Αρχική » , , » Παράνομο το χαράτσι της ΔΕΗ

Παράνομο το χαράτσι της ΔΕΗ

Ο επίτροπος της Ε.Ε. και η Συνήγορος του Πολίτη βάζουν φρένο στην αδικία 

Σε πανωλεθρία εξελίσσεται για την κυβέρνηση η απόφαση επιβολής έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 0 κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, υποστηρίζει στην ουσία πως η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το... ρεύμα σε όποιον  δεν πληρώνει την έκτακτη εισφορά, αλλά πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και παρέμβαση της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. 
«Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά, σε κάθε περίπτωση, ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο, κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας» αναφέρει σε επιστολή της. 0 Συνήγορος του Πολίτη, που ήδη μεσολάβησε ώστε να μην κοπεί η σύνδεση σε καταναλωτή με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, προτείνει σειρά αλλαγών στην εφαρμογή του τέλους ακινήτων. 
Με τις παρεμβάσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου και του Συνηγόρου του Πολίτη δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν πως η απόφαση για την έκτακτη εισφορά είχε ληφθεί από τον κ. Βενιζέλο σε συνθήκες πανικού (όταν αναζητούσε εναγωνίως έσοδα) και χωρίς να μελετηθεί η κοινοτική νομοθεσία. Τώρα στην κυβέρνηση ανακαλύπτουν πως το χαράτσι είναι νομικά διάτρητο με βάση τις κοινοτικές οδηγίες περί «καθολικής υπηρεσίας». Στελέχη του ΥΠΟΙΚ. υποστήριζαν χθες πως ο νόμος είναι συμβατός με τις απαιτήσεις του κοινοτικού επιτρόπου. Την ίδια στιγμή, όμως, διέρρεαν ότι θα παραταθεί από 40 σε 80 ημέρες η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού με το έκτακτο τέλος.
0 ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε στην ερώτησή του προς τον κ. Έτινγκερ ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (σ. σ: όπως η ΔΕΗ και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Κατά τον κ. Έτινγκερ «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. 
Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Δηλαδή ο επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι αν κάποιος πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωσε, τότε δεν μπορεί η ΔΕΗ να του κόψει τη σύνδεση ακόμα κι αν δεν πληρώσει το χαράτσι. Το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές, καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Έτινγκερ.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
(ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-25/11/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger