Αρχική » » ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Κατήφορος

ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Κατήφορος


Ο πρωθυπουργός ανανέωσε τους δεσμούς πίστης με Καμμένο έως τον Μάρτιο - Ζήτησε για μία ακόμη φορά τη στήριξη Μέρκελ, πάει στις ΗΠΑ να δει τον Ερντογάν και με το μακάβριο επιχείρημα του θανάτου των συνταξιούχων επιχειρεί να πείσει τους δανειστές να συναινέσουν στην ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. 
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση ότι πλανάται η ανταλλαγή «δώστε τις συντάξεις, να σας δώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» συντηρείται εμμέσως από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Και δεν αποκλείεται να συνοδεύει και την πενθήμερη επίσκεψη που ξεκινάει την Κυριακή ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη. 

Σε ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ με τους δανειστές έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, με φόντο την υπόθεση-βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις, αυτή των συντάξεων, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά εκ νέου την αμερικανική στήριξη, ευρισκόμενος από αυτή την Κυριακή στη Νέα Υόρκη. 

Η προσπάθεια των κυβερνώντων να αποφύγουν το μέτρο που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει όσον αφορά τις μει­ώσεις από την 1η Ιανουάριου του 2019 αποκτά ακόμα και μακάβρια διάσταση: μετά τον πρωθυπουργό ήρθε την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πει στους δανειστές ότι το πρόβλημα με τους συνταξιούχους που παίρνουν, κατά την άποψη των θεσμών υψηλές συντάξεις θα «λυθεί» σχετικά σύντομα διά του... φυσικού τρόπου, δηλαδή της... αποβίωσης! 

Παράλληλα με το ανατριχιαστικό επιχείρημα περί της απώλειας των γηραιότερων και άρα της μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει επιστρατεύσει και την έμμεση απειλή περί του πολιτικού θανάτου της ίδιας της κυβέρνησης εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες για το θέμα των Σκοπίων. 

Το περίεργο όσο και συνεχές παιχνίδι που εξελίσσεται μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, πότε με την έξαρση των συγκρούσεων και πότε με τον κατευνασμό τους, πονη­ρεύει πλέον όλο και περισσότερους που βλέπουν μάλλον ένα πολιτικό κακοσκηνοθετημένο θέατρο παρά μια πραγματική πιθανότητα να πέσει σύντομα η κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχουν μεν εντελώς αντίθετες απόψεις για το Σκοπιανό, αλλά είναι απίθανο αυτή η διαφωνία να προκαλέσει ρήγμα που θα ρίξει την κυβέρνηση, προτού έρθει η συμφωνία στην Ελλη­νική Βουλή, δηλαδή καλό Φεβρουάριο. Το συμφώνησαν, άλλωστε, όπως διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου και οι κύριοι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος σε μια αιφ­νίδια μυστική συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρα­σκευή, μετά από διάφορες δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών τους, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που είχε σχολιάσει επιτιμητικά τους ΑΝ.ΕΛ. 

Η μόνη περίπτωση να υπάρξει νωρίτερα οποιαδήποτε ανατροπή αυτής της πορείας είναι να προκύψει αξεπέραστο πρόβλημα με τις συντάξεις - αυτός είναι και ο φόβος της κυβέρνησης. Η Αθήνα ματαίως αναμένει μια ξεκάθαρη στάση από το Βερολίνο, την ώρα που το Eurogroup αδυνα­τεί να εξετάσει τελεσίδικα το θέμα πριν από τον Δεκέμβριο. 

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος αρχικά, με τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του Ολαφ Σολτς, όσο και ο κ. Τσίπρας, με την άκαρπη προσπάθεια του να αποσπάσει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ κάποια ρητή -έστω και παρασκηνιακή- δέσμευση για ακύρωση των μειώσεων βλέπουν ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε μαρτύριο της σταγόνας. 

Το πρόβλημα αυτής της εκκρεμότητας είναι ότι η κυ­βέρνηση πρέπει να αποφασίσει στο μεταξύ εάν το προ­σχέδιο, αλλά και αργότερα το σχέδιο του Προϋπολογισμού, θα περιλαμβάνει ή όχι τις προβλεπόμενες μειώσεις. 

Σαν να μη φτάνουν αυτά ήρθε την περασμένη Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαμηνύσει ότι οι μειώ­σεις είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο και άρα, όσο υψηλές εισπράξεις φόρων και να κάνει η κυβέρ­νηση, δεν αρκεί για να μείνουν οι συντάξεις στα σημερινά επίπεδα! 

Γι' αυτό ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα σε­νάρια περί κυβερνητικής κρίσης στην Αθήνα, λόγω των τριβών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για το Σκοπιανό, κυκλοφόρησαν την ίδια ώρα που το ΔΝΤ έριχνε την «τορπίλη» του. Η μία ερμηνεία είναι ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα εκνευρισμού στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Η άλλη όμως μοιάζει πιο ακριβής ακόμα κι αν δεν είναι εξαρχής προσχεδιασμένο, το Μαξίμου φαίνεται να αντιπαρατάσσει στη δυσκαμψία των δανειστών να αποδεχθούν έγκαιρα τη μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις τον κίνδυνο να προκληθεί στην Ελλάδα πολιτικό πρόβλημα που δεν θα επιτρέψει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία τόσο επιθυμούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι τα σενάρια πρόωρων εκλογών άρ­χισαν να τροφοδοτούνται ήδη από τις ημέρες της ΔΕΘ μέσω δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού και υπουργών πιθανόν ως απάντηση στην παρατεταμένη «σιωπή του Βερολίνου», για την οποία έκανε λόγο με εμφανή δυσφορία ο κ Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. 

Ο κ Τσίπρας μεταβαίνει στις ΗΠΑ για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με ξένους επενδυτές αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Των Γιάννη Μακρυγιάννη, Ελένης Στεργίου - jmdkriqiannis@protothema.gr elstergiou@gmail.com 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-23/09/2018) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger