Αρχική » » Ηθικόν; Χαμηλότατον

Ηθικόν; Χαμηλότατον


Αμηχανία επικρατεί μεταξύ των στελεχών για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας σοβαρά ζητήματα, όπως η σύλληψη και η κράτηση των δύο στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές επί σχεδόν ένα μήνα. 

Προβληματισμός, αμη­χανία αλλά και ανα­βρασμός επικρατούν μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνά­μεων, τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη όσο και λόγω της τακτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνη­ση. Κυρίως όμως λόγω της διγλωσσίας που παρατηρείται και η οποία μεταφέρει λανθασμένα μηνύματα προς όλες τις πλευρές. 

Η σιωπή των προηγούμενων ημερών έδωσε μεν τη σειρά της σε ένα μπαράζ υψηλών τόνων από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ελέω και των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, εντούτοις δεν οδήγησε σε αλλαγή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί και που οφείλεται όχι μόνο στη σύλληψη των δύο Ελλήνων αλλά και σε συμβάντα που λαμβάνουν χώρα. 

Ακόμη και η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ και σημαντικό αριθμό ανώτατων αξιωματικών μπορεί να αποτελεί σύνηθες περιστατικό, όπως αρέσκεται να αναφέρει η κυβέρνησα, εντούτοις μετάξι) των στελεχών συζητήθηκε έντονα. Κυ­ρίως για το γεγονός πως η ιεραρχία του ΓΕΣ επιβιβάστηκε σε ένα και μόνο ελικόπτερο για να επισκεφθεί ακριτικά νησιά, αφού τέτοιες ενέργειες δείχνουν έλλει­ψη σχεδιασμού σε μια περίοδο έντονης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, με ορατό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου και ενός ατυχήματος. 

Αυτό που προβληματίζει περισ­σότερο είναι ο εφησυχασμός που αναδείχθηκε μέσα από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και μάλιστα λίγες ημέρες μόνο μετά το συμβάν στα Ίμια και τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό. 

Η υπόθεση με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ σημειώνουν ανώτερα στε­λέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που επισημαίνουν πως έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα εδώ και πολύ καιρό ώστε οι περιπολίες στη συνοριακή γραμμή να είναι αυξημένες και σε συχνότητα και σε αριθμό. Άλλωστε, μόλις πέρσι τέτοια σχεδόν περίοδο ο υπουργός Εθνι­κής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωνε σε συνεντεύξεις που παραχωρούσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε διαρκή επιφυλακή, εκφράζοντας μάλιστα και φόβους για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Επικέντρωνε δε τους φόβους στην περιοχή της Κύπρου και μάλιστα το Πεντάγωνο διέρρεε εκτιμήσεις για ένταση το καλοκαίρι του 2017. 

«Είμαστε έτοιμοι» έλεγε τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνι­κής Άμυνας, ενώ η στρατιωτική ηγεσία εξέφραζε και τον προβληματισμό της σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να εμφανίζεται να επιδιώκει θερμό επεισό­διο σε μια περιοχή του Αιγαίου και να το προκαλέσει σε άλλη. 

«Δεν μπορεί να βρίσκονται σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις από πέρυσι την άνοιξη και να παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα» υποστηρίζουν πρώην ανώτατοι αξιωματικοί, που εκτιμούν ότι πλήγμα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνά­μεων προκαλεί και η διγλωσσία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. 

«Όταν ο υπουργός εμφανίζεται να λέει άλλα και ο αναπληρωτής του άλλα, τότε το μήνυμα που μεταφέρεται είναι στρεβλό» σημειώνουν, τονίζοντας ότι και η στάση του ίδιου του πρωθυ­πουργού δεν ενισχύει το φρόνημα των στελεχών, που την περίοδο αυτή πρέπει να είναι υψηλό. 

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΗΣΣΑΡΙΟΥ 
(ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-27/03/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger