Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα στρατιωτικοί κύκλοι του Πενταγώνου, εκτιμώντας πως το πρόσφατο ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που ανάβει το «πράσινο φως» για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε χώρα της περιοχής (και όχι μόνο στη Συρία) επί της ουσίας επιφέρει νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις...
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν «παρελκυστική» την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ., δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν, πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την επιθετικότητα της όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα στα όρια μιας ευρύτερης περιοχής που περικλείνεται μεταξύ Καυκάσου, Μεσοποτάμιος και Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία οπό το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, αναφέρει ειδικότερα -μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση και ο Στρατός έχουν άδεια κήρυξης πολέμου σε «ξένες χώρες». Κάτι που σημαίνει πως, σύμφωνα και με το τουρκικό Σύνταγμα, ο Στρατός έχει το ελεύθερο για διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου να επέμβει σε οποιοδήποτε ξένη χώρα, αν το κρίνει απαραίτητο.
Ως εκ τούτου, η έλευση του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, λίγες μόλις ημέρες μετά το παραπάνω ψήφισμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξακολουθεί και κρατά σε ισχύ το casus belli στο ενδεχόμενο που η χώρα μας κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, προκαλεί εύλογες απορίες ως προς τις προτάσεις που «κομίζει στις αποσκευές του» ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. και εμπνευστής της νεο-οθωμανικής επέκτασης στο Βαλκάνια.
Ζητήματα κυριαρχίας
Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έθετε ευθέως ζήτημα κυριαρχίας ακόμη και για κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, όπως. π.χ., το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, δηλώνοντας, μάλιστα, πως απαιτείται διάλογος με την Αθήνα γι' αυτό και ότι γίνονται εργασίες σχετικά με το θέμα. Το εντυπωσιακό είναι επίσης πως ένα ακόμη ζήτημα που θέτει συνεχώς στην ελληνική πλευρά και σε όλα τα επίπεδα η Τουρκία έχει να κάνει με το καθεστώς που διέπει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, για το οποία επιμόνως ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση τους. Χαρακτηριστική, εξάλλου, προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 2 Οκτωβρίου η Άγκυρα, με την οποία θέτει θέμα δικαιώματος της Ελλάδας να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί της Σαμοθράκης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-10/10/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.