• Η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια από τις Εν. Δυνάμεις για την κατασκευή των hot spots μέσα σε 10 ημέρες! 0 Καμμένος στήνει ομάδα συντονισμού με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κ. Φλώρο.
• Το Ναυτικό θα διαθέσει και πλοία για τη μεταφορά από τα νησιά.
Από τον Ανδρέα Κούτρα
akoutras@diniokratianews.gr
Η κυβέρνηση, αφού άφησε επί μήνες τους μετανάστες-πρόσφυγες να... λιάζονται στις πλατείες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ροών να οξυνθεί και να φτάσει η Ελλάδα να απειλείται με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, αποφάσισε να ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις να βγάλουν το φίδι από την τρύπα: να αναλάβουν, δηλαδή τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε με «καταδρομικές» ενέργειες να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα hot spots μέσα σε 10 ημέρες (έως τις 15 Φεβρουάριου), προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσει προς τη χώρα μας, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης....
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα εμπλακούν περαιτέρω στις θαλάσσιες περιπολίες, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σύμφωνα με επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, όταν πλησιάζει κάποιο πολεμικό πλοίο οι διακινητές να σκίζουν τις βάρκες και να ρίχνουν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου τους μετανάστες-πρόσφυγες. Η παρουσία των πλοίων του Στόλου σαφώς θα συνεχίσει να υπάρχει, για λόγους εθνικούς, αλλά διακριτικά, στα περάσματα των διακινητών. Εκείνο, ωστόσο, που προστίθεται ως δράση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι, με τις θερμικές κάμερες που διαθέτουν τόσο τα σκάφη όσο και οι μονάδες του Στρατού, η προειδοποίηση του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, για επικείμενες αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια δουλεμπορικών πλοίων με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Πέραν του επιχειρησιακού τμήματος, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπό τις Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο έχει δομή «στρατηγείου».
Επικεφαλής ανέλαβε ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος είναι καταδρομέας (και ΟΥΚάς), με θητεία σε νευραλγικούς τομείς του Στρατού Ξηράς (πρώην διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων) και με μεγάλη γνώση και εμπειρία σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Όταν μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε γιατί επελέγη ένας «καταδρομέας» για τη θέση αυτήν, απάντησε: «Λόγω της άμεσης δράσης και της αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζουν τις Ειδικές Δυνάμεις».
Στόχος είναι να κατασκευαστούν άμεσα τα hot spots, καθώς για το θέμα αυτό η Ελλάδα βρέθηκε στον «τοίχο». Στο... παρά πέντε, μόνο με στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο, αν και υπήρξαν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος έγερσης θέματος «στρατιωτικοποίησης» της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Φρόνησε όμως ο Πάνος Καμμένος να το ξεκαθαρίσει, λέγοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βοηθήσουν στο στήσιμο των hot spots και μετά θα αποσυρθούν, παραδίδοντας τη λειτουργία τους στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην Ελληνική Αστυνομία. Έως τότε έχουν διατεθεί μέσα (όπως μηχανήματα του Μηχανικού, ηλεκτρογεννήτριες) και υλικά (όπως κοντέινερ και σκηνές) για την κατασκευή των κέντρων υποδοχής, αλλά και προσωπικό για τη λειτουργία τους και τη σίτιση των μεταναστών-προσφύγων. «Οι μετανάστες θα πρέπει να μένουν στα νησιά για 24 ώρες και στα κέντρα μετεγκατάστασης 72 ώρες μέχρι να προωθηθούν» έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμπυκνώνοντας το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να διαθέσει πλοία για τη μεταφορά μεταναστών-προοφύγων από τα νησιά στην Αθήνα, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, όπως επίσης και ότι τα στρατόπεδα στο Σχιστό και στη Σίνδο θα είναι φυλασσόμενα από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η προώθησή τους. Ο κ. Καμμένος επιμένει, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την καταγραφή όχι μόνο με δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και με βιομετρικά στοιχεία (εξέταση της ίριδας των ματιών), για να είναι πιο πλήρης ο φάκελος όσων διέρχονται από την Τουρκία.
Τα «όπλα» και τα «αγκάθια» του Τσίπρα στη μάχη της Συνόδου Κορυφής
ΜΕ ΤΗ δημιουργία των hot spots ως όπλο στη φαρέτρα του, για να αποκρούσει τις όποιες επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας και να περάσει στην αντεπίθεση ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει και αυτή με τη σειρά της τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την καθοριστική, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουάριου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία να λάβει μέτρα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επί των εδαφών της, ιδίως όταν και η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης προσφέρει 25.000.000 ευρώ στο ταμείο στήριξης της γειτονικής χώρας. Η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα οε καμία περίπτωση βεβαίως δεν θα είναι εύκολη, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους «σκληρούς» της Ευρώπης που επιμένουν να θέτουν θέμα Σένγκεν.
Κι αυτό γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν το εσωτερικό ακροατήριό τους, που αντιτίθεται στις μεγάλες εισροές μεταναστών. Πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται σφοδρές επικρίσεις εντός της Γερμανίας για το Μεταναστευτικό και βλέπει τη δημοτικότητά της να καταποντίζεται, αλλά και πολλοί ακόμη ηγέτες επιχειρούν να καλύψουν την ανεπαρκή στάση τους τα τελευταία χρόνια απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα, εκτοξεύοντας βέλη κατά της Ελλάδας.
(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/02/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.