► Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ δεν προχωρεί, με αποτέλεσμα να υστερούν σε επιχειρησιακό επίπεδο.
► Το Μνημόνιο αναβάλει τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού.
► Η κρίση στη Συρία δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία για επίδειξη δύναμης στη Ν.Α Μεσόγειο.
Τους νόμους και τους κανόνες που επικρατούσαν στις θάλασσες κατά «την εποχή των κανονιοφόρων» επιδιώκει να επιβάλει η Τουρκία στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου...
Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, η Άγκυρα προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίδειξη ναυτικής ισχύος, συγκεντρώνοντας στο θαλάσσιο τρίγωνο μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Αιγύπτου το μεγαλύτερο μέρος του πολεμικού της στόλου! Πρόκειται για μία κίνηση πίσω από την οποία κρύβονται αρκετοί συμβολισμοί, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα μήνυμα αμφισβήτησης της ελληνικής υπεροπλίας στον τομέα της θάλασσας, του μόνου τομέα όπου η «ζυγαριά» ισχύος έγερνε μέχρι πρότινος αναμφισβήτητα υπέρ της χώρας μας.
Αδειάζοντας τις βάσεις της στον Εύξεινο Πόντο και τη θάλασσα του Μαρμαρά από τις μεγάλες μονάδες επιφανείας, η Τουρκία δείχνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή προτεραιότητα γι' αυτήν έχουν οι θερμές και πλούσιες σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων θάλασσες του μεσογειακού Νότου. Ο εμφύλιος στη Συρία, οι απειλές πολέμου και η δραματική κλιμάκωση της έντασης με τη Δαμασκό έδωσαν στην Άγκυρα την ευκαιρία που περίμενε. Ένας σημαντικός αριθμός πλοίων, όπως φρεγάτες, αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι αλλά και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο, κατέπλευσε στη Ν.Α Μεσόγειο, ζώνοντας από παντού όχι μόνο τη Συρία αλλά και τα υπό αδειοδότηση κυπριακά οικόπεδα εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Υλοποιώντας το νέο δόγμα της «περιφερειακής κυριότητας», το οποίο στηρίζεται στο θεωρητικό υπόβαθρο περί «νεο-οθωμανισμού», που διατύπωσε ο ακαδημαϊκός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα δεν τήρησε ούτε καν τα προσχήματα, ως προς τις πραγματικές της προθέσεις απέναντι και στη χώρα μας. Ενδεικτική προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η «βόλτα» που έκανε στις αρχές της εβδομάδος η τουρκική κορβέτα «Bafra». Η συγκεκριμένη κορβέτα, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης, είχε τελικό προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Φρόντισε, όμως, νωρίτερα να κινηθεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, περνώντας από Εύβοια, Άνδρο, Κέα, Κύθνο και Κρήτη. Επρόκειτο για μια προκλητική κίνηση, που σκοπό είχε να δείξει ότι η ισορροπία δυνάμεων στον ναυτικό τομέα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ενδέχεται και να έχει αλλάξει σε βάρος της πρώτης.
Γεωστρατηγικό σκάκι
Με αρκετά σκάφη της ελλιμενισμένα στις βάσεις του Ακσάζ, της Μερσίνας, της Αλεξανδρέττας και στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στη Μεσόγειο, η Τουρκία δείχνει πως έχει αρχίσει και τοποθετεί τις δυνάμεις της στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το ελληνικό σύστημα επιτήρησης όσο και οι δυνάμεις του στόλου, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκονται μόνιμα σε επιφυλακή. Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Πεντάγωνο που δείχνουν να ανησυχούν ως προς την ισορροπία δυνάμεων στον ναυτικό τομέα. Και δεν έχουν άδικο.
Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις παραδόσεις των σύγχρονων υποβρυχίων Type 214, που ακόμη κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η πρόσφατη πυρκαγιά που έβγαλε εκτός μάχης το αερόστρωμνο (τύπου zubr)«Κέρκυρα», το νεότερο και πιο ετοιμοπόλεμο, από τα τέσσερα αερόστρωμνα που διαθέτει το Π.Ν., η αργοπορία στην παράδοση των εναπομενουσών πυραυλακάτων τύπου «Super VITA» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η δυστοκία που υπάρχει ως προς τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, το προβλήματα που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί στην προμήθεια ανταλλακτικών ή ακόμη και καυσίμων για τα πλοία του πολεμικού μας στόλου είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί άσχημα στριμωγμένη στο Αιγαίο.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-20/10/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.