Αρχική » » Στα... σκαριά ΕΟΠΥΥ Ενόπλων Δυνάμεων

Στα... σκαριά ΕΟΠΥΥ Ενόπλων Δυνάμεων


Ριζικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Το υπουργείο προσανατολίζεται σιη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας που θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, με κοινά βιβλιάρια υγείας και μαγνητικές κάρτες μελών προς όλους τους ασφαλισμένους του. 

Ευρείες αλλαγές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρώντας, σε πρώτη φάση, στον διαχωρισμό της παροχής και άσκησης υγειονομικής υπηρεσίας, από την οικονομική πολιτική στον χώρο της Υγείας, εντός του στρατεύματος.... 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές εισηγήσεις πρόκειται να παραδοθούν σήμερα στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας προκειμέ­νου, εν συνεχεία, να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς το τι θα υλοποιηθεί και τι όχι. Μέσα στις άμεσες προτεραιότη­τες του ΥΠΕΘΑ είναι η δημιουρ­γία ενός Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχο περίπου του ΕΟΠΥΥ. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο πλαίσιο λειτουρ­γίας του Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας θα χορηγηθούν στο σύνο­λο των ασφαλισμένων -εν ενερ­γεία και εν αποστρατεία-στελε­χών των Ενόπλων Δυνάμεων κοι­νά βιβλιάρια υγείας, μαγνητικές κάρτες μελών, συγκεντρωτικά παρακολούθησης νοσηλίων κ.ά. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμ­φανίζεται να εξετάζει και τις δυ­νατότητες που υπάρχουν ώστε ορισμένα τμήματα των στρατιωτι­κών νοσοκομείων να ανοίξουν, με το αζημίωτο, για το ευρύ κοινό. Να επιτραπεί δηλαδή η εμπορική εκμετάλλευση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών (π.χ. ο γραμμι­κός επιταχυντής του 424 ΓΣΝΕ, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ, το Κέντρο Αερο­πορικής Ιατρικής, το Κέντρο Καταδυτικής Ιατρικής κ.ά.) στα στρατιωτικά νοσοκομεία για εξασφάλιση εσόδων. 

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και γενικότερα ο χώρος της Υγείας στις Ε.Δ έχουν άλλωστε απασχολήσει τις, κατά καιρούς, πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, καθώς ανά διαστήματα εμφανί­ζονταν περιπτώσεις αυξημένων και αδικαιολόγητων δαπανών ως απόρροια της ανεξέλεγκτης δραστηριότητος μιας μικρής ομάδος στρατιωτικών γιατρών. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο τομέας της Υγείας στις Ένο­πλες Δυνάμεις πρόκειται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξει υπόσταση αποκτών­τας διακλαδικό χαρακτήρα. Μια από τις βασικότερες προτάσεις που μελετά προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΕΘΑ αφορά στη δημιουργία μιας Διακλαδικής Υγειονομικής Διεύθυνσης σε επί­πεδο Στρατιωτικών Νοσοκομεί­ων, με τη λειτουργία διακλαδικών κλινικών. Πρόκειται γιο ένα μέτρο που αναμένεται ότι θα έχει αποτέ­λεσμα τη δημιουργία μιας σημαν­τικής οικονομίας κλίμακας, αλλά που ταυτόχρονα θα φέρει και ση­μαντικές επιπτώσεις στο νοση­λευτικό και ιατρικό προσωπικό. 

Ειδικότερα, με βάση τη σχετι­κή πρόταση, το υγειονομικό προσωπικό θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σώμα, κάτι που σημαίνει ότι νοσηλευτές και ιατροί π.χ του Πολεμικού Ναυτικού θα μπο­ρούν να μετατίθενται και να υπη­ρετούν σε νοσοκομεία της Πολε­μικής Αεροπορίας ή του Στρατού Ξηράς, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. 

Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται και η κατάθεση τροποποιητι­κής πρότασης του σχετικού νό­μου (ΦΕΚ1114/11). Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης τροποποί­ησης αναμένεται, επίσης, να πε­ριληφθεί και μέριμνα για τον επαναπροσδιορισμό του υπηρεσια­κού ρόλου, αποστολής και εξέλι­ξης του στρατιωτικού ιατρού. Με απλά λόγια, ο στρατιωτικός ια­τρός θα ασκεί μόνο το λειτούργημα του χωρίς να είναι υποχρεω­μένος να ασκεί ταυτόχρονο και διοίκηση ή άλλες αρμοδιότητες που εμπίπτουν στον χώρο της γραφειοκρατίας. 

Παράλληλα θα δρομολογη­θεί και αναπροσαρμογή ειδικοτή­των που επιλέγει το ιατρικό προ­σωπικό κατά την αποφοίτηση του από τη Σ.Σ.Α.Σ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες των Ε.Δ. 

Επίσης, και σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αναμέ­νεται να πραγματοποιηθεί μια άτυπη απογραφή προκείμενου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για το πόσοι υπηρετούν και πού, δε­δομένου ότι υπάρχει προσωπικό που υπηρετεί σε άλλης φύσεως υπηρεσίες, άσχετες με τον χώρο της Υγείας. 

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου πως πριν από δύο περίπου μήνες το ΥΠΕΘΑ ανακάλεσε περισσό­τερες από 100 νοσηλεύτριες που υπηρετούσαν σε άσχετο γραφεία του ευρύτερου, μάλιστα, δημοσί­ου τομέα. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-26/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger