Η τουρκική τράπεζα στη Θράκη που δίνει σωρηδόν δάνεια «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: Τουρκικά δάνεια σε Έλληνες αξιωματικούς από τη Ziraat Bank
Ζεστό χρήμα ακόμα και αυθημερόν σε μόνιμα στελέχη, των Ε.Δ. της Θράκης, που δίνουν τα στοιχεία τους και υπογράφουν συμβάσεις στα αγγλικά ή στα τουρκικά
Μείζον θέμα ηθικής τάξης δημιουργείται στη Θράκη, με ανυπολόγιστες προς το παρόν προεκτάσεις, από την πολιτική που ακολουθεί η γνωστή... τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, η οποία έχει υποκατάστημα στην Κομοτηνή, σε σχέση με την παροχή καταναλωτικών δανείων όχι μόνο γενικά σε Έλληνες πολίτες της περιοχής αλλά ειδικότερα σε Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν στην ακριτική Θράκη, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, γεγονός που την έχει καταστήσει δημοφιλή μεταξύ των στρατιωτικών.
Μια τακτική που βεβαίως από καθαρά οικονομική-τραπεζική πρακτική δεν έχει τίποτα επιλήψιμο σε μια ελεύθερη αγορά δυτικής χώρας-μέλους της Ε.Ε., όπως είναι η ελληνική. Στην πραγματικότητα όμως καταδεικνύει την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία έχει περιπέσει το σώμα των Ελλήνων αξιωματικών, εξαιτίας των πρωτοφανών οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και πλήττουν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν έχουν υπερωρίες, επιπλέον αμοιβές αργιών, ούτε και το δικαίωμα διεκδικήσεων καλύτερων όρων και αμοιβών εργασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους του Δημοσίου.
Καταγγελίες
Το πρόβλημα έφερε στο σύνολο του στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Πρώτο θέμα». Σύμφωνα όμως με καταγγελίες που έγιναν προς τη «δημοκρατία» η συγκεκριμένη τράπεζα παρέχει σήμερα (όταν οι άλλες ανταγωνιστικές ελληνικές και ξένες τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές) κα-ταναλωτικά δάνεια εξπρές, ακόμα και αυθημερόν, προς Έλληνες στρατιωτικούς, μόνιμα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι υπηρετούν και διαμένουν στην ακριτική περιοχή με τις οικογένειές τους.
Έτσι λοιπόν από τη μια η πρακτική περικοπών της κυβέρνησης, που έχει φέρει σε ανέχεια την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα το σώμα των Ελλήνων στρατιωτικών, από την άλλη η πρακτική των τραπεζών, που απαιτούν εγγυητές για καταναλωτικά δάνεια, έχουν οδηγήσει αρκετούς στρατιωτικούς του Ελληνικού Στρατού να «χρηματοδοτούνται» λαμβάνοντας καταναλωτικά δάνεια από τουρκική τράπεζα!
Ασφαλώς αυτά τα τραγελαφικά, για να μην πούμε αυτή η κατάντια, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν. Και μάλιστα στην Ελλάδα του 2011.
Μόνο με φωτοτυπία ταυτότητας και εκκαθαριστικό της Εφορίας |
Η είσοδος της τράπεζας στην Κομοτηνή
ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με τις καταγγελίες, για κάποιον στρατιωτικό ο οποίος δεν έχει συγγενείς ή ρίζες στην περιοχή δεν απαιτείται κανένας εγγυητής προκειμένου να λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο, του παρέχεται επιτόκιο 3%, ενώ τα χρήματα που θέλει μπορεί να τα λάβει αμέσως μετά τις υπογραφές, αν ο ενδιαφερόμενος έχει μαζί του τα απαιτούμενα έγγραφα. Και ποια είναι αυτά; Μόνο φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας και φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας.
Ακολούθως μία ακόμη έκπληξη περιμένει τον ενδιαφερόμενο, καθώς καλείται να υπογράψει για τη λήψη του δανείου ένα έγγραφο, τυπική φόρμα δανειοδότησης, όχι στα ελληνικά αλλά στα αγγλικά και τα τουρκικά. Δηλαδή κάποιος καλείται να υπογράφει ένα δεσμευτικό γι' αυτόν κείμενο -με ποιος ξέρει τι φανερούς ή κρυφούς νομικούς όρους-όχι στην επίσημη γλώσσα του κράτους που φιλοξενεί την τράπεζα αλλά σε μια ξένη γλώσσα, που είτε αγνοεί παντελώς (τουρκική) είτε γνωρίζει μερικώς (αγγλική), αφού είναι δύσκολο να κατέχει τους εξειδικευμένους νομικούς όρους που συνήθως περικλείουν οι συμβάσεις. Έτσι λένε οι καταγγέλλοντες. Αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε εγείρεται μείζον θέμα τραπεζικής πρακτικής, που χρήζει περαιτέρω εξέτασης είτε μέσω της Ένωσης Καταναλωτών είτε και από τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής Πολιτείας.
