Αρχική » » Τουρκική γλώσσα σε νηπιαγωγεία της Θράκης

Τουρκική γλώσσα σε νηπιαγωγεία της Θράκης















ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. 
Το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα που ζουν σε μεικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσσο νηπιαγωγείο. 
Προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προβλέπει την υλοποίηση πιλοτικής παρέμβασης σε 12 νηπιαγωγεία και σε 14 τμήματα νηπιαγωγείου στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μουφτήδων, συνεχίζει να κάνει το χατίρι της Άγκυρας, αυτή τη φορά εισάγοντας την τουρκική γλώσσα σε ελληνικά δημόσια σχολεία -και μάλιστα σε νηπιαγωγεία, όπου ήταν η μονα­δική δυνατότητα να ακούσουν ελληνικά. Συγκε­κριμένα, πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη διδασκαλία τουρκικών σε νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Θράκη, βάζοντας στην ουσία από το παράθυρο την τουρκική γλώσσα και προπαγάνδα στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας. 

Η απόφαση του υπουργείου να προχωρή­σει στην επέκταση προγράμματος διδα­σκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε μειο­νοτικά νηπιαγωγεία, στα οποία, εκτός από τον νηπιαγωγό που μιλάει ελληνικά θα υπάρχει και δεύτερος εκπαιδευτικός που θα μπορεί να υποστηρίζει τα τουρκικά, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δίγλωσ­σα νηπιαγωγεία δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Όλο αυτό θεωρείται από εκπαιδευτικούς ο δούρειος ίππος που θα εισάγει τελικά την τουρκική γλώσσα στα δημόσια σχολεία μας. 

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα την προγραμματική συμφωνία για «Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» με προϋπολογισμό 401.594,84 ευρώ, που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η οποία προβλέπει την υλοποίηση πιλοτικής παρέμβασης σε 12 νηπιαγωγεία και σε 14 τμήματα νηπιαγω­γείου στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας «η πιλοτική αυτή παρέμβαση έχει τον χαρακτήρα έρευνας-δράσης και θα πραγματοποιηθεί με τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη της/oυ νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η γλωσσικού διαμεσολαβητή μέλους της μειονότητας πτυχιούχου ΑΕΙ, με στόχο την αποτε­λεσματική διαχείριση τον μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα». 

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα είναι τα Ελληνόπουλα που ζουν σε μεικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσ­σο νηπιαγωγείο, ενώ οι μη τουρκογενείς της μειονότητας, που αποτελούνται από Πομάκους και Ρομά, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα στο νη­πιαγωγείο. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, δεν πρόκειται για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, αλλά το πρόγραμμα έχει στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, ενώ η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε μικρό αριθμό νηπιαγωγείων της Θράκης και θα περιλαμβάνει τη συνδυα­στική μορφή «έρευνας-δράσης» με ενδοσχολική επιμόρφω­ση, τη συνεχή επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία των νηπιαγωγών και των δίγλωσσων συνεργατών καθώς και την οργάνωση δραστηριοτήτων με στόχο την εμπλοκή των γο­νέων. Το «ΘΕΜΑ» από τις αρχές του χρόνου είχε αποκαλύψει άρθρο του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν στις 14 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να μετατρέψει τα δεκάδες δημό­σια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα. Στο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το αίτημα της μειονότητας της Θράκης για ίδρυση δίγλωσσων νηπια­γωγείων, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί αφού οι δομές (σχολικές μονάδες), παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθιέρωση νομικά της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θράκη». Το αίτημα αυτό, πάντως, έχει σκοπό να ανακόψει την τάση που παρατηρείται σε μουσουλ­μάνους μαθητές που προτιμούν τα δημόσια σχολεία, τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες εν­σωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και καλύτερες επαγγελ­ματικές προοπτικές. 

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ σωστή πρωτοβουλία που παίρνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας μπόρεσε να δώσει ένα σημαντικό κονδύλιο για τους εκπαιδευτές στα νηπιαγωγεία, κάτι πολύ σημαντικό διότι για μας η διγλωσσία είναι πλούτος». 

Κάθετα αντίθετο ήταν επί Νέας Δημοκρατίας το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, όπως προκύπτει από απά­ντηση «σε επιστολή του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλί­ας, γνωστού και ως DEB, ότι με τον τρόπο αυτό θα υπηρετούσαν τη λογική του κατακερματισμένου σχολείου και αποτελούν παρωχημένη παιδαγωγική αντίληψη». 

Την περσινή σχολική χρονιά, αιφνιδιαστικά, λίγο πριν από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία τα δίγλωσσα νηπιαγω­γεία στη Θράκη, στα οποία ορίζεται η διδασκαλία της τουρ­κικής γλώσσας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που αντέδρασαν, καθώς στη συγκεκριμένη ευαίσθητη χρονική συγκυρία η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου χαρακτηρίστηκε ένδειξη εμμονής και ιδεοληψίας. 

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έκαναν στάση εργασίας και το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε. Η ΔΟΕ, το κορυφαίο συνδικαλιστι­κό όργανο των δασκάλων, ζήτησε συνάντηση με τον υπουρ­γό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «στάση εμμονής από την πλευρά του υπουργείου στην απόπειρα υλοποίησης του προγράμματος, που επιβάλλεται δίχως τον απαραίτητο ουσιαστικό διάλογο και, το πλέον σημαντικό, δίχως τη συναίνεση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και της τοπικής κοινωνίας, και οδηγεί σε αδιέξοδο». 

Της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου - isminichar@yahoo.gr
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-16/09/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger