Τουρκικά τα δύο από τα τέσσερα πολεμικά πλοία της δύναμης του ΝΑΤΟ, που άρχισαν ατύπως περιπολίες για την αναχαίτιση προσφυγικών ροών
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr
Παιχνίδι κυριαρχίας στο Αιγαίο παίζει η Τουρκία με προκάλυμμα τη νατοϊκή ναυτική παρουσία! Και μέχρι στιγμής κερδίζει! Η νατοϊκή αρμάδα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε τουρκική! Η Άγκυρα κατόρθωσε να συμμετάσχει και δεύτερη τουρκική φρεγάτα στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMG-2, η οποία περιπολεί στην καρδιά του Αιγαίου. Έτσι, πλέον, δύο από τα τέσσερα πλοία της δύναμης είναι τουρκικά! Την ίδια ώρα, σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής... συνοδεύουν μετανάστες μέχρι τις παραλίες ελληνικών νησιών στο κεντρικό-ανατολικό Αιγαίο, όχι όμως και στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα στο Καστελόριζο οι ροές προσφυγών και μεταναστών να αυξάνονται ανησυχητικά....
Οι Τούρκοι φαίνεται πως κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο με τη νατοϊκή δύναμη που υποτίθεται ότι περιπολεί για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές. Στη νατοϊκή ναυτική δύναμη SNΜG-2 συμμετείχαν:
• Το γερμανικό πλοίο ΔΜ (Π/Φ) - Διοίκησης «Α-1413 FGS Bonn».
• Η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς».
• Η ιταλική φρεγάτα «ITS Libeccio».
• Η καναδική φρεγάτα «337 HMCS Fredericton».
• Η τουρκική φρεγάτα «TCG Barbaros».
Την Τετάρτη ο Γερμανός διοικητής της SNMG-2 έδωσε εντολή στην ιταλική φρεγάτα «Libeccio» και στην τουρκική «Barbarοs» να αποχωρήσουν κοι να πλεύσουν νότια της Ιταλίας προκειμένου να συμ- μετάσχουν στη νατοϊκή άσκηση «Dynamic Manta».
Ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας «Barbarοs» υπάκουσε στην εντολή, αλλά, ενώ έπλεε κοντά στα Κύθηρα, διατάχθηκε από το τουρκικό επιτελείο Ναυτικού να επιστρέψει αμέσως στο Αιγαίο! Όπως κι έκανε.
Ο Γερμανός διοικητής δυσανασχέτησε αφού αναγκάστηκε να «διώξει» από την αρμάδα τη φρεγάτα του Καναδά. Αλλά γρήγορα... μαλάκωσε! Κι αυτό γιατί το τουρκικό Ναυτικό απλόχερα του προσέφερε άλλη μια φρεγάτα! Την «Gaziantep». Έτσι η Τουρκία βρέθηκε με δύο πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, με «νατοϊκές ευλογίες». Όμως έχει σημασία η περιοχή περιπολιών που ανέλαβε η δεύτερη τουρκική φρεγάτα. Εκτελεί περιπολία δυτικά της Χίου και νότια των Ψαρών, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητά της από τα παράκτια ραντάρ του Π.Ν.! Η φρεγάτα «Barbarοs» κόβει βόλτες βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου!
Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί επίσημα οι τομείς περιπολιών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστούν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Υπάρχει μόνο πρόχειρος ορισμός περιοχών, οι οποίες βρίσκονται όλες δυτικά των νησιών μας. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα πλοία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο και δυτικά συγκεκριμένων νησιών μας (Λέσβος, Χίος Σάμος), όπου και εκπαιδεύονται. Η τουρκική φρεγάτα «Barbarοs» βολοδέρνει νότια της Πελοποννήσου και η ιταλική έχει αποχωρήσει προς Ιταλία. Επομένως μιλάμε για δύναμη 3 πλοίων, τα οποία είναι μαζεμένα σε μια περιοχή, άρα αποτέλεσμα μηδέν.
Η αύξηση της ναυτικής παρουσίας της Τουρκίας (τόσο της Ακτοφυλακής όσο και του Ναυτικού) σε ευαίσθητους τομείς και περιοχές του Αιγαίου (Ίμια, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ζουράφα) είναι το ένα στοιχείο που ανησυχεί την Αθήνα. Δεν είναι το μοναδικό, δυστυχώς.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νησάκι δίπλα στις Οινούσσες την Παναγιά, εντοπίστηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής να... συνοδεύει επί της ουσίας φουσκωτό με μετανάστες και πρόσφυγες. Το τουρκικό σκάφος έφθασε μέχρι την παραλία του νησιού!
Τέτοια περιστατικά δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα το Πεντάγωνο είναι τα όσα συμβαίνουν στο Καστελόριζο. Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που έχουν αποβιβαστεί στο νησί ξεπερνά τους 700. Το γεγονός αυτό προκαλεί απορία εάν το συγκρίνουμε με προηγούμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Καστελόριζο δεν αποτελεί διαχρονικά τόπο προορισμού για μετανάστες και πρόσφυγες. Η ξαφνική αύξηση δείχνει στην Αθήνα ότι οι Τούρκοι κατευθύνουν προς το Καστελόριζο μετανάστες και πρόσφυγες για να αναγκάσουν το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Κάτι που δεν είναι εύκολο ούτε επιχειρησιακά ούτε, κυρίως οικονομικά.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα Δωδεκάνησά έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολίων της νατοϊκής δύναμης.
ΕΞΕΔΩΣΑΝ NOTAM!
Πρόκληση και από το ψευδοκράτος
Η ΤΟΥΡΚΙΑ προκαλεί και στην Κύπρο μέσω του ψευδοκράτους. Σηκώνει, μάλιστα, ανάστημα έναντι των Ρώσων που δραστηριοποιούνται στρατιωτικά στα ανοιχτά της Κύπρου! Τι έχει συμβεί;
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε στις 19 Φεβρουαρίου δύο ΝΟΤΑΜ (Α0126 & Α0127/16), με τις οποίες ανακοινώνει τη διεξαγωγή άσκησης με πυρά από πλοία του ρωσικού Π.Ν. από τις 24 έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Αμέσως μετά η αρμόδια υπηρεσία του ψευδοκράτους εξέδωσε τη Ν0022/16 ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρώνει τις δύο ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δηλώνει ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ είναι π μόνη αρμόδια για την παροχή πληροφοριών και την έκδοση ΝΟΤΑΜ που αφορούν την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) του αεροδρομίου Τύμπου.
Ευρωατλαντισμός
η άποψη
του NΙKOY ΜΠ0ΓΙ0Π0ΥΛ0Υ (mpog@rεalnews.gr)
α) ΑΠΟ ΤΟ «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Καραμανλή μέχρι το «η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. δεν αμφισβητείται» του Τσίπρα, ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το αδιατάραχτο των δεσμών της χώρας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο δεύτερος αναφέρεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
β) Ο μεν ατλαντισμός εξουθένωσε τη χώρα οικονομικά μέσω των στρατιωτικών δαπανών, τη δε σημερινή οικονομική φυσιογνωμία της Ελλάδας τη διαμόρφωσε η συμμετοχή στη λεγόμενη «ενωμένη Ευρώπη». Όσο για τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας -όπως προκύπτει με αφορμή και το προσφυγικό- τίθενται διαρκώς στην προκρούστεια κλίνη αυτών των «συμμαχικών» και ««εταιρικών» σχέσεων.
γ) Τόσο η οικονομία της Ελλάδας (με όσες ιδιαίτερες στρεβλώσεις κι αν υπάρχουν), όσο και η πορεία των λεγομένων «εθνικών θεμάτων» της αποτελούν προϊόν αυτής της μεταπολιτευτικής προσαρμογής της χώρας στις ευρωενωσιακές και ευρωατλαντικες δομές.
δ) Παραμένοντας σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα δεν βοηθιέται από «εταίρους» και «συμμάχους» για να ξεπεράσει την κρίση της. Μετατρέπεται σε εργαλείο για να ξεπεράσουν οι «εταίροι» τη δική τους κρίση και να ενισχύσουν οι «σύμμαχοι» τις δικές τους γεωστρατηγικές επιδιώξεις. Συνεπώς, ο ελληνικός λαός πληρώνει διπλά: Και το κόστος της ελληνικής κρίσης, αλλά και ένα μέρος του κόστους της κρίσης και των επιδιώξεων των «φίλων» της Ελλάδας.
Συμπέρασμα: Η ελληνική κρίση, μεταξύ άλλων, αποδεικνύει το ζημιογόνο της ευρωατλαντικής στρατηγικής. Που, φυσικά, όσο το παρόν πολιτικό σύστημα παραμένει κυρίαρχο, θα συνεχίζεται με ευλάβεια.
(REAL NEWS-21/02/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.