Αρχική » » Πάει κι αυτή η «Εξω-βύζιον»!

Πάει κι αυτή η «Εξω-βύζιον»!



ΠΑΕΙ κι αυτή η «Εξω-βύζιον»! Κατάντησε ένα σαχλό πανηγύρι και δεν θυμίζει τον πα­λιό, μεστό διαγωνισμό. Γι΄ αυτό ας θυμηθούμε τι έγινε το 1976,τότε που η χώρα μας μετείχε για δεύτερη φορά και που η ΕΡΤ ήταν προ­πύργιο ποιότητας.

Η ανάθεση για τη συμμετοχή έγινε ξαφνι­κά από τον Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν τότε αφεντικό στην ΕΡΤ.

Όλα συνέβησαν μέσα σε ένα βράδυ, όταν ο Μάνος τηλεφώνησε στη Μαρίζα Κωχ και της είπε: «Πάρε ένα λαούτο και φύγε για τη Χάγη!» Ο Μάνος ήθελε το τραγούδι μέσα σε μια νύχτα, για να προλάβουν να κατοχυρώσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό.

ΜΑΖΙ με τον Μάικ Ροζάκη έγραψε από το τηλέφωνο το τραγούδι «Παναγιά μου - Πα­ναγιά μου», ένα μοιρολόι-καταγγελία για την τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύ­προ. Όταν το περιεχόμενο του τραγουδιού έγινε γνωστό, οι Τούρκοι που ζούσαν μόνιμα στην Ολλανδία έκαναν εκεί συγκέντρωση δι­αμαρτυρίας!

Στις 3 Απριλίου 1976 η Μαρίζα, αγέρωχη και μαυροντυμένη, βγήκε στη σκηνή, ενώ τη συμβούλευαν να μην το τολμήσει, αφού διέτρεχε άμεσο κίνδυνο η ζωή της. Οι διοργανωτές την πληροφόρησαν λίγα δευτερόλεπτα προτού εμφανιστεί ότι κάπου υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής με εντολή, αν χρειαστεί, να την πυροβολήσει.

Εκείνη, αγνοώντας τις απειλές, πάτησε δυνατά στο σανίδι και ερμήνευσε το μοιρολόι που εξιστορούσε τις θηριωδίες των Τούρκων στην Κύπρο. Η τουρκική τηλεόραση δεν μετέδωσε την ελληνική συμμετοχή και εκείνη την ώρα πρόβαλε πρόγραμμα με χορό της κοιλιάς!

Η Ελλάδα πήρε τη 13η θέση στον διαγω­νισμό, συγκεντρώνοντας μόλις 20 βαθμούς, οι οκτώ εκ των οποίων ήταν από τη Γαλλία, πέντε έδωσε η Ιταλία, τέσσερις η Ισλανδία, δύο το Βέλγιο και έναν η Πορτογαλία. Η θέση, όμως, ήταν το τελευταίο που απασχολούσε τους συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή. Κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, ο Μάνος Χατζιδάκις με επιστολή που έστειλε στον Τύπο ξε­καθάρισε:

 «Διάβασα πολλές επικρίσεις εναντίον της Ραδιοφωνίας για το ότι δεν εναρμονίστηκε με το επίπεδο της Eurovision και για το ότι δεν έγινε “δημοκρατικότερα" η επιλογή, ώστε “να πετύχουμε". Πουθενά δε διάβασα τη μόνη, τη μία και τη σωστή άποψη. Ότι δε διαθέτουμε ηλίθιο τραγούδι και είμαστε μια χώρα που έχει τεράστια και αξιόλογη μουσική παράδοση. Λάβαμε μέρος διότι έπρεπε να δηλώσουμε παρουσία. Διαλέξαμε ένα τραγούδι που μας ταιριάζει και δε μας έκαμε εκ των υστέρων να ντραπούμε. Αν πετυχαίναμε, ίσως να ντρεπόμουν, μια κι εγώ προσωπικά σαν υπεύθυνος πρώτη φορά συνειδητοποίησα το επίπεδο του θορυβώδους αυτού διαγωνισμού»

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ τι σημαίνει γνώση και επίγνωση;

Η ΑΚΙΣ-akis@dimokratianews.gr
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/05/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger