■ Ισραηλινές αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, υπό την καθοδήγηση του ελληνικού ραντάρ.
■ Έντονη ανησυχία στο τουρκικό επιτελείο και προσπάθεια πραγματοποίησης άσκησης εντός των ελληνικών και κυπριακών ορίων!
■ Η τουρκοϊσραηλινή αντιπαράθεση μεταφέρεται στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, που επισημαίνει έντονη στρατιωτική παρουσία στην ελληνική θάλασσα.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Haber», υπάρχει η πληροφορία πως θα λάβει χώρα βόρεια της Μήλου και στη θέση «Καραβιά» μεγάλη αεροναυτική ισραηλινή άσκηση, η οποία θα συντονίζεται από τα ραντάρ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην Πάρνηθα!
Η άσκηση θα περιλαμβάνει και ...
βολές με αληθινά πυρά, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των πολεμικών σκαφών του Ισραήλ που θα συμμετάσχουν σε αυτήν.
βολές με αληθινά πυρά, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των πολεμικών σκαφών του Ισραήλ που θα συμμετάσχουν σε αυτήν.
Το τουρκικό δημοσίευμα με τίτλο «Ο ισραηλινός στόλος κάτω από τη μύτη μας» εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του τουρκικού ΥΕΘΑ σχετικά με την ενισχυμένη παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κρούσης στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο και τώρα και στο Αιγαίο. Όλα αυτά, την ώρα που υπάρχει έντονη τουρκοϊσραηλινή αντιπαράθεση στην περιοχή της Κύπρου. Μονάδες του τουρκικού στόλου επιχειρούν να πραγματοποιήσουν άσκηση εντός των ορίων της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας μέσω διπλωματιών οδών προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πρέπει, βεβαίως, να θυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πραγματοποιείται ισραηλινή άσκηση στην Ελλάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια η ισραηλινή Αεροπορία και το Ναυτικό ασκούνται στο δαιδαλώδες του Αιγαίου. Άλλωστε, οι ισραηλινές αεροναυτικές δυνάμεις δεν έχουν καμία δυνατότητα ασκήσεων, αφού συνορεύουν μόνο με χώρες με τις οποίες βρίσκονται σε ένταση. Η Μήλος είναι -εκτός όλων των άλλων- και το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.
Η κρίση στη Συρία έχει περιπλέξει την κατάσταση, ειδικά για την Άγκυρα, που βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, με επιλογή βεβαίως της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο πονοκέφαλος για την Τουρκία γίνεται δυνατότερος, αφού οι Ισραηλινοί εμφανίζονται μετά τους Ρώσους στο Αιγαίο.
Αεροναυτικές ασκήσεις διεξάγουν αυτήν την ώρα και οι Ρώσοι στη Μεσόγειο, ενώ ομάδα πλοίων του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό και στη Μαύρη θάλασσα. Ασκήσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ρώσων επισήμων, θέλουν να διεξάγουν και στην περιοχή του Αιγαίου.
Επισημαίνεται, επίσης, πως αυτήν τη στιγμή το Αιγαίο αποτελεί επίκεντρο διάπλου ρωσικών πολεμικών σκαφών από τον στόλο της Μαύρης θάλασσας που κινούνται προς την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Συρίας.
Ταυτόχρονα, την Παρασκευή αγκυροβόλησε στη Ρόδο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower», το οποίο κινείται συνεχώς μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Αιγαίου, ως βασική μονάδα του Έκτου Στόλου αλλά και μέσω του Σουέζ στον Περσικό Κόλπο, όπου και συμμετέχει στις κινήσεις των αμερικανικών σκαφών του Στόλου του Ινδικού.
Συνωστισμός
Σύμφωνα και πάλι με ισραηλινές πηγές, τα τελευταία 24ωρα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου επιχειρούν τέσσερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, καθώς και το γαλλικό «Charles De Gaulle». Ο ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σύνολο των ρωσικών πλοίων που σε λίγα εικοσιτετράωρα θα βρίσκεται κοντό στις ακτές της Συρίας θα είναι μεταξύ 11 και 15 σκαφών. Ως γνωστόν, μοίρα του ρωσικού στόλου της Βόρειας θάλασσας έχει ήδη αποπλεύσει από τις βάσεις της και κατευθύνεται μέσω Γιβραλτάρ προς την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπροσθέτως, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε ισραηλινά πλοία επιφανείας περιπολούν ανοικτά των ακτών της Σύριας.
Τέλος, στη γενικότερη αυτήν εικόνα στρατιωτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή Αιγαίου - Ανατολικής Μεσογείου προστίθενται και οι συνεχείς πτήσεις Νατοϊκών αεροσκαφών παρακολούθησης αλλά και μαχητικών του ΝΑΤΟ, τα οποία επιχειρούν με προκάλυμμα τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές ασκήσεις από ελληνικές βάσεις, όπως αυτές της Λάρισας, της Ελευσίνας και του Ακτίου.
Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη
Η Ελλάδα αυτήν την ώρα πρακτικά και ουσιαστικά αποδέχεται και υποδέχεται όλες αυτές τις κινήσεις. Τις μόνες κινήσεις που θεωρεί εχθρικές είναι οι τουρκικές. Η συγκέντρωση, όμως, στόλων στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στο Αιγαίο δεν μπορούν παρά να προκαλούν ερωτήματα και ανησυχία. Η κρίση στη Συρία είναι μόνο μέρος της γενικότερης αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Μπορεί ο μεγάλος στόχος για Αμερικάνους και Ισραηλινούς να είναι το Ιράν, όμως η αντιπαλότητα με τον αραβικό κόσμο και η αραβική έκρηξη προκαλούν επίσης μια νέα κατάσταση, η οποία δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Η στάση της Τουρκίας προκαλεί κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Κύπρο. Δεν πρέπει ακόμη να αποκλείει κανείς τον κίνδυνο η Άγκυρα να θέλει να προκαλέσει αντιπερισπασμούς στο άμεσο μέλλον ή να αξιοποιήσει τη γενικότερη κρίση, ώστε να φέρει στο προσκήνιο τις πάγιες απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αργά η γρήγορα θα κληθεί να πάρει θέση και μάλιστα σε πολλές από τις αντιπαλότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κρίση στη Συρία, αν προκύψουν μέτρα κατά του καθεστώτος Ασαντ από τον ΟΗΕ, θα φέρει το ερώτημα της χρήσης των ελληνικών βάσεων. Η κατάσταση στην Αίγυπτο προκαλεί την ανάγκη για τη διατήρηση των καλών ελληνοαιγυπτιακών θέσεων. Τυχόν κρίση με το Ιράν θα φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί με το Ισραήλ. Για όλα αυτά καλείται να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της η ελληνική διπλωματία και, φυσικά, η ελληνική τρικομματική κυβέρνηση.
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-16/7/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.