O «υφυπουργός» δασύνεται. Η «ανάπτυξη» ψιλούται. Το ίδιο και η «ανταγωνιστικότητα». Εάν τα πνεύματα σχετίζονται με το περιεχόμενο των λέξεων και το επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά είναι ένα θέμα προς διερεύνηση και αφορά τις σχετικές επιστήμες (ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνεται και η ψυχανάλυση σε αυτές). Όπως και να έχει, ο καινούργιος ένοικος του υπουργείου Ανάπτυξης, βουλευτής του... ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, επιβαρύνει την κοινωνία με έναν επιπλέον προβληματισμό, ανοίγει ένα ακόμη κεφάλαιο τριβών και συγκρούσεων, επαναφέροντας το διαρκές, βασανιστικό ερώτημα): Μονοτονικό ή πολυτονικό σύστημα; Τη στιγμή μάλιστα που το θεωρούσαμε λυμένο, ως νόμο του κράτους από το 1982. Ο κ. Γεωργιάδης μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του αντικατέστησε τις ταμπέλες των γραφείων με άλλες, πολυτονικές επιγραφές, ζήτησε να αλλάξουν και τα χρώματα, προτιμώντας το μπλε της θάλασσας και του ουρανού. Ύστερα από αυτήν την πρώτη παρέμβαση του νέου υφυπουργού δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα. Αν συντάσσεται με τη γραφικότητα σχολιάζοντας το θέμα, αν τροφοδοτεί το παράλογο αφιερώνοντας χώρο και χρόνο. Παρωνυχίδα, άνευ σημασίας, μπροστά στις ιστορικές αλλαγές που βιώνουμε. Όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι πλέον μια προβεβλημένη τηλεπερσόνα των πρωινάδικων ή των talk show. Έχει, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θεσμικό ρόλο. Σε μια απορρυθμισμένη εποχή, σαρωτικών αλλαγών που κάθε πρόσωπο της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης θα όφειλε, αν μη τι άλλο, να κινηθεί με μεγάλη περίσκεψη και προσοχή, εμφανίζεται και ο entertainer του συστήματος. Οι προτεραιότητες του είναι μικρές, διορθωτικές πινελιές, που, κατά τη γνώμη του, κάνουν τον κόσμο μας ομορφότερο και σωστότερο. Πώς ισιώνουμε το μοναδικό κάδρο σε έναν τοίχο που έχει καταρρεύσει; Κάπως έτσι. Τα μηνύματα σαφή:
1. Μπορεί το μονοτονικό να είναι νόμος, αλλά με τις παρεκκλίσεις κερδίζει κανείς δημοσιότητα.
2. Και έργο να μην παραχθεί στη ναυτιλία, το γούστο του «ηγεμόνος» θα έχει αποτυπωθεί στο μπλε της θάλασσας.
3. O υφυπουργός θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα και για την εκπομπή «Με το δεξί» (όπου ομάδα « εμπειρογνωμόνων» αναμορφώνει το σπίτι μιας οικογένειας), ανοίγοντας, έτσι, καινούργιους δρόμους στο τηλεοπτικό τοπίο. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που, ανέμελοι, μαζεύαμε άνθη στους αγρούς...
Όση προσπάθεια κι αν καταβάλλεται να γίνουν ελάχιστες, έστω, μετατοπίσεις στο πολιτικό σκηνικό, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα βγάζουν κοροϊδευτικά τη γλώσσα. Υπηρετώντας τον υπέρτατο θεσμό: τον εαυτό τους.
Γράφει η Μαρία Κατσουνάκη
(ΕΦ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-19/11/2011)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.