Σύμφωνα με το άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού έγγραφο της ΕΥΠ, το προξενείο των ΗΠΑ «συμβούλευσε» τη γνωστή Ελληνίδα πρώην δασκάλα τον μειονοτικού δημοτικού σχολείου του Μεγάλου Δέρειου Έβρου, κυρία Χαρά Νικοπούλου, «να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα εκπαιδευτικής μειονοτικής πολιτικής»...
Την έντονη δραστηριοποίηση του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θράκης, με απώτερο στόχο τη χειραγώγηση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας και την εν συνεχεία αξιοποίησή της για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, καταγράφει απόρρητο έγγραφο (υπ' αριθμ. 1044/12 Σεπτεμβρίου 2008) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες επισημαίνουν το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τα ζητήματα που αφορούν στη...
μειονοτική εκπαίδευση, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ασκήσουν ακόμη και πιέσεις προς τη δασκάλα του μειονοτικού δημοτικού σχολείου του Μεγάλου Δέρειου Έβρου, κυρία Χαρά Νικοπούλου. Πρόκειται για τη γνωστή δασκάλα, η οποία αφού προηγουμένως προκάλεσε τη μήνι του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, επειδή υποστήριξε με σθένος πως οι Πομάκοι μαθητές της δεν είναι Τούρκοι, εν συνεχεία βρέθηκε στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εσπευσμένα μάλιστα τη μετέθεσε, στη λογική ότι έκανε εξωτερική πολιτική μέσα στο χώρο του σχολείου.
μειονοτική εκπαίδευση, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ασκήσουν ακόμη και πιέσεις προς τη δασκάλα του μειονοτικού δημοτικού σχολείου του Μεγάλου Δέρειου Έβρου, κυρία Χαρά Νικοπούλου. Πρόκειται για τη γνωστή δασκάλα, η οποία αφού προηγουμένως προκάλεσε τη μήνι του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, επειδή υποστήριξε με σθένος πως οι Πομάκοι μαθητές της δεν είναι Τούρκοι, εν συνεχεία βρέθηκε στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εσπευσμένα μάλιστα τη μετέθεσε, στη λογική ότι έκανε εξωτερική πολιτική μέσα στο χώρο του σχολείου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της ΕΥΠ, το αμερικανικό προξενείο εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την περίπτωση της κυρίας Χαράς Νικοπούλου, «συμβουλεύοντάς τη να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα εκπαιδευτικής μειονοτικής πολιτικής». Το γεγονός ότι η Ελληνίδα δασκάλα αψήφησε τις παραινέσεις και τις συμβουλές των Αμερικανών αξιωματούχων εξηγεί ίσως και τη βιασύνη» του υπουργείου Παιδείας μέσω της γενικής γραμματέως κυρίας Θάλειας Δραγώνα να τη μεταθέσει κατά την περσινή χρονιά από το πόστο της, παραβλέποντας τη μεγάλη συνεισφορά της στην εκπαίδευση των παιδιών στο Μεγάλο Δέρειο, που οδήγησε μέχρι και στη βράβευση της με το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» για την έκδοση της μαθητικής εφημερίδας Δέρειο στη γνώση. Επρόκειτο για μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση στα ακραία στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, για το οποίο η δράση της Ελληνίδας δασκάλας σε αυτό το απομονωμένο Πομακοχώρι των 1.200 κατοίκων, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτελούσε «κόκκινο πανί».
Υπονόμευση των ελληνικών συμφερόντων
Η άμεση εμπλοκή του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης στη συγκεκριμένη υπόθεση καταδεικνύει αφενός τον τεράστιο βαθμό παρέμβασής του στα δρώμενα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αφετέρου την ενεργό ενασχόληση του σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας και τον υπονομευτικό ρόλο του προς τα ελληνικά συμφέροντα. «Με την ανωτέρω πολιτική του και τον εν γένει παρεμβατισμό που ασκεί επί θεμάτων μειονοτικής εκπαίδευσης, το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης "αυτοανακηρύσσεται", ουσιαστικά ως ο"θεματοφύλακας" των δικαιωμάτων των "μειονοτικών ομάδων στη χώρα μας. Οι απόψεις του και σι πρωτοβουλίες του είναι πιθανό να καταστούν εκμεταλλεύσιμες από τους γνωστούς μειονοτικούς σκληροπυρηνικούς κύκλους, για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της ΕΥΠ αξιολογώντας τη δράση των Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή της Θράκης.
