■ Με 18 σύμφωνα και πέντε φωνήεντα το εγχειρίδιο για πέμπτη και έκτη δημοτικού
Αν θυμάστε ότι τα φωνήεντα στο αλφάβητο είναι επτά και τα σύμφωνα 17, τότε ξεχάστε ό,τι διδαχτήκατε στο δημοτικό, γιατί κάνετε λάθος! Σύμφωνα με την καινούργια γραμματική που διανεμήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην πέμπτη και την έκτη τάξη του δημοτικού, τα φωνήεντα είναι μόνο πέντε και τα σύμφωνα 18, αφού τα γράμματα «η», «υ», «ω», «ξ» και «φ»...
χάθηκαν, αλλά προστέθηκαν τα «γκ», «μπ» και «ντ».
χάθηκαν, αλλά προστέθηκαν τα «γκ», «μπ» και «ντ».
Το εγχειρίδιο της γραμματικής, που υπογράφουν οι συγγραφείς Ειρήνη Φιλιππάκη, Μαργαρίτα Λουκά, Μιχάλης Γεωργιαφέντης και Γιώργος Κοτζόγλου, εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το εν λόγω βιβλίο αντικατέστησε τη γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, που εδώ και 30 χρόνια έχει μορφώσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους μαθητές του δημοτικού.
Οι συγγραφείς
Οι ίδιοι οι συγγραφείς, μάλιστα, παραδέχονται στον πρόλογο ότι «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιβλίου υπαγόρευσαν κάποιες απαραίτητες απλοποιήσεις, αλλά και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις παραδοσιακές γραμματικές».
Και αυτό γιατί «στόχος του εγχειριδίου είναι να οδηγήσει με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη τους μικρούς μαθητές στη συνειδητοποίηση του συστηματικού χαρακτήρα της γλώσσας».
Έτσι, στο πλαίσιο της «απλοποίησης», οι συγγραφείς αποφάσισαν, από τη μία, να «κουτσουρέψουν» το αλφάβητο και, από την άλλη, να «βαφτίσουν» τους διφθόγγους γράμματα.
Για του λόγου το αληθές, στη σελίδα 36 του επίμαχου εγχειριδίου ο ήρωας- δάσκαλος Βρασίδας εξηγεί στους μαθητές ότι τα φωνήεντα είναι πέντε: το «α», το «ε», το «ι», το «ο» και το... «ου». Οι συγγραφείς, δηλαδή, έχουν παραλείψει το «η», το «υ» και το «ω». Κατά την ίδια λογική έχουν εξαφανίσει από τα σύμφωνα το «ξ» και το «ψ», όμως παρ' όλα αυτά υποστηρίζουν ότι είναι 18 (και όχι 17) και είναι τα «κ», «π», «τ», «γκ», «μπ», «ντ», «γ», «β», «δ», «χ», «φ», «θ», «λ», «ρ», «ζ», «σ», «μ» και «ν».
O κατά τα άλλα συμπαθής Βρασίδας, πάντως, φαίνεται ότι έχει βαλθεί να τρελάνει τους μαθητές, γιατί, ενώ στη σελίδα 35 του βιβλίου υποστηρίζει ότι η γλώσσα έχει 23 φθόγγους, στη σελίδα 36 διαχωρίζει με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο τα φωνήεντα και τα σύμφωνα και στη σελίδα 39 αποφασίζει τελικά ότι το ελληνικό αλφάβητο αποτελείται από 24 γράμματα.
ΕΥΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/7/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.