«Φωτογραφικός» διαγωνισμός, από τον οποίο το νοσοκομείο θα χάσει 594.000 €, επειδή δεν θα εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα αλλά ποσοστό!
Από τη
Ρίτα Μελά
Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας το «πάρτι» στα νοσοκομεία θα είχε τελειώσει. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα «πιράνχας» στον τομέα της Υγείας ζουν και βασιλεύουν, και μάλιστα από την... όρεξή τους δεν ξεφεύγουν ούτε τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως το ΝΙΜΤΣ.
Υπερκοστολογημένα υλικά αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων, με κόστος έως και 38.000 ευρώ -όταν η τιμή χρέωσης για κάθε περιστατικό δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ-, ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία καθαρισμού ιματισμού, δαπάνης 36.000 ευρώ, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και ταμειακά ελλείμματα ύψους έως 8.000 ευρώ είναι μερικά μόνο από τα «αγκάθια» που προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ΝΙΜΤΣ, σε καιρό κατά τον οποίο τα ταμεία των νοσοκομείων είναι «στεγνά».
Το colpo grosso
Ωστόσο το colpo grosso φαίνεται να είναι ένας «φωτογραφικός» διαγωνισμός για την κατασκευή εστιατορίου, από το οποίο το νοσοκομείο θα χάσει τα επόμενα 12 χρόνια 594.000 ευρώ, επειδή δεν θα εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα αλλά ποσοστό επί του τζίρου! Εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στο λουκέτο που μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κυλικείο του νοσοκομείου, το οποίο έδινε κάθε μήνα ενοίκιο 6.700 ευρώ, από 9.000 ευρώ που ήταν πριν από λίγα χρόνια!
Το πραγματικά ευτράπελο όμως στον εν λόγω διαγωνισμό είναι ότι ο χώρος όπου θα λειτουργήσει το εστιατόριο στο ΝΙΜΤΣ αναφέρεται ως «Στρατόπεδο Καλατζόπουλου». Στρατόπεδο που όμως δεν υπάρχει! Σύμφωνα με τα έγγραφα-φωτιά που έχει στην κατοχή της η «κυριακάτικη δημοκρατία», προκειμένου ο ανάδοχος του διαγωνισμού να αποφύγει την Πολεοδομία για τη σχετική άδεια, ουσιαστικά «βάφτισαν» έναν προαύλιο χώρο ως «Στρατόπεδο Καλατζόπουλου» και έστησαν τον διαγωνισμό, που... μπάζει από παντού! Σημειώνεται ότι ογκωδέστατος φάκελος με τα σχετικά έγγραφα είναι ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ η υπόθεση θα πάρει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, η διακήρυξη του «φωτογραφικού» διαγωνισμού -επέτρεπε τη συμμετοχή σε μόνο δύο εταιρίες (!)- έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2014 και ακυρώθηκε κατά πλειοψηφία στις 19 Μαΐου 2015. Συγκεκριμένα, τα πέντε από τα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τους όρους του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να μη δεχτούν την κατακύρωσή του στον πλειοδότη. Μάλιστα, επισήμαναν ότι βάσει μαθηματικού υπολογισμού θα προκαλούσε ζημιά για το ΝΙΜΤΣ περίπου 594.000 ευρώ σε 12 χρόνια, καθώς δεν θα εισέπραττε το νοσοκομείο μηνιαίο μίσθωμα, αλλά ποσοστό επί του τζίρου!
Η «μαύρη τρύπα» των 594.000 ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί στα 12 χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου βγαίνει από τον υποθετικό μηνιαίο τζίρο της επιχείρησης στα 50.000 ευρώ, με αποδιδόμενο ποσοστό κέρδους προς το ΝΙΜΤΣ 3%, 6%, 8% και 10% ανά τριετία. Τον πρώτο χρόνο το εστιατόριο θα είχε τζίρο 600.000 ευρώ (50.000x12 = 600.000) και το 3% στο νοσοκομείο θα ήταν 18.000 ευρώ.