Και βεβαίως δεν είναι υπόλογοι οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι μέσα σε ένα βράδυ είδαν όλους τους οικογενειακούς τους προγραμματισμούς να ανατρέπονται, αλλά η ελληνική Πολιτεία, η οποία παρακολουθεί απαθής όλα τα απόρρητα -κατά τα άλλα- προσωπικά δεδομένα των μόνιμων στελεχών της (από τις διευθύνσεις κατοικίας τους ως τον αριθμό και τα ονόματα των μελών της οικογένειάς τους, καθώς και όλα τα άλλα στοιχεία που περιέχονται σε ένα αντίγραφο μιας φορολογικής δήλωσης) να κατατίθενται σε μια τουρκική τράπεζα, με γνωστό παρελθόν και διασυνδέσεις και άγνωστο μέλλον ως προς την ασφαλή διαφύλαξη του απορρήτου των στοιχείων αυτών. Ο στόχος μας είναι η αγορά να νικήσει τον εθνικισμό και όχι το αντίθετο
Σχολιάζοντας το θέμα ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός της Ν.Δ., νυν γραμματέας προγράμματος του κόμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, τόνισε: «Η άσκηση οικονομικής διπλωματίας ή ακόμα και η τραπεζική διπλωματία διευκολύνει κατ' αρχάς το ξεπέρασμα αντιθέσεων και διευκολύνει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ κοινωνιών και αγορών. Αυτό που δεν πρέπει να συμβαίνει είναι να στρεβλώνεται ο υγιής ανταγωνισμός ή να χρησιμοποιείται κατευθυνόμενα η λειτουργία της αγοράς για την άσκηση κρατικών ή εθνικών πολιτικών. Ο στόχος μας είναι η αγορά να νικήσει τον εθνικισμό και όχι το αντίθετο. Ιδιαίτερα όταν μέσα από τις στρεβλώσεις συμβολικά θίγονται πρόσωπα ή σχήματα που αντιπροσωπεύουν τον εθνικό μας πολιτισμό».
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 07/01/2011 - ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ)
(Σ.Λ.) ____________________________________________________________________
«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»: Η τουρκική Ziraat Bank δανείζει τώρα και Έλληνες στρατιωτικούς!
• Προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστό, Έλληνες πολίτες προθυμοποιούνται να υποθηκεύσουν γη ακόμη και δίπλα σε ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια και στρατόπεδα!
• Έσπασαν τα τηλέφωνα της ΖΙRΑΑΤ ΒΑΝΚ από περίπου 5.000 έλληνες που, διαβάζοντας το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑΤΟΣ», έσπευσαν να ζητήσουν πληροφορίες για την επιτοκιακή πολιτική της τουρκικής τράπεζας!
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν ξεκάθαρος. Στο μνημειώδες βιβλίο του που ήδη στη χώρα μας είναι best seller, το «Στρατηγικό βάθος», προδικάζει ότι στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης «οι κοινωνίες που θα διατηρήσουν την αυτοπεποίθησή τους θα αποτελέσουν τις νέες δυνάμεις.
Αντιθέτως εκείνες που έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους θα μείνουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της στρατηγικής τους διάλυσης». Αν κοιτάξει κανείς λοιπόν την αυτοπεποίθηση των περίπου 5.000 συμπατριωτών μας που μετά το δημοσίευμα μας την προηγούμενη εβδομάδα «έσπασαν» κυριολεκτικά το τηλεφωνικό κέντρο της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank ζητώντας φθηνά δάνεια, μάλλον η Ελλάδα εντάσσεται, σε αντίθεση με την ακμάζουσα γείτονα, στη δεύτερη κατηγορία, γεγονός που μας προετοιμάζει για μελλοντικές περιπέτειες.
Ο αξιωματικός στην Ξάνθη και ο λοχαγός στον Έβρο
Όμως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Έγκυρες πολιτικές πηγές μάς ενημέρωσαν πως, εκτός των 250 Ελλήνων ιδιωτών που μη βρίσκοντας άλλο τραπεζικό καταφύγιο προσέτρεξαν στην αγκαλιά της Ziraat Bank, στις τάξεις των δανειοδοτημένων ή αυτών που ήδη έχουν καταθέσει αιτήσεις δανειοδότησης βρίσκονται και Έλληνες στρατιωτικοί! Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η περίπτωση Έλληνα αξιωματικού στην Ξάνθη ο οποίος, μη βρίσκοντας εγγυητή και υπό το βάρος των πρόσφατων περικοπών, αναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς την τουρκική τράπεζα.
Έλαβε δάνειο κανονικά, καθώς ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν απαιτούσε εγγυητή. Ανάλογη περίπτωση υπάρχει και με λοχαγό του Πεζικού ο οποίος, αν και με καταγωγή από άλλη περιοχή της Ελλάδας, αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ziraat Bank, αφού εργαζόταν σε μονάδα του Έβρου. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες ακόμη τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν. Μάλιστα εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με αναγνώστη της εφημερίδας ενημερωθήκαμε για προθέσεις αιτημάτων προς τους Τούρκους τραπεζίτες ακόμα και για υποθήκες γαιών δίπλα σε ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια και στρατόπεδα, κυρίως στη νησιωτική περιοχή (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση μας). Θα πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, πως η αποκάλυψη της περασμένης εβδομάδας δεν διαψεύστηκε επίσημα από την τουρκική τράπεζα, η οποία προσπάθησε απλώς να χαμηλώσει τους τόνους. Ερώτημα τέθηκε επίσης και προς τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής κ. Νίκο Αγγελίδη όσον αφορά σε δημοσίευμα που μιλούσε για καταθέσεις του Επιμελητηρίου σε τουρκική τράπεζα, το κατάστημα Κομοτηνής Ziraat Bankasi. Η απάντησή του ήταν: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης δεν έχει καταθέσεις σε καμία τράπεζα πλην της Τραπέζης της Ελλάδος», ενώ πρόσθεσε αβαντάροντας περιέργως την τουρκική τράπεζα και τον επεκτατισμό της: «Ξέρετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία; 123. Ξέρετε πόσες είναι της ίδιας εμβέλειας στην Ελλάδα; Τέσσερις. Ποιος έχει κάνει διείσδυση, η Ελλάδα στην Τουρκία ή το αντίθετο;».
ΔΑΝΕΙΑ-ΠΑΓΙΔΑ: Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να δίνουν χρήμα με υποθήκη εκτάσεις σε Αιγαίο και Θράκη
ΗΔΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΖΙRΑΑΤ ΒΑΝΚ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΤΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Πάνω από 5.000 τηλεφωνήματα δέχτηκε σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank από Έλληνες επιχειρηματίες ή ιδιώτες. Οι τελευταίοι, πληροφορούμενοι από το «ΘΕΜΑ» τον με κάθε μέσο ανταγωνισμό που η τουρκική τράπεζα κάνει σε σχέση με τις αντίστοιχες εγχώριες προσφέροντας δάνεια έναντι υποθηκών με επιτόκιο έως και 3%, έσπευσαν. Πρόκειται για ενδιαφέρον από ολόκληρη τη χώρα, γεγονός όμως που δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τον τουρκικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κι αυτό διότι η επικέντρωση είναι γεωγραφικά σαφής. Η Δυτική Θράκη δηλαδή και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι που έχουν προτεραιότητα. Θα πρέπει να πούμε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αποκαλύψει πως η στενά συνδεδεμένη με το τουρκικό κατεστημένο Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας (Ziraat Bank) ήδη έχει δανειοδοτήσει περί τους 250 Έλληνες ορθόδοξους στη Θράκη, με υποθήκες αντί των χρημάτων που οι τελευταίοι έλαβαν γη και οικίες, κάτι που ενδέχεται μελλοντικά να λειτουργήσει ως τύπου «γκρίζα ζώνη» για την πάντοτε δραστήρια και προνοητική τουρκική διπλωματία.
Σήμερα πληροφορούμαστε πως η τράπεζα από τη γειτονική χώρα ήδη έχει προχωρήσει σε αιτήματα για τρείς κατασχέσεις στο Υποθηκοφυλακείο Κομοτηνής, ενώ αρκετές είναι και οι περίεργες περιπτώσεις που υπάρχουν στα υπόλοιπα Υποθηκοφυλακεία της Ροδόπης, και ειδικότερα των Σαπών. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι δανείζουν μεν το χρήμα τους, όχι όμως και χωρίς κόστος όπως θέλουν να δείχνουν.
ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ «Ekonomik Ayrinti»: «Είναι θλιβερή η κατάσταση στην Ελλάδα»
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η κάλυψη των τοπικών μέσων επικοινωνίας, τα οποία αντί να σταθούν στο πρόβλημα που έχει καταγγελθεί και επισήμως στη Βουλή (με ερώτηση του βουλευτή κ. Θανάση Πλεύρη), αλλά και από τον τέως υπουργό της Ν.Δ. κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, μιλούσαν για ρεπορτάζ που «εμποδίζει τη διείσδυση των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τουρκία». Μάλιστα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο έφτασε να προσομοιάσει τη Ziraat Bank με την Εθνική. Με μια διαφορά όμως: η πρώτη πηγαίνει μόνο σε περιοχές με μουσουλμανικό στοιχείο. Για ποιον λόγο άραγε η τουρκική τράπεζα δεν αναπτύχθηκε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας; Η Εθνική μέσω της Finansbank δρα παντουρκικά, χωρίς να επιλέγει περιοχές στόχους. Την ίδια στιγμή, το θέμα καλύφθηκε εκτενώς από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία με ειρωνικά σχόλια αναφέρθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Οκτάι της εφημερίδας «Yeni Safak» (είχε φιλοξενήσει δηλώσεις Τούρκων επιχειρηματιών που ήθελαν να αγοράσουν 18 βραχονησίδες) μιλούσε για «ελπίδα για τους Έλληνες από τη Ziraat» και για «χωρίς διάκριση φυλής επιτόκιο που φτάνει στο 3%, το οποίο οι Τούρκοι δίνουν στους Έλληνες». Με το θέμα ασχολήθηκε και η «Haber Pan», καθώς και η οικονομική εφημερίδα «Ekonomik Ayrinti», οι οποίες μιλούν για «θλιβερή κατάσταση στην Ελλάδα».
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 08/01/2011 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.) |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.