► Στο έλεος της μυστικής διπλωματίας.
► Το υπουργείο Εξωτερικών είναι φανερό ότι δεν θέλει να επικεντρωθεί η συζήτηση στα θέματα υψηλής πολιτικής και στις διαφωνίες που -ούτως ή άλλως- είναι καταγεγραμμένες, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
► Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
► Η πλήρης μυστικότητα που χαρακτηρίζει τις Ελληνοτουρκικές συνομιλίες γιο το Αιγαίο προσφέρει πλήρη κάλυψη στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ώστε εκ του ασφαλούς να λένε ό,τι θέλουν χωρίς να τους ελέγχει κανείς και στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε χθες όλο το θεωρητικό πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, ότι, δηλαδή, στις συνομιλίες γίνεται προσπάθεια να αναζητηθεί κοινός τόπος, που θα επιτρέψει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.
Το ερώτημα είναι τι συζητούν επί δέκα χρόνια οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Τουρκίας και για ποιο λόγο καμία κυβέρνηση δεν υποχρεώθηκε ποτέ να κάνει έστω έναν απολογισμό των συνομιλιών. Έτσι κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου επαναλήφθηκε μια δήλωση που πρωτοδιατυπώθηκε πριν από δέκα χρόνια, όταν άρχιζαν οι συνομιλίες, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την τακτική που ακολουθεί η Αθήνα...
Γρ. Δελαβέκουρας
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε χθες ότι «ως προς το θέμα της υφαλοκρηπίδας οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιούνται με σκοπό να αναζητηθεί κοινός τόπος για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, δηλαδή από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο».
Αναφερόμενος στη συνάντηση Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου ο εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συζητήθηκε χθες είναι να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και να έχουμε μία συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η συνάντηση αυτή θα ανακοινωθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία, όπως γίνεται πάντα. Αυτό, λοιπόν, είναι η πολύ ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος, θέση με την οποία συνομιλούμε με την Τουρκία».
Στόχος της δήλωσης αυτής είναι να υπάρξει η διαβεβαίωση προς το εσωτερικό της χώρας (γιατί οι Τούρκοι ξέρουν τι συζητείται) ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαιώματά της είτε στο Καστελόριζο, είτε οπουδήποτε αλλού. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ενώ η Ελλάδα τηρεί χαμηλούς τόνους και προσπαθεί με ήπια διπλωματία να καταστήσει κατανοητή τη θέση της, η Τουρκία ανακοινώνει έρευνες στην ίδια περιοχή ενώ προχωρεί στον σχεδιασμό της για ενεργειακή συνεργασία και με το ψευδοκράτος στην Κύπρο. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι φανερό ότι δεν θέλει να επικεντρωθεί η συζήτηση στα θέματα υψηλής πολιτικής και στις διαφωνίες που-ούτως ή άλλως-είναι καταγεγραμμένες, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Ούτε η Τουρκία φαίνεται να έχει διαφορετική τακτική.
Ενίοτε, όμως, ο έλεγχος χάνεται και μια σοβαρή χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, δεδομένου ότι και στην Αθήνα και στην Άγκυρα τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και οι εντάσεις ίσως αναζητήσουν διέξοδο στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο.
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/10/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.