■ Πως οι κομμουνιστές και ο κύριος «πάρτε τα όλα», Αλέξης Τσίπρας, εξυπηρετεί τα σχέδια των Αμερικανών και των ξένων δυνάμεων Κατοχής και υποτέλειας.
■ Σαν... σοκολατάκι βλέπει τα Σκόπια στα Βαλκάνια ο αμερικανός πρόεδρος.
■ Κράτος ίσο με μια βαλίτσα δολάρια.
Ζούμε σε μια εποχή, όπου η πίστη στον Θεό, η πίστη προς τις παραδόσεις και η πίστη στην Ιστορία της πατρίδας μας, είναι έννοιες οπισθοδρομικές. Αυτό διατρανώνουν με τη στάση τους οι κομμουνιστές που κυβερνούν τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίηρας είναι ο άνθρωπος που ξεπούλησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Είναι αυτός που αποδέχθηκε άνευ όρων τις εντολές των ξένων. Αυτά ακριβώς είναι τα γεγονότα που εκμεταλλεύονται οι ξένες χώρες, που καίγονται να κλείσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Γιατί όμως οι ξένες δυνάμεις θέλουν διακαώς να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του ονόματος στους Σκοπιανούς; Ακόμα και ο Μπους παρενέβη χθες, στέλνοντας επιστολή στους πολίτες των Σκοπίων να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
Οι λόγοι είναι καθαρά γεωπολιτικοί και έχουν να κάνουν με την κυριαρχία βασικά της Αμερικής και κατ’ επέκτασης της Ευρώπης, χώρες, που αν μπορέσουν και ελέγχουν το κέντρο των Βαλκανίων, ήτοι τα Σκόπια, ελέγχουν συνολικά τα Βαλκάνια, αποδυναμώνοντας στην περιοχή, ισχυρούς παίχτες όπως η Ρωσία. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι και στο παρελθόν προσπάθησαν να παραχωρήσουν την εθνική μας κληρονομιά, αλλά στάθηκε αδύνατο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις, στις οποίες ασκούνταν η ίδια πίεση από τους ξένους.
Ο διακαής πόθος για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Η προηγούμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, του Ν. Γκρουέφσκι, είχε συζητήσεις με τη Ρωσία, σε προχωρημένο επίπεδο, που θα διασφάλιζαν τη συνεργασία των δύο κρατών στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα, ουσιαστικά θα «άνοιγαν τον δρόμο» για μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στα κεντροδυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι συζητούσε και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί έδαφος για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα Σκόπια. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν εύλογη ανησυχία στις ΗΠΑ, που αξιοποίησαν την ισχυρή αλβανική μειονότητα των Σκοπίων και έτσι σχηματίστηκε η Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, με τη συνεργασία των αλβανικών πολιτικών κομμάτων.
Για να δούμε, λοιπόν, γιατί οι Αμερικανοί επιθυμούν τόσο πολύ να αναγνωριστούν τα Σκόπια:
■ Θέλουν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο διαμελισμός τους παραμένει πάντα μια προοπτική και αυτό ακριβώς δημιουργεί φόβο για ανάφλεξη στην περιοχή.
■ Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει και την ενσωμάτωση των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η μόνη χώρα που κατά κάποιο τρόπο παραμένει ανεξέλεγκτη θα είναι η Σερβία αλλά έτσι όπως θα έχουν μετατραπεί τα Βαλκάνια, δεν θα μπορεί να κάνει και πολλά. Άλλωστε, αν τα Σκόπια ενταχθούν στην ΕΕ, σειρά θα πάρει και το Κόσοβο, εξέλιξη που θα δυσαρεστήσει έντονα τη Σερβία, που δεν έχει συμφιλιωθεί ακόμη με την απώλεια και αρνείται να αναγνωρίσει το Κόσοβο, προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα στην αλβανική πλειοψηφία και τη σέρβική μειοψηφία της χώρας. Να σημειωθεί άτι, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τις επιδρομές τού ΝΑΤΟ, για την απομάκρυνση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσοβο, περίπου 4.000 νατοϊκά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη εκεί για να διατηρούν την ειρήνευση στην περιοχή.
■ Μετά την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, τα Βαλκάνια δυτικοποιούνται, παίρνοντας ξεκάθαρες πλέον αποστάσεις από τη Ρωσία.
