■ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ.
■ Έκτακτα μέτρα για να μην περάσουν στην Ελλάδα 23 Τούρκοι κομάντος, που κρύβονται απέναντι από τη Σύμη. Φόβοι και για την αντίδραση του τουρκικού Στρατού.
Η διαπόμπευση και ο εξευτελισμός του «κεμαλικού» τουρκικού Στρατού απασχολούν τους επιτελείς του Πενταγώνου -ίσως περισσότερο και από τα γεγονότα που αυτές τις ημέρες εκτυλίσσονται στη γείτονα χώρα. Η ανησυχία τους έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι αυτός ο Στρατός όταν η κατάσταση ηρεμήσει στην Τουρκία, θα αναζητήσει πάση θυσία επαναβεβαίωση του ρόλου του.
Και αυτή μπορεί να δοθεί μόνο μέσω μιας «νίκης». Στο Πεντάγωνο δεν είναι βέβαιοι αν θα πετύχουν αυτή τη «νίκη». Είναι σίγουροι, όμως, για τον αντίπαλο από τον οποίο θα την αναζητήσουν: την Ελλάδα. Οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν ολόκληρη λίστα θεμάτων για να ανησυχούν σε σχέση με όσα γίνονται στην Τουρκία:
■ 23 Τούρκοι κομάντος είναι κρυμμένοι στα παράλια απέναντι από τη Σύμη και είναι σίγουρο ότι ψάχνουν να βρουν τρόπο να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για τους κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του Ερντογάν στο ξενοδοχείο του στη Μαρμαρίδα. Πολλοί συνάδελφοί τους έχουν διαφύγει. Αυτοί οι 23 αποτελούν τον καθημερινό πονοκέφαλο των Ελλήνων επιτελών στο Πεντάγωνο. Και είναι βέβαιοι ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικό νησί, όχι με τον μαζικό τρόπο που κάποιοι πίστεψαν στα μέσα της εβδομάδας όταν έκαναν λόγο για «απόβαση 45 κομάντος» στη Σύμη. Θα περάσουν «κατά μόνας» ή το πολύ ανά δύο. Είναι εκπαιδευμένοι γι' αυτό.
Η επαγρύπνηση των ελληνικών Αρχών για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο έχει θέσει σε «κόκκινο» συναγερμό και το Πεντάγωνο.
■ Ποιος ελέγχει τον τουρκικό Στρατό; Το ερώτημα απασχολεί κάθε ημέρα τις συσκέψεις των επιτελών του Πενταγώνου. Έχει τον έλεγχο ο Ταγίπ Ερντογάν; Η απάντηση είναι «όχι». Τουλάχιστον όχι τον πλήρη έλεγχο. Οι μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών, που προέρχονται ακόμη και από την κορυφή της πυραμίδας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν εξασφαλίζουν και τον έλεγχο. Οι πληροφορίες για «απώλεια» ελικοπτέρων και πλοίων δεν είναι τυχαίες. Όπως και οι δηλώσεις Ερντογάν για τον κίνδυνο νέου πραξικοπήματος. Το σημαντικό για τον Ερντογάν είναι ότι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη ενός εξαιρετικά σημαντικού σχηματισμού ειδικών επιχειρήσεων. Των κόκκινων μπερέ!
Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν ήταν σε πλήρη εξέλιξη, άπαντες στο ΥΕΘΑ προσπαθούσαν να προβλέψουν ποια πλευρά θα επικρατούσε. Οι Αρχηγοί έκαναν εκτιμήσεις και μία απ' αυτές που μας μετέφεραν ανήκει στον Α/ΓΕΣ Βασίλη Τελλίδη: «Πραξικόπημα χωρίς "κόκκινα μπερέ" στην Τουρκία δεν γίνεται». Αναφερόταν στην απουσία των Bordo Bereli των Τούρκων.
Φαίνεται ότι ο Ερντογάν στηρίχθηκε και στηρίζεται από τα «κόκκινα μπερέ» του. Γι' αυτό και πολλοί πλέον εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της διοίκησης των ειδικών επιχειρήσεων, υποστράτηγος Ζ. Aksakalli, θα παίξει σημαντικότατο ρόλο εφεξής στις τουρκικές Ε.Δ. Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι είναι το επόμενο «αφεντικό» τους.
■ Διαφύλαξη συνόρων. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι αυξημένα. Μετά την «γκάφα» της «υποδοχής» του ελικοπτέρου Blackhawk στην Αλεξανδρούπολη, οι επιτελείς του Πενταγώνου έχουν απαιτήσει όλες οι υπηρεσίες πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, να ενημερώνουν τις Ε.Δ. Για το περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη, οι στρατιωτικοί λένε ότι δεν έπρεπε οι υπάλληλοι του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης να έχουν δώσει «πράσινο φως» για την προσγείωση. Η επίκληση μηχανικής βλάβης δεν είναι δικαιολογία, αφού επρόκειτο για ελικόπτερο που θα μπορούσε να προσγειωθεί ακόμη και σε χωράφια. Όλα αυτά οι επιτελείς των Ε.Δ. θεωρούν ότι έχουν τρόπους να τα αντιμετωπίσουν. Το ενδιαφέρον και οι σκέψεις τους όμως είναι στην επόμενη ημέρα της κρίσης στην Τουρκία. Όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια άλλη Τουρκία και έναν νέο «άγνωστο» Στρατό, στον οποίο -όπως όλα δείχνουν- κουμάντο θα κάνουν οι Ειδικές Δυνάμεις και τα κόκκινα μπερέ του υποστρατήγου Ζ. Aksakalli.
Η ελληνική αντίδραση
Αναμφίβολα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα αποτέλεσαν και μία εξαιρετική -πραγματική- αφορμή ελέγχου της λειτουργίας των ελληνικών αντανακλαστικών σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, κυρίως σε σχέση με την εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Αυτό που καταγράφεται με σαφήνεια πλέον είναι ότι -πέραν της συνεκτικής αντιμετώπισης της απρόβλεπτης κρίσης στην Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο από τους αρμόδιους φορείς ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ- υπήρξε λίαν ικανοποιητική η αντίδραση σε επιχειρησιακό επίπεδο, από την άποψη της ετοιμότητας του συνόλου πλέγματος του ΓΕΕΘΑ και των επιτελείων και των μάχιμων μονάδων και των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιτεύχθηκαν χρόνοι ετοιμότητας μικρότεροι από αυτούς που προβλέπονται, μεσούσης μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτοί που έπρεπε πήγαν εκεί που έπρεπε, γρήγορα, εκτελώντας το έργο τους αποτελεσματικά.
Ταυτόχρονα, επικράτησαν απόλυτη σύνεση και ψυχραιμία και το προσωπικό ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση με βάση και τη σοβαρότητα του συμβάντος που εξελισσόταν.
Γεγονός που συνέβαλε καταλυτικά ήταν και η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ. Η χωροταξική ενοποίηση των κλαδικών κέντρων επιχειρήσεων στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016, μετά από οδηγίες του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, αποδείχθηκε κρίσιμος παράγων ταχείας διεκπεραίωσης των εντολών, με σύντμηση νεκρών χρόνων. Όλα έγιναν πολύ σύντομα και σωστά.
Ένας αποδυναμωμένος και διχασμένος Στρατός
η άποψη
του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
p.galiatsatos@realnews gr
ΑΠΟ ΤΟΥΣ 354 στρατηγούς και ναυάρχους που διαθέτει ο τουρκικός Στρατός, καρατομήθηκαν οι 118, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο. Το μοναδικό προηγούμενο εκκαθάρισης Στρατού σε τέτοια έκταση είναι αυτό που συνέβη στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’30. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Οι Σοβιετικοί δυσκολεύτηκαν πολύ στη Φινλανδία το 1940 και υπέστησαν πανωλεθρίες από τους Γερμανούς το 1941.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Στρατός βγαίνει χωρίς αμφιβολία, αποδυναμωμένος. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» έπλεκε το εγκώμιο του διοικητή της 2ης Στρατιάς, Αντέμ Χουντούτι, για τις επιτυχίες του εναντίον του ΡΚΚ στα νότια σύνορα της χώρας. Ο Χουντούτι είναι ένας από τους 118 στρατηγούς που συνελήφθησαν και κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες. Είναι ίσως ενδεικτικό για το ποιοι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα το ότι οι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν να μεταφέρουν μπαρουτοκαπνισμένα τμήματα της 2ης Στρατιάς στην Άγκυρα, για να ελέγξουν τα κυβερνητικά κτίρια.
Η εκκαθάριση δεν θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις στον Νότο, όπου η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας. Ο εξευτελισμός που υφίστανται όσοι καρατομούνται είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον τουρκικό Στρατό, όπως πρωτόγνωρη ήταν και η εμπειρία των μαχών ανάμεσα σε στρατιωτικά τμήματα πραξικοπηματιών και νομιμοφρόνων. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι δύο πόλεμοι που διεξάγει η Τουρκία στα νότια σύνορά της συνεχίζονται και δημιουργούν μια επικίνδυνη δυναμική, ειδικά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
(REAL NEWS-Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ (p.karvounopoulos@realnews.gr)- 24/07/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.