► Η χώρα μας βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε.
► Στα νωπά ψάρια είμαστε οι πρώτοι προμηθευτές της Ιταλίας, με ποσοστό συμμετοχής 38,5%.
Η χώρα μας περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές σε 26 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 70%, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ιωάννη Χαλικιά, για Λογαριασμό του ΚΕΕΜ, επί των 60 βασικότερων αγροτικών προϊόντων...
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές αποδείξεις ότι η Ελλάδα και μπορεί και παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα ποιότητος, ειδικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς η έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) κατατάσσει τη χώρα μας στους κυριότερους προμηθευτές προϊόντων πρωτογενούς τομέα για τις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προμηθευτής 35 αγροτικών προϊόντων σε 14 χώρες, 2ος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 17 χώρες, 3ος προμηθευτής 20 προϊόντων σε 13 χώρες, 4ος προμηθευτής 17 προϊόντων σε 10 χώρες και 5ος προμηθευτής 12 προϊόντων επίσης σε 10 χώρες.
Κορυφαίες επιδόσεις
Όλες οι κατηγορίες αγροτικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγικών τους επιδόσεων κατά την περίοδο 1988-2010. Ειδικότερα, μεταξύ των κυριότερων (διψήφιων) κατηγοριών, τον μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής εμφανίζουν τα προϊόντα: φρούτα και λαχανικά (+13.1 %), ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια (+11.2%), καπνός και προϊόντα καπνού (+9.1 %) και γαλακτοκομικά προϊόντα (+8,3%). Οι λοιπές κύριες κατηγορίες σημείωσαν μέσο ρυθμό μεταβολής που κυμαίνεται από +0.3% (ζάχαρη και παρασκευάσματα από ζάχαρη και μέλι) έως +3.3% (δημητριακά και παρασκευάσματα). Τα στοιχεία της έρευνας του ΚΕΕΜ είναι πράγματι εντυπωσιακά, καθώς αποκαλύπτουν ότι στα περισσότερα προϊόντα (54 από το σύνολο των 60) η χώρα μας περιλαμβάνεται στους 5 κυριότερους προμηθευτές σε 26 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, για τα αγροτικά προϊόντα που το 2010 οι εξαγωγές τους ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, παρατηρούμε ότι στα νωπά ψάρια είμαστε οι πρώτοι προμηθευτές της Ιταλίας, με ποσοστό συμμετοχής 38,5% στο σύνολο των εισαγωγών της χώρας.
Ακολουθούν τα λοιπά διατηρημένα λαχανικά (Αυστραλία 19,9%), βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα (Πολωνία 69%, Ιταλία 49.7%, Ηνωμένο Βασίλειο 39.4% και Γερμανία 28,1 %), καπνό χωρίς αφαίρεση μίσχων (Βουλγαρία 53,9% και Βέλγιο 34.3%), πορτοκάλια (Ρουμανία 72.9% και Ουγγαρία 51,3%), τσιγάρα (Βουλγαρία 34,8%), φρούτα με κουκούτσια, νωπά (Ρουμανία 37,4%), λοιπά παρασκευάσματα διατροφής (Κύπρος 32%), ζάχαρη (Βουλγαρία 58,7%), κρασιά (Κύπρος 26,4%) και άλλα νωπά φρούτα (Ρουμανία 48,8%).
Σημαντικές ανακατατάξεις σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες προκύπτουν στην ανάλυση του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σήμερα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι ανταγωνιστές της Ελλάδας και αντιπροσωπεύουν το 1/3 (34%) του συνολικού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Από τις 10 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, οι 8 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ρουμανία και Ιρλανδία), που καταλαμβάνουν την 1 η, τη 2η, την 3η, την 4η, την 5η, την 7η, την 8η και τη 10η θέση αντίστοιχα. Παράλληλα, και η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές της Ελλάδας στα αγροτικά προϊόντα. Η γειτονική χώρα καταλαμβάνει την 6η θέση, αντιπροσωπεύοντας το 4.6%, του συνολικού ανταγωνισμού.
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-31/10/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.