Αρχική » , , , , , , , , » Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το «ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων»

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το «ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων»


Ο νέος φορέας θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιου­σίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχε προ μηνός εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατα­τέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του «ΤΑΙΠΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων». Η νέα υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό και θα μπορεί να μισθώνει ακίνητα των ταμείων των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενίοτε σε συνδυασμό με ακίνητα άλλων δημοσίων φορέων. Οι δε ανάδοχοι θα ακολουθούν τη διαδικασία αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων που ισχύει για τα ιδιωτικά -και όχι τα δημόσια- ακίνητα, χωρίς όμως να απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής.

Ο νέος φορέας θα ονομαστεί «Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» (ΥΠΑΑΠΕΔ) και θα έχει ως αποστολή την αξιοποίηση των ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) που δεν χρη­σιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και οποιοσδήποτε ακινήτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Μετοχικού Τα­μείου Αεροπορίας. Τα προς αξιοποίηση ακίνητα θα επιλέγονται από το ΥΠΑΑΠΕΔ και η διακήρυξη του (πλειοδοτικού) διαγωνισμού θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο Άμυνας. Τα ακίνητα δεν θα πωλούνται αλλά και εκμισθώνονται «κατόπιν χρηματικής ή άλλης αντιπαροχής, αποτιμητέα σε χρήμα», ενώ τα έσοδα θα αποδίδονται εν μέρει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του ακινήτου και εν μέρει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ΥΠΕΘΑ. 

Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ταμείων δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην αξιοποίηση των ακινήτων τους, παρά μόνο «απλή γνώμη». Και ότι το ΥΠΑΑΠΕΔ θα μπορεί να συνεργάζεται απευθείας με νομικά πρόσωπα δημοσίου δι­καίου και ΟΤΑ, προφανώς για από κοινού αξιοποίηση γειτνιαζόντων ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς αξιοποίηση μπορούν να δοθούν ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων στην παραμεθόριο, με την εξαίρεσή τους από τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τιε δικαιοπραξίες στις περιοχές αυτές. Η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να αν­τιμετωπίσει ζητήματα συνταγματικότητας, ιδίως για τιε περιπτώσεις ακατοίκητων νησίδων, οι οποίες βρίσκονται για συγκεκριμένους λόγους στην ιδιοκτησία του ΥΠΕΘΑ και όχι του υπ. Οικο­νομικών ή της ΕΤΑΔ.

Η διάθεση συγκεντρωτισμού του σχεδίου νόμου είναι εμφανής και στη διαδικασία αδειοδότησης: οι επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται «στρατηγικές» μόνο από τον υπουργό Άμυνας (και όχι από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατη­γικών Επενδύσεων). Όσο για την αδειοδότηση των ακινήτων, αυτή θα γίνεται με την έκδοση Ειδικού Πλαισίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑ­ΣΕ), όπως ισχύει για τα ακίνητα ιδιοκτησίας ιδιώτη (και όχι με ΕΣΧΑΔΑ, όπως ισχύει για ιδιωτικές επενδύσεις επί δημοσίων ακινή­των, άγνωστο για ποιο λόγο).

Τι δεν θα γίνει; Αντίθετα με τα όσα εξήγγειλε ο κ. Καμμένος σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ στις 9 Ιουνίου, η νέα ΜΟΜΑ (ΜΟΜΚΑ) δεν θα έχει ανάμειξη στην κατασκευή των επενδύσεων. Ενώ οι επενδύσεις δεν θα εξαι­ρούνται από την κοινώς ισχύουσα διαδικασία αδειοδότησης, ως να επρόκειτο για την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-05/07/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger