• Αποτυχημένο κρίνεται το μοντέλο του προηγούμενου συστήματος διαχείρισης κρίσεων.
• Πολλές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ υπαγορεύονταν περισσότερο από την ύπαρξη ή μη πολιτικού κόστους.
• Στην κρίση των Ιμίων, η σύγχυση που επικράτησε ήταν απερίγραπτη, καθώς οι συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ δεν είχαν πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε.
Νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τόσο την πρόληψη και την αποτροπή όσο και την αντιμετώπιση κρίσεων και απειλών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, προωθεί η κυβέρνηση, μέσω της συγκρότησης ενός νέου συντονιστικού οργάνου που, όπως όλα δείχνουν, θα αντικαταστήσει...
το ΚΥΣΕΑ ως προς τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
το ΚΥΣΕΑ ως προς τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενός και' εξοχήν οργάνου διαχείρισης κρίσεων που θα λειτουργεί στα πρότυπα ανάλογων θεσμών που υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα συμβούλιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει εξαιρετικά διευρυμένες δυνατότητες και βασικό χαρακτηριστικό του τις τακτές συνεδριάσεις του και την αμεσότητα στη λήψη των αποφάσεών του. Στο συμβούλιο, εν αντιθέσει με το ΚΥΣΕΑ όπου η σύνθεσή του είναι περίπου σταθερή σε πολιτικό επίπεδο και ανάλογα με την περίσταση παρευρίσκονται και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα συμμετέχουν σε μόνιμη βάση, πέρα από την πολιτική ηγεσία, ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι όχι μόνο των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, αλλά κατά περίπτωση και άλλων υπουργείων, όπως φυσικά και εκπρόσωποι της ΕΥΠ.
Έμμεση παραδοχή
Επί της ουσίας, πάντως, η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπως τουλάχιστον αυτό ανακοινώθηκε χθες οπό τον κ. Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αποτελεί μία έμμεση παραδοχή της νέας κυβέρνησης πως το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης κρίσεων που λειτουργούσε ως ΚΥΣΕΑ απέτυχε, δεδομένου ότι εξαιτίας της πολιτικής υπόστασης του πολλές από τις αποφάσεις του υπαγορεύονταν περισσότερο από την ύπαρξη ή μη πολιτικού κόστους και λιγότερο από τις πραγματικές συνθήκες που υπήρχαν σε περιόδους κρίσεων.
Αρκεί να αναλογιστούμε, εξάλλου, το μπάχαλο που επικράτησε κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, όταν και οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο όργανο όχι μόνο δεν είχαν πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε, αλλά και όταν κατάλαβαν κατέστη αδύνατον να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Να σημειώσουμε ότι δύο χώρες, μεταξύ άλλων, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συστήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι η γειτονική μας Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Τουρκία, μάλιστα, η σύνθεση του περιορίζεται στη συμμετοχή όλων των Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού από την πλευρά της κυβέρνησης.
Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-09/7/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.