Αισιόδοξα μηνύματα σε ημερίδα με θέμα τις εξατομικευμένες ακτινοθεραπείες
Οι εξατομικευμένες αποτελεσματικές θεραπείες, που «στοχεύουν» τις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων του καρκινοπαθούς και επιτρέπουν πλέον στους επιστήμονες να δηλώνουν αισιόδοξοι, βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας που συνδιοργανώνουν σήμερα το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αττικής (ΓΣΝΑ) και η μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ, και η οποία άρχισε τις εργασίες της το πρωί στο αμφιθέατρο του 401 ΓΣΝΑ. Τίτλος της είναι «Εξατομικευμένη θεραπεία στον ογκολογικό ασθενή: θεραπεία σώματος και ψυχής» και διεξάγεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των κοινών δράσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και της ΑΚΟΣ, μετά την απόφαση του ΥΠΕΘΑ να ανακηρύξει το 2018 Ετος Μέριμνας για το Προσωπικό.
Η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος -ακτινοθεραπεύτρια δρ Δέσποινα Κατσώχη, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα σημειώνει: «Η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ακτινοθεραπεία διασφαλίζει ακρίβεια στη στόχευση και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Οι σύγχρονες θεραπείες επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι: από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, μαστού, προστάτη και το μελάνωμα έως μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του νεφρού. Η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου έχουν αποκτήσει νέα διάσταση, χάρη και στα σύγχρονα φάρμακα που στοχεύουν τις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων, ακόμα και για ασθενείς με προχωρημένη ή μεταστατική νόσο».
Οι επιστήμονες κατανόησαν σε σημαντικό βαθμό τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ογκογένεση μέσω της αποκωδικοποίησης του γονιδίου και τον προσδιορισμό της μοριακής ταυτότητάς του. Η μοριακή ανάλυση του όγκου έχει ανοίξει νέους δρόμους στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και του γονιδιακού προφίλ του, με ορατά τα θεραπευτικά οφέλη που, αφενός, αυξάνουν τον χρόνο επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών και, αφετέρου, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.
Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη στη θεραπεία του καρκίνου. Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση μέσω φαρμάκων που φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Από τη Ρίτα Μελά
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/09/2018)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.