• ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ.
• Για συναλλαγές ακόμη και μικρής αξίας αρχίζουν να χρησιμοποιούν οι 'Έλληνες καταναλωτές τις κάρτες τους, ενώ τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα να μάθουμε ότι και οι χρεωστικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές αγαθών.
• Αλλαγή συμπεριφοράς από τους καταναλωτές, οι οποίοι αρχίζουν πλέον να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα και για την πραγματοποίηση αγορών χαμηλής αξίας.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΑ
Νέες συνήθειες αποκτούν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς τα capital controls έδωσαν την πρώτη ώθηση για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, ενώ, τώρα, οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για σύνδεση της χρήσης των καρτών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου δίνουν την επιπλέον ώθηση, με αποτέλεσμα η ανοδική πορεία στη χρήση του πλαστικού χρήματος να συνεχίζεται.
Η αύξηση που υπήρξε στη χρήση των καρτών ήταν αρκετά εντυπωσιακή την περασμένη χρονιά, ιδίως...όσον αφορά στο β’ εξάμηνο του 2015 όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα capital controls, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για ης κάρτες της η Visa, αν και εκτιμάται ότι και τα αντίστοιχα νούμερα για τις κάρτες Mastercard κινούνται σε ανάλογα επίπεδα.
Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν με διαφορετική οπτική τις κάρτες που έχουν στο πορτοφόλι τους.
Μέχρι και το 2014, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο την πιστωτική κάρτα τους και για συναλλαγές μεγάλης αξίας. Αυτό δείχνει πλέον να έχει αλλάξει με τον αριθμό των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες να έχει φθάσει στα ίδια επίπεδα με εκείνον για ης συναλλαγές με πιστωτικές. Για παράδειγμα, το 2015 με χρεωστικές κάρτες Visa πραγματοποιήθηκαν 37 εκατ. συναλλαγές με χρεωστικές και επίσης 37 εκατ. με πιστωτικές κάρτες.
Βέβαια, τα capital controls ήταν εκείνα που «εκτόξευσαν» τη χρήση των χρεωστικών, καθώς πολλοί Έλληνες δεν είχαν άλλη επιλογή για να πραγματοποιήσουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά το 2015 η αξία των συναλλαγών με όλες ης μορφές καρτών Visa αυξήθηκε κατά 25% στα 4,7 δισ. ευρώ, αλλά στο β’ εξάμηνο το ποσοστό αύξησης ήταν στο 80%. Στις χρεωστικές, η συνολική αύξηση της αξίας συναλλαγών ήταν στο +83% στα 2,2 δισ. ευρώ και του αριθμού συναλλαγών ήταν στο +85% στα 37 εκατ.
Όμως, στο β’ εξάμηνο η αξία των συναλλαγών με χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 265% και του αριθμού κατά 300%.
Για κάθε συναλλαγή
Η διαφορά που υπάρχει στην ποσοστιαία αύξηση της αξίας των συναλλαγών και του αριθμού των συναλλαγών δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Σημειώνεται ότι για το σύνολο της χρονιάς και για όλες τις κάρτες Visa η αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών ήταν της τάξεως του 32% (76 εκατομμύρια) όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την αξία ήταν στο 25%.
Την αλλαγή όσον αφορά στη χρήση και για μικρής αξίας συναλλαγές δείχνει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος των συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα Visa έφθασε στις 9 για το σύνολο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 114%. Παράλληλα, ενώ η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα υπήρξε μία διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση 13% στον μέσο αριθμό των συναλλαγών ανά κάρτα που έφθασε σης 26.
Πάντως, όσοι ανέμεναν κόπωση των καταναλωτών και επιστροφή στη χρήση των μετρητών δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Η πορεία παραμένει ανοδική και το 2016 σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος. Σε αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση ενδέχεται να παίζει ρόλο και η διατυπωμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να συνδέσει τη χρήση των καρτών με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.
(ΗΜΕΡΗΣΙΑ-20/02/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.