Ωστόσο, η άλλη εταιρία που απορρίφθηκε είχε αποδιδόμενο ποσοστό 15% στα 50.000 ευρώ, δηλαδή στα 600.000 ευρώ τζίρο του εστιατορίου το νοσοκομείο θα έπαιρνε 90.000 ευρώ.Ετσι, με την εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό το νοσοκομείο χάνει από τον πρώτο χρόνο 72.000 ευρώ (90.000-18.000 =72.000) στα 12 χρόνια χάνει 594.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έως τον περασμένο Σεπτέμβριο λάμβανε κάθε μήνα από τα ενοίκια του κυλικείου που έκλεισε 6.700 ευρώ δηλαδή 80.400 ευρώ τον χρόνο!
Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας, οι όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού διέπονται από «ασάφειες και αοριστίες, που δεν διασφαλίζουν ακρίβεια, αντικειμενικότητα και εγκυρότητα, καθιστώντας αδύνατη την κατά δυνατόν αντικειμενική κρίση του Δ.Σ.».
Οπως αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πηγές από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Η ματαίωση του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξή του με τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών και των όρων αποφασίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής στις 19 Μαΐου 2015, αφού πρώτα είχε εκφραστεί η νομική άποψη από νομικό του ιδρύματος. Ωστόσο ο διαγωνισμός δεν επαναπροκηρύχθηκε ποτέ, ούτε άλλαξαν οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς τα κυκλώματα που δρουν στο ΝΙΜΤΣ ήθελαν να προχωρήσει ως έχει».
Το «πάγωμα»
Ετσι ο διαγωνισμός «πάγωσε» και τον επανέφεραν τον Ιανουάριο του 2016, αφού πρώτα, τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε αλλάξει η σύνθεση του Δ.Σ. και τα νέα μέλη δεν γνώριζαν την προϊστορία του εν λόγω διαγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έγγραφό της προς τη διεύθυνση του ΝΙΜΤΣ, με ημερομηνία 29 Φεβρουάριου 2016, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του θεραπευτηρίου, με θέμα «Οικονομικά», ζητάει διευκρινίσεις για τους όρους του διαγωνισμού, καθώς «τα ζητήματα που αναφέρονται και όλα όσα προέκυψαν δεν εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία νομικού σύμβουλου στο ίδρυμα). Οι εν λόγω εργασίες παρουσιάζουν δυσχερή νομικά ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, που αποδεδειγμένα δεν διαθέτει το αρμόδιο για την εκτέλεση των εργασιών αυτών προσωπικό».
Επιπλέον, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του θεραπευτηρίου στο ίδιο έγγραφο προτείνει «να υποβληθούν αρμοδίως ερωτήματα για την αποσαφήνιση των εν λόγω ζητημάτων και του γενικού νομικού πλαισίου που διέπει τη διαγωνιστική διαδικασία στην εποπτεύουσα αρχή (ΓΕΣ / Διεύθυνση Οικονομικού) ή στο Γραφείο του Στρατιωτικού Νομικού Συμβούλου». Με άλλα λόγια, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του νοσοκομείου στέλνει το θέμα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι το συγκεκριμένο έγγραφο, με χειρόγραφη ημερομηνία 1 Μαρτίου 2016, αναφέρει: «Ο.Κ ενημερώθηκε. Αρχείο», δηλαδή η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Ετσι, μεσούσης της καλοκαιρινής ραστώνης και ενώ όλοι είναι στις παραλίες, στις 5 Αυγούστου 2016 έπεσαν οι υπογραφές και ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Αλλη μία φορά δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις από ανώτατους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εντόπισαν την οικονομική ζημιά που θα υποστεί το ναυτικό νοσοκομείο και ενημέρωσαν το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Οπως μάλιστα αναφέρει το έγγραφο που έχει ήδη στα χέρια της η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου: «Στην επανεισαγωγή του θέματος δεν είχαν εκφράσει άποψη τα καθ' ύλην αρμόδια όργανα, ήτοι Γραφείο Προμηθειών, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Υποδιευθυντής, οι οποίοι αγνοήθηκαν και παρακάμφθηκαν από τα συγκεκριμένα κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα στο ΝΙΜΤΣ».
Να σημειωθεί ότι σε 18 ήμερες έπρεπε να είχε στηθεί η λυόμενη κατασκευή για να λειτουργήσει το εστιατόριο, όπως ήταν ο όρος του διαγωνισμού. Όμως ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, συνεπώς το νοσοκομείο χάνει και τα 6.700 ευρώ ενοίκιο από το κυλικείο που έκλεισε τον Σεπτέμβριο!
Το διαχρονικό πάρτι με τις υπερκοστολογήσεις στα αναλώσιμα αγγειοχειρουργικά υλικά
Το «πάρτι» με τα υπερκοστολογημένα υλικά στο ΝΙΜΤΣ δεν είναι καινούργιο. Ηδη από το 2009 υπάρχουν αναφορές προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, στις οποίες επισημαίνεται η ενδεχόμενη υπερβολική χρήση τους σε λαπαροσκοπικές και άλλες επεμβάσεις, με συνέπεια την οικονομική ζημιά στο ίδρυμα. Το Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ με αποφάσεις του (1.147/12.11.2009 και 1.159/05.06.2010) παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη και ασκήθηκαν διώξεις σε γιατρούς και στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου για απιστία στην υπηρεσία, «ένεκα της ακολουθούμενης μη ενδεδειγμένης διαδικασίας για την προμήθεια των υλικών χωρίς διαγωνισμό». Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ύστερα από αυτό όλοι θα ήταν πιο προσεκτικοί, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση έχει λυγίσει τους πολίτες και τα ταμεία.
«Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα εξακολουθούν τα κυκλώματα να εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία προμηθειών, χωρίς διαγωνισμούς, για αρκετά υλικά με υψηλό κόστος, όπως νευροχειρουργικά ή αρτηριακά μοσχεύματα» είπαν πηγές του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα αυτά και συνέχισαν: «Ειδικότερα για τα υλικά αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων, των οποίων το κόστος ανά επέμβαση κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 24.000 ευρώ. Μάλιστα υπήρξε περιστατικό για το οποίο το κόστος των υλικών υπερέβη τα 38.000 ευρώ. Οπως κανείς εύκολα μπορεί να αντιληφθεί, από αυτές τις ενέργειες το νοσοκομείο έχει μεγάλη οικονομική ζημιά, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη τιμή χρέωσης με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) κυμαίνεται από 1.358 έως 7.048 ευρώ. Με άλλα λόγια, το ασφαλιστικό ταμείο δίνει μόνο αυτά τα χρήματα και όλα τα υπόλοιπα τα βάζει το νοσηλευτικό ίδρυμα από τον πολύ φτωχό προϋπολογισμό του».
Απευθείας αναθέσεις και ύποπτα ταμειακά ελλείμματα
Σύνηθες φαίνεται ότι είναι το φαινόμενο στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με τις απευθείας αναθέσεις εργασιών, χωρίς να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία περί προμηθειών του Δημοσίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιωτικής εταιρίας καθαρισμού που είχε αναλάβει το πλύσιμο ιματισμού του νοσοκομείου, με δαπάνη ύψους 36.000 ευρώ. Όταν έφτασε η εντολή πληρωμής για 20.000 ευρώ στο λογιστήριο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες και ο αρμόδιος υπάλληλος αρνήθηκε να υπογράψει τη δαπάνη. Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ υπαλλήλων του τμήματος γενικής διαχείρισης υλικού και του λογιστηρίου, ενώ λίγες ήμερες αργότερα επιχειρήθηκε η παράκαμψη του λογιστηρίου! Τα σχετικά με το εν λόγω περιστατικό έγγραφα είναι στη διάθεση της εφημερίδας.
Άλλη περίπτωση κακοδιαχείρισης του νοσηλευτικού ιδρύματος αφορά ταμειακό έλλειμμα ύψους 8.500 ευρώ το 2011. Συγκεκριμένα, από το ταμείο καταχωρήθηκε εγγραφή πληρωμής ποσού 8.535,85 ευρώ χωρίς την ύπαρξη οποιοδήποτε παραστατικού δαπάνης! Μετά τη διενέργεια ΕΔΕ και την κατάθεση σχετικού πορίσματος, το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για λογιστικό και όχι πραγματικό γεγονός. Ωστόσο υπήρχαν ενστάσεις και από το οικονομικό επιτελείο του ιδρύματος αποφάσισαν ότι «θεωρείται υποχρεωτική η επιστροφή του χρηματικού ποσού, αφού αδικαιολόγητα αφαιρέθηκε, και σε αντίθετη περίπτωση πιθανόν να θεωρηθεί συγκάλυψη ατασθαλίας».
(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-23/10/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.