Παράλληλα, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δεν παραλείπουν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και στο ρόλο του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, σημειώνοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται να «οργώνουν» την περιοχή της Θράκης έχοντας συναντήσεις με παράγοντες αλλά και ακραίους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας. Όπως αναφέρει σχετικά το συγκεκριμένο έγγραφο, «η αμερικανική διπλωματία καταγράφει συστηματικά όλες τις τάσεις και τις απόψεις -ακόμη και τις "αιρετικές"-"στους κόλπους της μειονότητας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης συνολικής εικόνας για εξαγωγή εκτιμήσεων, οι οποίες τροφοδοτούν το κείμενο της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Έλεγχος μουσουλμανικών οργανώσεων
Ο ύποπτος ρόλος των Αμερικανών, όμως σε σχέση με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που διαβιούν στη χώρα μας δεν περιορίζεται στην περιοχή της Θράκης αλλά είναι εξίσου εμφανής και στην Αθήνα Όπως προκύπτει από το έγγραφο της ΕΥΠ, οι Αμερικανοί φαίνεται να επιδιώκουν τον έλεγχο των μουσουλμανικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, προκειμένου εν συνεχεία να τις χρησιμοποιήσουν για να εγείρουν θέματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών σε βάρος της χώρας μας. Σύμφωνα με το έγγραφο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φέρεται να πρότεινε στον πρόεδρο της «Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος» «την εκ μέρους του ανάδειξη θεμάτων σχετικών με παραβιάσεις δικαιωμάτων των "μειονοτήτων" στη χώρα μας και τη συνεργασία του με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προς την ίδια κατεύθυνση». Οι αμερικανικές προτάσεις πάντως δεν φαίνεται να έγιναν δεκτές από την πλευρά του προέδρου της «Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος», αντιλαμβανόμενος ίσως ο τελευταίος τον προβοκατόρικο ρόλο που επιθυμούσαν να διαδραματίσει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας που τον φιλοξενούσε. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και ένα επιπλέον στοιχείο που προκύπτει από το παραπάνω εδάφιο του συγκεκριμένου εγγράφου. Το στοιχείο έχει να κάνει με τον ύποπτο ρόλο ορισμένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για ΜΚΟ που ως αποκλειστικό αντικείμενο έχουν την «προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των μειονοτήτων», καταγγέλλοντας και κατασυκοφαντώντας συχνά πυκνά την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς ότι παραβιάζει τις σχετικές συνθήκες. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες πάντως, δεν φαίνεται να ξαφνιάζονται ούτε από τις αμερικανικές πρακτικές ούτε, όμως και από την πρόταση που έκαναν οι Αμερικανοί προς τον πρόεδρο της ένωσης που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στη χώρα μας. «Τα φερόμενα ως προταθέντα στον πρόεδρο της "Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος" εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα δεδομένου ότι αρκετές φορές μέχρι σήμερα η αμερικανική διπλωματική εκπροσώπηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει επιχειρήσει να αναδείξει ζητήματα που σχετίζονται με παραβιάσεις μειονοτικών, θρησκευτικών και άλλων δικαιωμάτων από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της ΕΥΠ.
Να σημειώσουμε, ωστόσο, πως σε ότι αφορά στη μουσουλμανική κοινότητα που διαβιεί στη χώρα μας σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα εντός της εμφανίζονται να διεκδικούν και αρκετές από τις χώρες του Κόλπου, όπως το Μπαχρέιν στον τομέα της χρηματοδότησης χώρων προσευχής και «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων, το Κατάρ και το Κουβέιτ, το οποίο και αποτελεί βασικό χρηματοδότη μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων του Ελληνοαραβικού Κέντρου Αθηνών (ΕΑΚ) που εκτείνεται «από την εκμάθηση της αραβικής σε νέους μουσουλμάνους και τον προσηλυτισμό, μέχρι τη μετάφραση ισλαμικών βιβλίων στην ελληνική». «Η διαπιστωμένη υποστήριξη και καθοδήγηση που λαμβάνει το ΕΑΚ από επιφανή ισλαμικά ιδρύματα του εξωτερικού -η δράση των οποίων θεωρείται αμφιλεγόμενη- αποδεικνύει ότι η διατήρηση του συνεκτικού ιστού μεταξύ των αραβόφωνων μουσουλμάνων προς την κατεύθυνση του "ορθού Ισλάμ" αποτελεί υπόθεση των χωρών του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής ως προς τη λογιστική υποστήριξη και της Αιγύπτου στον τομέα της πνευματικής καθοδήγησης», τονίζεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της ΕΥΠ. ■
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-13/10/2011)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.