Αρχική » » «Γκαζώνει» η τιμή της βενζίνης

«Γκαζώνει» η τιμή της βενζίνης














ΣΤΑ 1,70 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
Στις Κυκλάδες γεμίζουν με 1,836€, στην Αθήνα με 1,60€. Η Ελλάδα είναι η 4η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα μυστικών ελέγχων θα εξυγιάνει την αγορά, αλλά θα παρασύρει ανοδικά τα καύσιμα.

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή της βενζίνης τις τελευταίες ημέρες, σπάζοντας το φράγμα των Ί ,60 ευρώ το λίτρο, κυρίως λόγω των διεθνών εξελίξεων. Το... ράλι θα συνεχιστεί, όπως υποστηρίζουν εκ­πρόσωποι του κλάδου, και μετά το Πάσχα.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟ- ΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, εκτίμησε πως με το ρυθμό που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, η μέση τιμή της βενζίνης, πανελλαδι­κά, θα φτάσει στα 1,68-Ί ,70 ευρώ το λίτρο, μέσα σε χρονικό διάστημα 40-45 ημερών.

Στο... περίμενε

Έτεροι φορείς της αγοράς θεωρούν πως επιρροή στη διατήρηση των τι­μών σε υψηλά επίπεδα θα έχει και το πρόγραμμα μυστικών ελέγχων σε πρατήρια καυσίμων, το οποίο θεσμο­θετήθηκε και αναμένεται να ενεργο­ποιηθεί το προσεχές διάστημα (απαι­τείται ΚΥΑ).

Πηγές από το συναρμόδιο για το ζήτημα υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (τα υπόλοιπα είναι το Οι­κονομικών και το Μεταφορών) αναφέρουν πως η απόφαση δεν θα αργή­σει, καθώς υπάρχει ήδη μια παλιά ΚΥΑ η οποία θα λειτουργήσει ως «μπούσουλας» για την καινούργια. Όπως εξηγούν, προέχει να διασφαλιστεί η ποιότητα των ελέγχων, π.χ. απαιτούμενος αριθμός ελεγκτών, αλλά και η μυστικότητα των ελέγχων. Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο έχει ήδη στη διάθεσή του ένα μετασκευασμένο αυτοκίνητο (εφοδιασμένο με ειδική δεξαμενή καυσίμου και σύστημα CPS), το οποίο θα πρέπει ωστόσο να φαίνεται ως κοινό Ι.Χ. - προς το παρόν οι πινακίδες του μαρτυρούν πως είναι όχημα του υπουργείου.

Στα διαδικαστικά, έχοντας γεμίσει το ντεπόζιτο, οι ελεγκτές θα μπορούν να διαπιστώνουν αν υπήρξε απόκλιση από το νόμιμα επιτρεπτό όριο στην ποσότητα καυσίμου που παραδόθηκε.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυ­στηρές ποινές για την καταδολίευση αντλιών (ακόμη και με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας).

«Στην Αθήνα παρατηρούνται κά­ποιες τιμές που είναι εξαιρετικά ύποπτες, καθώς αφήνουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους στους πρατηριούχους. 0 φόβος των ''πέναλτι'' από το λεγόμενο κρυφό αυτοκίνητα είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στην εξυγί­ανση της αγοράς», επισήμαναν φορείς του κλάδου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλα­δικά, διαμορφώθηκε σε Ί ,618 ευρώ το λίτρο, την περασμένη Τετάρτη. Παραδοσιακά, στα νησιά η τιμή της βενζίνης... καίει περισσότερο. Οι Κυκλάδες, με Ί .836 ευρώ το λίτρο, τα Δωδεκάνησα (Ί ,743 ευρώ) και η Σάμος (1,717 ευρώ) συνθέτουν την τριάδα με τις πιο «τσιμπημένες» μέ­σες τιμές στη χώρα. Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο 1,60 ευρώ το λίτρο (Αθήνα) και 1,59 ευρώ το λίτρο (Θεσσαλονίκη) αντίστοιχα.


Οι διεθνείς επιδόσεις

Η Ελλάδα έχει την τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, με τη μέση τιμή της να διαμορφώνεται στα 1,63 ευρώ το λίτρο, ενώ στην ίδια θέση «συγκα­τοικεί» η Ισλανδία, σύμφωνα με τα τε­λευταία διαθέσιμα στοιχεία (8.4.2019). Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή φορολογία. Υπενθυμίζεται πως η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 1 ευρώ, στην τελική τιμή της βενζίνης αφορά σε φόρους και τέλη, λιγότερο συμβάλλει στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας. Κι αυτά ενώ στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή είναι μό­λις 1,06 ευρώ το λίτρο και στα Σκόπια 1.12 ευρώ το λίτρο.

Αναφορικά με τον βασικό λόγο για τις «τσουχτερές» τιμές που καταγρά­φονται στην αγορά, η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, π.χ. στις Ί 0.04.2019 το μπρεντ έκλει­σε στα 71,73 δολάρια το βαρέλι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία στις χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών τους (η πλειονότητα της Ε.Ε.). Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι είναι διπλά προβληματισμένοι βλέποντας το ευρώ να δέχεται πιέσεις έναντι του αμερικανικού δολαρίου - νόμισμα στο οποίο αποτιμώνται τα συμβόλαια πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι ανα­λυτές της συγκεκριμένης αγοράς είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως η τιμή του αργού, δύσκολα, θα σκαρ­φαλώσει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ-ifentouri@e-typos.com
(ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-12/04/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger