Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
ptroupiotis@yahoo.gr
Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε και πάλι σε λογικές και καταστάσεις που ζήσαμε την περασμένη Άνοιξη. Σε καταστάσεις ατέρμονων συζητήσεων χωρίς στόχο και κοινά σημεία, σε καταστάσεις που γίνονται κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και επικοινωνίας. Σε καταστάσεις που είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν σε νέα, πολύ επικίνδυνα αυτή την φορά, αδιέξοδα για τη χώρα.
Τα μηνύματα, που εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα, υπουργοί αλλά και άλλα “κυβερνητικά ....κανάλια'' παραπέμπουν σε μια επανάληψη, έστω και με διαφορές, της περσινής καταστροφικής διαδικασίας και συμπεριφοράς της κυβέρνησης. Μιας συμπεριφοράς που οδήγησε τη χώρα προ του γκρεμού και την υποχρέωσε όχι μόνον να υπογράψει νέο μνημόνιο, που δεν προβλεπόταν πριν λίγους μήνες, αλλά και αυτό το μνημόνιο να είναι το σκληρότερο από όλα. Και το πόσο σκληρό είναι, φαίνεται ανάγλυφα τώρα, που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, αν θέλει να τηρήσει την υπογραφή της, να φέρει "εξοντωτικά μέτρα".
Πιο χαρακτηριστικό από όλα και πιο πρόσφατο, είναι και το μήνυμα που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ε. Τσακαλώτος, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής δήλωσε χαρακτηριστικά: "Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο”.
Ο κ. Τσακαλώτος δηλαδή, επί της ουσίας λέει περίπου ότι έλεγε και ο κ. Βαρουφάκης αλλά και ο κ. Τσίπρας πριν 8 με 10 μήνες. Δεν γίνεται να πάρουμε μέτρα, δεν έχουμε σχέδιο και στόχο. Αποφασίστε πολιτικά να χαλαρώσετε το πρόγραμμα.
Μόνον που αυτό, σήμερα, ένα χρόνο μετά την τραγωδία της "διαπραγμάτευσης" του 2015, έχει μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά και σηματοδοτεί εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Πρώτο και κύριο, η άλλη πλευρά, έχει ήδη την κακή προηγούμενη εμπειρία. Γνωρίζει δηλαδή πως η όποια πολιτική συμφωνία είναι πολύ πιθανόν να μην τηρηθεί, ως προς την υπόσχεση της άλλης πλευράς.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι η χώρα, βρίσκεται πια πέρα από τα όρια, σε σχέση με το ζήτημα των επενδύσεων. Και μια τέτοια ρύθμιση της αξιολόγησης, δεν εμφανίζει μια σταθερή (με οικονομικά δεδομένα) οικονομία, αλλά μια οικονομία που στέκεται με πολιτικά δεκανίκια. Δηλαδή, εμφανίζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει ο κάθε επενδυτής για να επιλέξει μια χώρα ως επενδυτικό του περιβάλλον.
Το τρίτο, έχει να κάνει με το ότι ον προχωρήσουμε σε τέτοια, πολιτική δηλαδή λύση, είναι σαφές ότι θα προβλέπει ανταλλάγματα, πολιτικής ας πούμε φύσεως. Και τα ανταλλάγματα αυτή την περίοδο είναι συγκεκριμένα. Συμφωνία για παραμονή στην χώρα μεγάλου αριθμού προσφύγων (π.χ 300 χιλιάδες), αλλά και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, λύση σε Κυπριακό (ίσως και σε Σκοπιανό) εδώ και τώρα. Και χωρίς δυνατότητα μεγάλων διαπραγματεύσεων από την πλευρά μας, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...
Η κυβέρνηση , δυστυχώς, δεν δείχνει να έχει αντιληφτεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η εκ νέου λανθασμένη τακτική της και εγκλωβισμένη στις υποσχέσεις αλλά και τις ιδεοληψίες της, αφήνει και πάλι τον χρόνο να κυλά, ελπίζοντας ίσως στον... από μηχανής θεό.
Και αυτό, δυστυχώς, είναι το καλό σενάριο. Γιατί υπάρχουν και άλλα πολύ χειρότερα, όπως αυτό που διακινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές, έστω και με σκληρούς όρους και μετά θα την φέρει για έγκριση , μέσω δημοψηφίσματος, από τον ελληνικό λαό.
Δηλαδή, κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό και μας οδηγούν πάλι σε τρελές "λύσεις". Μόνον που, αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, σκεφτείτε τι είναι η επανάληψη μιας φάρσας .....
(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-08/02/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.