του ΘΕΜΗ ΤΖΗΜΑ
Θυμόμαστε όλοι την αγωνία των «Μένουμε Ευρώπη», τις κυβερνητικές επικλήσεις στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «ευρωπαϊσμού» από τη μια και την άκαμπτη επιμονή στην τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των αξιωματούχων της ΕΕ και πλείστων χωρών-μελών από την άλλη. Σήμερα, το Προσφυγικό, το ζήτημα στο οποίο δοκιμάζονται τόσο οι υποτιθέμενες ανθρωπιστικές ιδρυτικές αρχές της Ενωμένης Ευρώπης όσο και η τήρηση των συμφωνηθέντων, μετατρέπεται στον γνησιότερο καθρέφτη της ουσίας του ευρωπαϊσμού: τον δείχνει όπως είναι, ως εργαλείο των ελίτ, του οποίου ο δικαιωματικός και ανθρωπιστικός μανδύας εύκολα και γρήγορα πετιούνται στην άκρη υπό την πίεση ακροδεξιών και αντιδραστικών δυνάμεων, προς όφελος της σκληρής εκδοχής της κρατικής κυριαρχίας, συγκεκριμένων μάλιστα κρατών, ως υπέρτερης και πρακτικά ανέλεγκτης από όποια συμφωνία στο υπερεθνικό - ευρωπαϊκό πεδίο....
Το Προσφυγικό, αφού (συν)προκλήθηκε από τις κυρίαρχες δυνάμεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ αξιοποιείται ως μέσο συγκέντρωσης επιπλέον εφεδρικού στρατού κυρίως υπέρ των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ, μετατρέπεται επιπλέον σε εργαλείο περαιτέρω αναδιανομής ισχύος μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης και, εντέλει, σε μέσο μετασχηματισμού της τελευταίας σε μια a la carte ένωση.
Κράτη-μέλη επιχειρούν να απομονώσουν την Ελλάδα μετατρεπόμενα σε φρούρια, η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει παραχωρήσεις στο Συριακό όπου βλέπει τη στρατηγική της να καταρρέει, η χώρα μας απειλείται και εκβιάζεται από κράτη που λίγα χρόνια πριν σήκωναν ως λάβαρο τη Συνθήκη Σένγκεν προκειμένου οι εργαζόμενοί τους να μεταναστεύουν προς πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και, την ίδια στιγμή, η θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατεί ή δεν θέλει να πράξει το ελάχιστο σε επίπεδο ουσίας. Μάλιστα, οι κατά τα άλλα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πλέον εγκαλούν στην πραγματικότητα την Ελλάδα επειδή δεν βουλιάζει αρκετούς πρόσφυγες στη θάλασσα...
Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί
Αν κανείς νομίζει ότι πρόκειται για «στρέβλωση» των ευρωπαϊκών αρχών, καλά θα κάνει να ξαναδιαβάσει την ιστορία της ηπείρου μας, που βρίθει βαρβαροτήτων. Η ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων ήταν και παραμένει βουτηγμένη στο αίμα και στην εκμετάλλευση του εκάστοτε αδύναμου και μόνο η κοντόφθαλμη, εγωιστική και ναρκισσιστική ματιά μας την εμφανίζει ως δήθεν ηθικά ανώτερη και ανθρωπιστική.
Αν, δε, η ελληνική κυβέρνηση νομίζει ότι με κούφιες επικλήσεις δήθεν ιδρυτικών αρχών και με τυφλή νομιμοφροσύνη προς την ΕΕ θα κερδίσει κάτι περισσότερο από κλειστά σύνορα στον Βορρά και «γκριζάρισμα» του Αιγαίου στα ανατολικά, καλά θα κάνει να δει την πραγματικότητα όπως είναι και να αναθεωρήσει. Η Ελλάδα οφείλει να καταγγείλει το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που της έχει επιβληθεί για τρεις λόγους:
• Πρώτον, πέραν όλων των υπολοίπων λόγων, χώρα που επωμίζεται τέτοιο τεράστιο και απρόβλεπτο κόστος δεν μπορεί να υφίσταται παράλληλα δημοσιονομική αφαίμαξη και περιορισμό.
• Δεύτερον, η χώρα έχει κάθε λόγο να κινηθεί νομικά εναντίον εκείνων των κρατών -μελών της ΕΕ που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των συνθηκών.
• Και, τρίτον, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία δεν έχουν κανένα λόγο να «κόβουν βόλτες» στο Αιγαίο με το μάτι στη Μέση Ανατολή και με πρόσχημα το Προσφυγικό.
Η χώρα μας έχει σύνορα και μπορεί να τα φυλάξει. Οι πρόσφυγες, άλλωστε, δεν είναι ούτε εισβολείς ούτε κίνδυνος για την εδαφική της ακεραιότητα. Η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση: έχει και τους πόρους και τις δυνατότητες να περιθάλψει και να εντάξει τους μετακινούμενους πληθυσμούς για όσο χρειάζεται, έως ότου επέλθει στοιχειωδώς η ομαλότητα στη Μέση Ανατολή, την οποία μαζί με τις ΗΠΑ κατεξοχήν αιματοκύλισε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Δεν θέλει να το κάνει, γιατί οι ηγεσίες της είναι αδύναμες μπροστά στην Ακροδεξιά ή είναι ακροδεξιές οι ίδιες, αλλά και γιατί τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα θέλουν αποθηκευτικούς χώρους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το ερώτημα για τη χώρα μας είναι αν θα δεχτεί έναν τέτοιο, δολοφονικό και συνάμα αυτοκαταστροφικό, ρόλο.
Δεν θέλει να το κάνει, γιατί οι ηγεσίες της είναι αδύναμες μπροστά στην Ακροδεξιά ή είναι ακροδεξιές οι ίδιες, αλλά και γιατί τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα θέλουν αποθηκευτικούς χώρους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το ερώτημα για τη χώρα μας είναι αν θα δεχτεί έναν τέτοιο, δολοφονικό και συνάμα αυτοκαταστροφικό, ρόλο.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-26/02-03/03/16)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.