■ Αν και εφόσον επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, τότε οι Αμερικανοί δεν αποκλείεται να έχουν εντάξει στα μελλοντικά τους σχέδια και τη δημιουργία μίας βάσης στα Σκόπια, η οποία θα τους επιτρέπει να ελίσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η διάλυση του 1991
Όλα άρχισαν τον Ιούνιο του 1991, όταν πρώτα η Κροατία και η Σλοβενία κήρυξαν με ενθάρρυνση της Γερμανίας την απόσχισή τους από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Την επομένη ακριβώς, η Βουλή συζήτησε το ζήτημα της απόσχισης και των Σκοπίων. Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 11 και 25 Νοεμβρίου 1990 και η πρώτη επίσημη σύγκληση της νέας Βουλής τον Ιανουάριο του 1991. Λίγες μέρες αργότερα, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γκλιγκόροφ ανέλαβε την προεδρία του νέου κράτους και η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατοχυρώθηκε με την ψήφιση του Συντάγματος. Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, αποδέχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1991 τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αναγνώρισε την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα Σκόπια
Παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, άτι δεν θα αναγνώριζε κράτος που οικειοποιείται το όνομα «Μακεδονία», η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα, ενώ δεν φαινόταν να έχει ξεκάθαρη στρατηγική για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονταν στα Βαλκάνια. Πολύ γρήγορα, η κυβέρνηση μπήκε στη μέγγενη των διεθνών πιέσεων, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες, βλέποντας την πολιτική ρευστότητα στη βαλκανική και φοβούμενες διολίσθηση των Σκοπίων στην αναρχία, απειλούσαν με αναγνωρίσεις της ΠΓΔΜ. Το πρώτο πακέτο επίλυσης ήρθε από την Ευρώπη, το λεγόμενο «πακέτο Πινέιρο», το οποίο πρότεινε σύνθετη ονομασία (Νέα Μακεδονία), κάτι που όμως ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα συμφωνηθέντα από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα. Ο Γκλιγκόροφ άφηνε να εννοηθεί ότι θα το αποδεχόταν, αλλά χωρίς να δεσμευθεί. Τελικά το απέρριψε η Ελλάδα, η οποία χρεώθηκε και το ναυάγιο. Οι τριβές ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Ελλάδα έγιναν πιο έντονες και οδήγησαν λίγες μέρες μετά στην απομάκρυνση Σαμαρά από το ΥΠΕΞ, ύστερα από νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Ο Γκλιγκόροφ, ο Γρυλλάκης, το ρόλεξ και το εκατομμύριο
Η τότε ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εξαγοράσει τον Γκλιγκόροφ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου. «Σε μία συζήτηση πληροφορήθηκα άτι ο στρατηγός Γρυλλάκης βρισκόταν στα Σκόπια γιατί είχε φύγει κρυφά από την Ελλάδα, προκειμένου να μην δικαστεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας και ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να εγκαταλείψει ο κ. Γρυλλάκης άμεσα τη χώρα. Ύστερα από δύο εβδομάδες ένας φίλος με πληροφόρησε ότι ο κ. Γρυλλάκης εξακολουθούσε να βρίσκεται στα Σκόπια και μάλιστα να συναντιέται με διάφορους δικούς μας και να συλλέγει πληροφορίες. Ξανακάλεσα τον υπουργό Εσωτερικών στο γραφείο μου και σε έντονο ύφος τού ζήτησα να εγκαταλείψει ο απόστρατος Έλληνας στρατηγός τη χώρα μέσα σε 24 ώρες», είπε σε συνέντευξή του.
Όπως έλεγε ο Γκλιγκόροφ: «Όχι μόνο δεν το εγκατέλειψε, αλλά άρχισε να μου στέλνει και «δώρα»... Πρώτα ένα χρυσό ρολόι Rolex. Εγώ αντέδρασα. Ύστερα από τρεις εβδομάδες, έφτασε ένα μεγάλο πακέτο. Το ανοίγει και βλέπω έκπληκτος έναν αρχαίο αμφορέα ανυπολόγιστης αξίας. «Τον ψάρεψαν από βάθος 2.000 μέτρων», μου είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Ένα μικρό δώρο από τον κ. Γρυλλάκη για τη βοήθεια που του παρέχουμε». Εγώ βέβαια έβαλα τις φωνές, λέγοντάς του πως δεν εξαγοράζομαι και ότι οι ενέργειες του Έλληνα στρατηγού αποτελούν προσβολή για το πρόσωπό μου. Με σκυμμένο το κεφάλι, ο υπουργός μου πήρε τον αρχαίο αμφορέα και έφυγε από το γραφείο μου, για να επιστρέφει ξανά σε δύο εβδομάδες. Με έναν χαρτοφύλακα ασφαλείας. Έρχεται, τον αφήνει στο γραφείο μου, ρυθμίζει τον κωδικό, ανοίγει τη βαλίτσα και μου λέει: «Έχετε ξαναδεί τόσα χρήματα στη ζωή σας, κύριε πρόεδρε;». Μέσα στον χαρτοφύλακα υπήρχε 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Πήρε με τις δύο χούφτες του χαρτονομίσματα και τα σκόρπισε στον αέρα. «Γιατί δεν τα αποδέχεσαι;», με ρώτησε. Εγώ είχα κοκκινίσει από το κακό μου. Του απάντησα, λοιπόν: «Μάζεψέ τα και σήκω φύγε. Ο πρόεδρος δεν εξαγοράζεται. Αυτή την ώρα παραβιάζεις το Σύνταγμα».»
Προκλητική παρέμβαση Μπους για το Σκοπιανό
«Μακεδόνες ψηφίστε «ναι» στο δημοψήφισμα»
Κάλεσμα στους «πολίτες της Μακεδονίας» να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας γενναίος και δίκαιος συμβιβασμός», αναφέρει στο γράμμα του προς τους Σκοπιανούς ο Τζορτζ Μπους. «που θα βάλει τη Μακεδονία σε μια πορεία για να εισέλθει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Μάλιστα, υπερτονίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στην πορεία επίλυσης του ζητήματος, αναφέροντας ότι «αισθάνθηκα υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004». Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρό των Σκοπίων, Μπόρις Τραικόφσκι -τον οποίο αποκαλεί «φίλο του»- για τις προσπάθειές του να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για ένταξη των Σκοπιών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ καταλήγει, λέγοντας προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ, πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «κρατά μια θέση για τη γη που αγαπάτε, ώστε να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ», Ο Μπόρις Τραικόφσκι, τον οποίο μνημόνευσε ο Τζορτζ Μπους στην επιστολή του, ήταν πρόεδρός της ΠΓΔΜ, όταν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.
(ΜΑΚΕΛΕΙΟ-20/09/2018)