλουν να οικειοποιηθούν ως παράδειγμα ανάλογο με τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης.

Νερό στον μύλο των διεκδικήσεων του Ουράνιου Τόξου, του αυτοαπο­καλούμενου κόμματος της «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», επιχείρησαν να ρίξουν, με αφορμή τις ευρωεκλογές, οι «γκρίζοι κύκλοι» που στηρίζουν την συγκρότησή του.. Μία ρεαλι­στική ανάγνωση όμως των αποτελεσμάτων του κόμματος στις ευρωεκλογές αποδεικνύει ότι πέ­φτουν στο κενό οι ισχυρισμοί περί «εθνικής μειονότητας» που αριθμεί πολλές χιλιάδες πολιτών, με τα ποσοστά του να μην ενισχύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η «Ευ­ρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο» έλαβε 6.413 ψήφους, οι οποίες μεταφράζονται σε 0.11%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμμα­τος, τα οποία παραμένουν μικρά επί της ουσίας, σημειώνονται στη Φλώρινα, όπου είναι και η έδρα του κόμματος, με 3,30%, στην Πέλλα με 0,53%, στην Καστοριά με 0,28%, στο Κιλκίς με 0,25% και την Κοζάνη με 0,24%. Την ίδια στιγ­μή εμφανίζονται ψήφοι σε περιοχές όπως η Χίος, η Λέσβος και οι Κυκλάδες, οι οποίες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Για να επικοινωνήσουν το αφήγημα περί «μακεδονικής εθνικής μειονότητας» στην Ελλάδα, το οποίο εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, βρήκαν γό­νιμο έδαφος σε σκοπιανά ΜΜΕ, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τις 6.412 ψήφους ως μειονό­τητα, η οποία διεκδικεί εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευ­ση και άμεση αναγνώριση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, με μία νέα πρωτοφανή διεκ­δίκηση επιχειρούν να εμφανίσουν τους ψη­φοφόρους που θέλουν να οικειοποιηθούν ως παράδειγμα ανάλογο με τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης. «Εάν οι 1.500 Έλληνες στην Τουρκία είναι μειονότητα, τότε οι 6.000 Σλάβοι στην Ελλάδα τι είναι;», ρωτούν χαρακτη­ριστικά μετά τις ευρωεκλογές.

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η τελευταία διεκδίκηση του Ουράνιου Τόξου είχε αμιγώς θρησκευτικό περιεχόμενο, βασισμέ­νη στο αφήγημα που διατυπώνει το φιλοσκοπιανό κόμμα περί ύπαρξης «μακεδονικής εθνικής μειονότητας»-στη βόρεια Ελλάδα, οι μητροπόλεις της οποίας υπάγονται πνευματικά στο Οικου­μενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Με επιστολή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζη­τούσε εκκλησιασμό στη μητρική τους «σύγχρονη μακεδονική γλώσσα, η οποία ανήκει στην ευρύ­τερη οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών», αναφέροντας τη γλώσσα όπως διατυπώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνει δε τους συνήθεις ισχυρισμούς για απαγορεύ­σεις και διωγμούς των ντόπιων πληθυσμών, κάνοντας επίσης λόγο για «σιωπηρή εχθρότητα και μισαλλοδοξία σημαντικής μερίδας κληρικών των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών». Από την πλευρά του Πατριαρχείου δεν υπήρ­ξε φυσικά κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ πη­γές από το Φανάρι εξέφρασαν την απορία τους για την επιχειρούμενη εξίσωση της χριστιανι­κής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αναγνωρίζεται από διεθνή συνθήκη και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τη «μακε­δονική εθνική μειονότητα», όπως θέλουν να την παρουσιάσουν. Εκείνη που αντέδρασε εντόνως ήταν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλά­δος, στέλνοντας έγγραφο στον Οικουμενικό Πα­τριάρχη Βαρθολομαίο, στο οποίο διατυπώνεται η ανησυχία της για «το αίτημα των αυτοαπο­καλουμένων "μακεδονοφώνων" κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύ­τως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος "των εν Ελλάδι Μακεδόνων" περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης "μακεδονικής" γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευ­αίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΚΟΥ-george. nokοs@gmail.com
 (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-08/06/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger