Αρχική » » «Φασίστας είναι ο πιο αριστερός Τούρκος»

«Φασίστας είναι ο πιο αριστερός Τούρκος»


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Οκτωβρίου έφευγα προβληματισμένος από το πνευματικό μνημόσυνο του Νεοκλή Σαρρή, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα. Σκεφτόμουν ότι δεν έχουμε πλέον ειδικούς τουρκολόγους όπως ήταν ο Σαρρής, που να γνωρίζουν καλά τη γλώσ­σα, την Ιστορία, την ψυχοσύνθεση και τις στρατηγικές βλέψεις των Τούρκων. Έπειτα από λίγες ημέρες κατάλαβα ότι ευτυ­χώς υπάρχουν συνεχιστές....
Είχα την ευκαι­ρία στις 25 Οκτωβρίου να παρακολουθήσω στην Παλαιά Βουλή την παρουσίαση του βιβλίου «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι», το οποίο συνέγραψε ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στράτου Φραγκούλης Φράγκος. Ο στρατηγός είναι κάτοχος δι­δακτορικού τίτλου και, όπως είπαν οι ομι­λητές, το βιβλίο αποτελεί μία πιο εκλαϊκευ­μένη μορφή της διατριβής του. 

Σε μια αίθουσα που ήταν εντυπωσιακά υπερπλήρης - με τον κόσμο ως τα σκαλιά του Εθνολογικού Μουσείου- το έργο του σεμνού στρατηγού παρουσίασαν η Λιά­να Κανέλλη, η Σοφία Βουλτεψη, ο Γιώρ­γος Λιάνης, ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και, φυσικά, ο ίδιος ο συγγραφεύς. 

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδος στην Άγκυρα κα­τά τη δεκαετία του 1990 και τότε ταξίδε­ψε σε πολλά μέρη της γνωστής άγνωστης, της γειτονικής μας χώρας. Επισκέφθηκε μέρη με ελληνόφωνους μουσουλμάνους, με κρυπτοχριστιανούς, με αραβόφωνους ορθοδόξους (στα σύνορα με τη Συρία), με χριστιανικούς ναούς και προσκυνήματα και κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο και σημαντικότερο πόρισμα του είναι ότι μεγάλο μέρος του τουρκικού λα­ού σήμερα έχει ελληνικές ρίζες. Άλλοι εξι­σλαμίστηκαν για πάντα, άλλοι επιφανειακά, άλλοι νιώθουν Τούρκοι, άλλοι ενθυ­μούνται τις ελληνικές τους ρίζες. 

Ο Φραγκούλης Φράγκος βροντοφωνάζει: «Η Τουρκία έχει στην Ελλάδα ένα προ­ξενείο παραπάνω. Άρα δικαιούμαστε κι εμείς να ανοίξουμε ακόμη ένα προξενείο εκεί. Ας το ανοίξουμε στην Τραπεζούντα». 

Πιστεύει ότι κάποια στιγμή στον Πόντο θα δούμε εκπλήξεις όσον αφορά τα πραγματικά εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα των κατοίκων. Επιπλέον, ο συγγραφεύς τονίζει ότι η Τουρκία περικλείει περισσότερες από 70 εθνότητες, μειονότητες και θρησκευτι­κές ομάδες. Δεν είναι ομοιογενής, γι΄ αυτό και το στρατοκρατικό καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών προσπαθεί μέσω της εκπαί­δευσης και των ΜΜΕ να επιβάλει την ιδε­ολογία τον ενιαίου έθνους. Η Εθνική μει­ονότητα των Κούρδων αριθμεί πάνω από 20.000.000 και στον ίδιο αριθμό μπορεί να υπολογιστεί και η θρησκευτική μειονότη­τα των Αλεβιτών. Δική μου υποσημείωση: Δεν είναι σωστό να προσθέτει κάποιος τους αριθμούς αυτούς, διότι πολλοί Κούρδοι είναι και Αλεβίτες. Πάντως τα προβλήματα για την Τουρκία 0α είναι μεγαλύτερα στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο στρατηγός και μας θύμισε δύο σχετικές προβλέψεις. 

Ο ΠΡΩΗΝ δικτάτορας (του πραξικοπήματος του 1980) Κενάν Εβρέν προέβλεψε ότι η Τουρκία θα γίνει ομοσπονδιακό κράτος με πέντε διακριτές περιοχές. Η πρώτη, πιο ευρωπαϊκή, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη, η παραλιακή-αιγαιατική, με κέντρο την Σμύρνη, η τρίτη, η πιο ασιατική, με κέντρο το Ικόνιο, η τέταρτη, η κουρδική, με κέντρο το Ντιάρμπακιρ, η πέμπτη, η ποντιακή, με κέντρο την Τραπεζούντα. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠ Α στην Άγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς προχώρησε περισσότερο και σε πρόσφατο άρθρο του προτεί­νει τον διαμελισμό της Τουρκίας. 

Οι περισσότεροι ομιλητές της παρου­σίασης κατέρριψαν τη θεωρία του Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημά­των, αφού η Τουρκία σήμερα έχει προβλήματα με όλους. Μάλιστα ο καθηγητής της Γεωπολιτικής I. Μάζης θύμισε ότι η Τουρκία συνεργάστηκε και με μία πτέρυ­γα της Αλ Κάιντα, πρώτα στη Λιβύη κα­τά του Καντάφι και τώρα στη Συρία κα­τά του Ασαντ. 

Όμως για τους Τούρκους πολιτικούς ο Φρ. Φράγκος είναι απόλυτος: Όλοι τους θέλουν να βλάψουν την Ελλάδα. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο πιο αριστερός στην Τουρκία είναι φασίστας με τα δικά μας δεδομένα». 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
(Πολιτικός Επιστήμων)
(Εφ. Δημοκρατία-30/10/2012)


1 σχόλια:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger