▲ Ακόμα μία πενταετία υπηρεσίας για τους στρατιωτικούς.
▲ «Παγώνουν» οι προαγωγές, ενώ οι βαθμοί θα δίνονται με καθυστέρηση και συνεπώς με ανάλογη καθυστέρηση θα αυξάνεται και ο μισθός.
▲ Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Ε.Δ., «η εποχή δεν είναι για να έχουμε πολλούς συνταξιούχους».
Τη διαμόρφωση μιας νέας εισηγητικής πρότασης συνταξιοδότησης του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας 40 ετών, αντί 35 που ισχύει σήμερα, προετοιμάζει το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν σχετικής απόφασης του Α\ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκου, ήδη βρίσκεται σε ...
εξέλιξη η επεξεργασία μιας σειράς αλλαγών στον νόμο 3883/2010 περί « Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», ώστε με έμμεσο αυτή τη φορά τρόπο και με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις να περάσει η επιμήκυνση της ενεργού υπηρεσίας των στελεχών του στρατεύματος.
εξέλιξη η επεξεργασία μιας σειράς αλλαγών στον νόμο 3883/2010 περί « Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», ώστε με έμμεσο αυτή τη φορά τρόπο και με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις να περάσει η επιμήκυνση της ενεργού υπηρεσίας των στελεχών του στρατεύματος.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες αλλαγές, αλλά και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία των Ε.Δ., «η εποχή δεν είναι για να έχουμε πολλούς συνταξιούχους». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται. άλλωστε, και τα αποτελέσματα των κρίσεων, δεδομένου ότι διαφαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια να κρατηθούν όλες οι τάξεις χωρίς καθόλου ή με ελάχιστες προαγωγές.
Οι κρίσεις
Ταυτόχρονα όμως, επειδή το εν λόγω σχέδιο αποτελεί τη συνέχεια άλλου, το οποίο επίσης επεξεργαζόταν προ επτάμηνου το ΓΕΕΘΑ, πηγές του Πενταγώνου καταλογίζουν στον κ Κωσταράκο ότι επεδίωξε μέσα από τις φετινές κρίσεις να προστατεύσει τη στρατιωτική ιεραρχία που -εν πολλοίς- ο ίδιος είχε καθορίσει στο πλαίσιο των κρίσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον περασμένο Νοέμβριο, επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη.
Επρόκειτο για μια πρόταση που τότε είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνον από του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Σαν αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δυσαρέσκειας ήταν να ανέβει τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το συγκεκριμένο σχέδιο να αποσυρθεί.
Στελέχωση ιεραρχίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις προθέσεις του κ. Κωσταράκου είναι να κρατηθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές η υπάρχουσα στελέχωση της ιεραρχικής δομής του στρατεύματος, τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο, δεδομένης της ρευστότητας που αναμένεται ότι θα υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό κατά τους επόμενους μήνες.
Πέρα, πάντως, οπό τις πολιτικές παραμέτρους που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα, εξαιρετικά σημαντική είναι και π οικονομική του διάσταση, δεδομένου ότι η συνταξιοδότηση του προσωπικού των Ε.Δ. θα βρεθεί σε στενή συνάρτηση και με τη μισθολογική του ωρίμανση. Οι βαθμοί θα δίνονται με μεγαλύτερη καθυστέρηση και ως εκ τούτου με ανάλογη καθυστέρηση θα αυξάνεται και ο μισθός.
Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται και με το ενδεχόμενο εκείνοι που συνταξιοδοτούνται να σταματήσουν να ανεβαίνουν μισθολογικά τις κλίμακες, αλλά η σύνταξη τους να παγιώνεται στο ποσό που έκανε να λαμβάνουν κατά την αποστρατεία τους. Υπάρχουν, μάλιστα, σκέψεις όταν κάποιος αποστρατεύεται να μην του χορηγείται ο επόμενος βαθμός, αλλά να παραμένει σε αυτόν που ήδη βρίσκεται.
Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-31/7/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.