► Το «κούρεμα» που διέλυσε τα Ταμεία μείωσε μόνο κατά 15 δισ. το χρέος.
Φούσκα (επικοινωνιακή) μεγαλύτερη και από εκείνη της ισχυρής οικονομίας της εποχής του Κώστα Σημίτη αποδεικνύεται το περίφημο PSI, ή διαφορετικά το «κούρεμα» του χρέους, που έκανε η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Το χρέος θα μειωθεί σημαντικά έλεγε ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους Έλληνες, με πατερναλιστικό ύφος, υποσχόμενος ότι έπειτα από αυτό η κατάσταση θα βελτιωθεί και η οικονομία θα ανακάμψει...
Η περίφημη συμφωνία που ολοκλήρωσε ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος (που προτού γίνει πρωθυπουργός αρθρογραφούσε κατά του PSI) για το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους φαίνεται ότι ελάχιστα συνέβαλε στη μείωσή του.
Επιπροσθέτως, το όποιο περιορισμένο όφελος δεν καλύπτει την τεράστια ζημιά που υπέστησαν κυρίως ο τομέας της κοινωνικής αποταμίευσης, με τη δραματική συρρίκνωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και οι μικροί αποταμιευτές (ημεδαποί και αλλοδαποί), που αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού κράτους.
Ο ρόλος Βενιζέλου
Ο τότε υπουργός Οικονομικών και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δεν έχανε ευκαιρία να προβάλλει επικοινωνιακά το κολοσσιαίο εγχείρημα της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 106 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε χάρη στο PSI.
Τους ισχυρισμούς του ανθρώπου που επινόησε το χαράτσι της ΔΕΗ έρχεται σήμερα να διαψεύσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας. Εκεί στη σελίδα 28 αναφέρεται ότι «σε απόλυτα ποσά το δημόσιο χρέος μειώνεται το 2012 μόνο κατά περίπου 15 δισ. ευρώ».
Η προσγείωση από τις μεγαλοστομίες στα γλίσχρα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την περιπέτεια αυτή (αν υπάρχουν και αυτά στο τέλος της ημέρας) αποτυπώνεται στα νούμερα του δημόσιου χρέους, το οποίο από 355,6 δισ. ευρώ το 2011 θα υποχωρήσει στο τέλος του 2012 στα 340,6 δισ. ευρώ.
Τα νέα δάνεια
Με άλλα λόγια με το "κούρεμα" της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 106 δισ. ευρώ, το χρέος μειώθηκε μόνο κατά 15 δισ. ευρώ.
Και τούτο γιατί την ίδια ώρα που το χρέος μειωνόταν από το «κούρεμα» η χώρα δανειζόταν ταυτόχρονα 49 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αναγκάστηκε να εγγράψει στο χρέος άλλα 11 δισ. ευρώ εξαιτίας των απωλειών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μέχρι στιγμής το νέο « φούσκωμα» του χρέους αγγίζει τα 60 δισ. ευρώ, στα οποία όμως θα πρέπει να προστεθούν τα 13,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του Προϋπολογισμού, τα 3,5 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και τα 15 δισ. ευρώ που συνολικά δανείστηκε το Δημόσιο για να αγοράσει από το EFSF νέα ομόλογα, τα οποία ανταλλάχθηκαν με τα παλαιά « κουρεμένα» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει μία συνολική επιβάρυνση του χρέους κατά 91 δισ. ευρώ. Η αναδιάρθρωση του χρέους με τον τρόπο και στον χρόνο που έγινε συνιστά μάλλον το τέλειο έγκλημα παρά την εθνική ευεργεσία.
Τα χαρτοφυλάκια
Λίγο προτού γίνει το «κούρεμα» των ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων κατά περίπου 25 δισ. ευρώ από την ημέρα που υπεγράφη το πρώτο Μνημόνιο.
Στο τέλος του 2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2011 η ονομαστική αξία των ομολόγων είχε φτάσει τα 86,2 δισ. ευρώ.
Στο διάστημα αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος συνέχιζε να τοποθετεί χρηματικά διαθέσιμα ταμείων σε κρατικά ομόλογα, που καθημερινά απαξιώνονταν.
Ακριβώς την αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι ξένες τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι κατόρθωσαν στο παραπάνω διάστημα να μειώσουν τη συμμετοχή τους στο δημόσιο χρέος -και συνακόλουθα τη ζημιά που θα υφίσταντο λίγους μήνες αργότερα από το «κούρεμα»- στα 35 δισ. ευρώ από τα 145 δισ. ευρώ. Ξεφόρτωσαν δηλαδή μετά την υπογραφή του Μνημονίου ομόλογα αξίας άνω των 110 δισ. ευρώ.
Στην υπόθεση των ομολόγων επαναλήφθηκε το ίδιο έργο με εκείνο που παίχθηκε στο τέλος της χρηματιστηριακής άνοιξης του 1999-2000. Τότε γίνονταν προσπάθειες οι Έλληνες επενδυτές να παραμείνουν στο χρηματιστήριο, τη στιγμή που οι ξένοι πουλούσαν και έφευγαν. Συνήθως τα «οικονομικά» εγκλήματα στην Ελλάδα μένουν ατιμώρητα, ενώ αυτοί που τα διαπράττουν επιβραβεύονται.
Δίνουν βραβείο στον Παπαδήμο
Ο τεχνοκράτης Παπαδήμος θα βραβευθεί από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών με το «Αριστείο ΙΟΒΕ». Η τιμητική διάκριση καθιερώθηκε το 2008 και απονέμεται σε πρόσωπα που με τη δράση τους έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην οικονομία. Το ζήτημα είναι πότε τις πρόσφερε παλαιότερα που κάλυπτε τις τρύπες στην οικονομία ή αργότερα με το PSI;
(Εφ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/10/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.