Αρχική » , » Υπό πτώχευση και η Εθνική Άμυνα!

Υπό πτώχευση και η Εθνική Άμυνα!

Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για καύσιμα και πυρομαχικά. 76.000.000 ευρώ το χρέος στα ΕΛ.ΠΕ

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, τα οποία απειλούν ευθέως και το αξιόμαχό τους. «Είμαστε στα πρόθυρα πτώχευσης» σχολίασε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος, το οποίο διατηρεί πρόσβαση στα... οικονομικά δεδομένα του στρατεύματος. 

Τα χρέη προς τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ και λοιπές σχετικές υπηρεσίες έχουν διογκωθεί, οι διοικητές των μονάδων δεν έχουν καθόλου χρήματα ούτε για να επισκευάσουν ότι χαλάει, το επίσημο κονδύλι για την ενδιαίτηση σε κάποια επιτελεία έχει τελειώσει και τρώνε τα... έτοιμα, όσο δε για ανταλλακτικά και πυρομαχικά, ούτε λόγος να γίνεται. 
Το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων προς τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, δημιουργώντας ανησυχία στο Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το χρέος ανέρχεται σε περίπου76.000.000 ευρώ, αλλά καθώς οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι δραματικές και έχουν χτυπήσει κόκκινο, το χρέος μπορεί να φτάσει έως και τα 110.000.000 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο. 

Το τηλεφώνημα 

0 υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έχει δώσει εντολή προς πάσα κατεύθυνση να κοπεί αμέσως οποιαδήποτε μετακίνηση είναι άχρηστη και αποτελεί πολυτέλεια. Πριν από λίγες ημέρες και ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα, καθώς η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων απείλησε να διακόψει την παροχή καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω μη καταβολής οφειλών. Τελικά, χρειάστηκε η προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με τον επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. Τάσο Γιαννίτση, ώστε να βρεθεί μια μέση λύ­ση. Αυτή προέβλεπε την έκτακτη καταβολή ενός ποσού ύψους περίπου 16.000.000 ευ­ρώ προς τα ΕΛ.ΠΕ. 

Οι ασκήσεις 

Στρατιωτικοί επιτελείς παραδέχονται ότι κα­ταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες να πε­ριοριστεί η σπατάλη στα καύσιμα. Αυτό γί­νεται με συνδυασμό δραστηριοτήτων, χωρίς να θίγεται ο τομέας των ασκήσεων που, ιδι­αίτερα στην Πολεμική Αεροπορία, είναι πο­λύ σημαντικός. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι καμία από τις ζωτικές ανάγκες και δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί, αλ­λά και ότι τα αποθέματα διάρκειας 90 ημερών παραμένουν άθικτα. 
Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά προ­βλήματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι πλέον τα στελέχη του στρατεύματος, τα οποία βλέπουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να έχουν μειωθεί δραματικά, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες από την... τσέπη τους, όπως έκαναν έως πρότινος! Χαρακτηριστικό της κατάστα­σης είναι ότι, ενώ πριν από έναν χρόνο ο κάθε αξιωματικός προσπαθούσε να κρύψει την κατάσταση που επικρατούσε στη μονά­δα και να την αντιμετωπίσει με διάφορες αλχημείες, πλέον όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. 
Στο ερώτημα «γιατί», η απάντηση που παίρνει κάποιος σχεδόν από το σύνολο των ερωτηθέντων είναι ότι «μειώθηκε πάρα πο­λύ ο προϋπολογισμός των επιτελείων με κυ­βερνητικές αποφάσεις, χωρίς όμως πρώτα να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί πραγματικά το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων». 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεί­ωση του προϋπολογισμού που έγινε επί υπουργίας Βενιζέλου. 0 υπουργός εμφά­νισε μείωση του λειτουργικού κόστους, αλ­λά και των εξοπλιστικών προμηθειών. Στην πραγματικότητα, όμως, πέρασε το πρόβλημα στα επιτελεία, λέγοντάς τους ότι μειώνονται τα χρήματα που έχουν για λειτουργικά έξοδα και τα επιτελεία με τη σειρά τους το πέρασαν στις ΔΕΚΟ, καθώς δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Δηλαδή η μείωση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε χρέος των ΔΕΚΟ. Το ίδιο έγινε και με τα εξοπλιστικά, όπου σταμάτησαν οι πληρωμές των δόσεων για τις αγορές που είχαν γίνει, με συνέπεια τη μη παραλαβή των νέων συστημάτων. Το ποσό των δόσεων η πολιτική ηγεσία το ανακοίνωσε ως μείωση των εξοπλισμών. 

Εφ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ










(Πηγή)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger