Αρχική » » Ευχολόγιο Ερντογάν για το Κουρδικό

Ευχολόγιο Ερντογάν για το Κουρδικό


Αντιφατικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό για το «καυτό» ζήτημα. 

Η αοριστία είναι το χαρακτηριστικό των χειρισμών της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, αφού αφενός επιδίδεται σε ακραία εθνικιστική φιλολογία και αφετέρου αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος με το ΡΚΚ, αλλά όχι με το νόμιμο φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο έχει και σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με 29 -επί συνόλου 550- βουλευτές.... 

Οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν δώσει λαβή να κλιμακωθούν οι συζητήσεις και η αντιπαράθεση. Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος με το ΡΚΚ. Την ίδια ώρα, όμως, δεν δέχεται ως συνομιλητή το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο κατηγορεί, υποστηρίζοντας ότι έχει οργανική σχέση με το ΡΚΚ! Η κριτική που δέχεται ο Ερντογάν έρχεται από δυο κατευθύνσεις  με κοινό όμως παρονομαστή: Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης υποστηρίζει ότι η συνδιαλλαγή με το ΡΚΚ καθιστά την κυβέρνηση φορέα που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διαμελισμό της Τουρκίας. Παρόμοια κριτική ασκεί και η αξιωματική αντιπολίτευση (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα). 

Έτσι, ο Ερντογάν στο προχθεσινό συνέδριο του κόμματος του έκανε για άλλη μια φορά κάποια αόριστη αναφορά, καλώντας ταυτόχρονα τον κουρδικό πληθυσμό να εγκαταλείψει το ΡΚΚ. «Έχουμε κάνει ειλικρινή βήματα προς τους Κούρδους αδελφούς μας. Περιμένουμε και αυτοί να υψώσουν τη φωνή τους εναντίον της τρομοκρατίας», είπε. 

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται το φιλοκουρδικό κόμμα, που κατηγορεί την κυβέρνηση για εφαρμογή αντικουρδικής στάσης  Ο πρόεδρος του κόμματος, Σερκάν Ντεμιρτάς, κάνει λόγο για αντιφατική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «έχουν σημασία οι δηλώσεις περί συνομιλιών, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη εξέλιξη. Επίσης, είναι αντίφαση να λέει ότι θα συνομιλήσει με το ΡΚΚ αλλά όχι με το κόμμα μας». 

Το φιλοκουρδικό εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πρέπει να ληφθεί υπόψη στην όποια διαδικασία συνομιλιών. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αφενός αναζητείται συνομιλητής, αφετέρου υπάρχει πληθώρα τέτοιων. Έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι το Κουρδικό  ειδικά με τη μορφή που έχει πάρει το τελευταία χρόνια, είναι περισσότερο διεθνές, παρά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. 

ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-03/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger