Αρχική » » Η διαφθορά οδηγεί πολιτικούς στη φυλακή και τους πολίτες μακριά από την πολιτική.

Η διαφθορά οδηγεί πολιτικούς στη φυλακή και τους πολίτες μακριά από την πολιτική.


του Μιχάλη Ιγνατίου
Ουάσιγκτον

Ο λόγος για την οποίο οι πολιτικοί αρνούνται να αποδεχτούν «πόθεν έσχες» που θα καλύπτει το διάστημα από την είσοδό τους στην πολιτική μέχρι την έξοδό τους είναι προφανής· είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητά τους. Οι περιπτώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικές. Ο δεύτερος είναι ήδη στη φυλακή, χωρίς το κράτος να έχει καταφέρει να ανακτήσει το κλεμμένα. Ο δε πρωθυπουργός της Τουρ­κίας, αν και παλεύει να σωθεί, δύσκολα θα αποφύγει την τιμωρία. 

Η διαφθορά των πολιτικών προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας στην Ελλάδα. Σε αυτό ...
συμφωνούμε όλοι -οι ενδείξεις και τα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ μου έλεγε ότι εάν κανείς προσθέσει τα ποσά που δημοσιεύονται κατά καιρούς, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως, εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων κατηγορήθηκαν, θα είχε λύσει πολλά προβλήματα και μπορεί να είχε αποφύγει τη μείωση των συντάξεων. 

Όταν η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχα­νισμό του ΔΝΤ και της EE, θυμάμαι ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε ζητήσει τον κα­τάλογο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών προσδιόρισε τη φοροδιαφυγή στα 65 δις ευρώ, μια διαπίστωση που χαροποίησε τους ανθρώπους του Ταμείου, οι οποίοι προσέβλεπαν στην είσπραξη του ποσού. Όμως σε μια συνάντηση που είχαμε οι δημοσιογράφοι με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «προσγειωθήκαμε». Ομολόγησε ότι το ποσό που ήλπιζε το υπουργείο να συλλέξει ήταν 5 με 6 δις ευρώ. Πέραν του ότι η μη συλλογή των φόρων είναι έγκλημα, πληροφορηθήκαμε ότι οι ελληνικοί νόμοι ήταν υπέρ των φοροφυγάδων. Σε εκείνο τον κατάλογο φιγουράριζε το όνομα επι­χειρηματία από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος συχνά πυκνά συλλαμβάνεται, αλλά μια δυο μέρες μετά τον αφήνουν ελεύθερο. 

Το ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγ­γελείς και οι δικαστές, οι οποίοι αποδει­κνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένουν οι πολιτικοί, οι οποίοι δεν ψηφίζουν τους νόμους που θα επιτρέψουν να καθαρίσει το τοπίο. Διότι γνωρίζουν πως πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καμία πιθανότητα να δι­καιολογήσουν τον πλουτισμό τους. 

Κατά γενική ομολογία, ο Ταγίπ Ερντο­γάν ήταν ένας φτωχός άνθρωπος πριν αναμειχθεί με την πολιτική. Αυτή τη στιγ­μή η οικογένειά του διαθέτει παχυλούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Επί­σης, η σύζυγός του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του διαθέτουν τεράστια περιουσία. Είναι αδύνατον να χτίστηκε όλη αυτή η περιουσία από τους μισθούς τους. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές στην Τουρκία έχουν τον τελευταίο λόγο, παρά τη λυσσώδη αντίσταση του κ. Ερντογάν. 

Στην Ελλάδα ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας αποκάλυψε με αποδείξεις το όργιο της μί­ζας στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μου έχει κάνει εντύπωση η ολιγωρία των εισαγγελικών Αρχών αλλά και της κυβέρνησης. Έπρεπε ήδη να έχουν «μαζευ­τεί» όλοι όσοι κατηγορούνται, όποιοι κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν έχουν σχέσεις και διασυνδέσεις. 

Στην Τουρκία η διαφθορά θα είναι η αίτια για να καταλήξει στη φυλακή ο πιο δημοφιλής ακόμα και τώρα πολιτικός. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο κ. Ερντογάν θα ήταν και πάλι νικητής. Αλλά έσφαλε και φαίνεται να πλούτισε από μίζες και άλλες παράνομες δραστηριότητες. 

Στην Ελλάδα νιώθω πως δεν έχουμε ελπίδα. Η κάθαρση φαίνεται να σταμάτησε στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο πρωθυπουρ­γός, Αντώνης Σαμαράς, είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επεκτείνει το «πόθεν έσχες» από το 1974. Η υπόσχεση δεν υλο­ποιήθηκε ακόμα -προφανώς επειδή δεν θα υποστηριχθεί από τους βουλευτές. Κρίμα και ντροπή μαζί… 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-31/12-06/01/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger