Σύμφωνα με τον καθηγητή Φώσκολο τα κοιτάσματα αερίου μπορούν να φέρουν κέρδη 100 δις € τον μήνα και το χαμόγελο ξανά στον κόσμο
Στα βαθιά νερά της νότιας Κρήτης είναι θαμμένος ο «θησαυρός» της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμου ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά Αντώνη Φώσκολου. Τα κοιτάσματα της νότιας Κρήτης είναι τόσο...
σημαντικά ώστε οι έρευνες που προγραμματίζονται για το Ιόνιο Πέλαγος μοιάζουν να αναζητούν «ψύλλους στ' άχυρα», όπως επισημαίνει ο κ. Φώσκολος.
σημαντικά ώστε οι έρευνες που προγραμματίζονται για το Ιόνιο Πέλαγος μοιάζουν να αναζητούν «ψύλλους στ' άχυρα», όπως επισημαίνει ο κ. Φώσκολος.
Τα έσοδα
«Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα εγγυώμαι ότι μπορεί να επιστρέψει το χαμόγελο στον Έλληνα, αν προωθηθούν άμεσα οι έρευνες» είπε ο κ. Φώσκολος μιλώντας στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τόνισε ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορεί να φτάσουν έως και 100 δια ευρώ τον μήνα. «Η νότια και νοτιοανατολική θαλάσσια περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει τις υψηλότερες πιθανότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Νότια της Κρήτης υπάρχουν εννέα λασποηφαίστεια και οι επιστημονικές ενδείξεις κάνουν λόγο για πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, που πιθανώς να προσεγγίζουν και το 1,5 τρις κυβικά μέτρα» διευκρινίζει ο ομότιμος καθηγητής. «Νοτιανατολικά της Κρήτης εκτείνεται το ελληνικό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου, όπου τα αποθέματα υπολογίζονται ακόμα μεγαλύτερα και πιθανώς αγγίζουν ακόμα και τα 2 τρις κυβικά μέτρα, κατ' αντιστοιχία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου, που έχουν γίνει από τις εταιρίες SHELL και ΒΡ αλλά και των προβλέψεων των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος» εξηγεί ο κ. Φώσκολος.
Τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από εκείνα της Νορβηγίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος και τόνισε ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί τα μεγέθη αν σκεφτεί ότι η Κύπρος «έβγαλε» 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με τέσσερα ηφαίστεια και η Αίγυπτος 8 τρισ, κυβικά μέτρα με οκτώ ηφαίστεια.
Όπως σημειώνει ο σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης, «η Ευρωπαϊκά Ένωση θα αντιμετωπίσει πριν από το 2020 τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα κα τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να δώσουν λύση».
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/11/2011)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.