■ Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι δαπάνες που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για το 2013.
Αν ήθελε να περιγράψει κανείς την κατάσταση της χώρας από απόψεως εθνικής ασφάλειας σήμερα, δύσκολα θα έβρισκε μία άλλη περίοδο στην Ιστορία της στην οποία ο μηχανισμός άμυνας και ασφάλειας της ήταν σε χειρότερη κατάσταση...
Το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μία επικίνδυνη αστάθεια, οι εστίες αναφλέξεως στο άμεσο περιβάλλον μας εγκυμονούν κινδύνους με άγνωστες προεκτάσεις, η χώρα δέχεται ανεπίτρεπτες πιέσεις από την Τουρκία να παραιτηθεί νομίμων δικαιωμάτων της, εντός της Ελλάδας οι Τούρκοι υποδαυλίζουν καταστάσεις αμφισβητήσεως και υπονομεύσεως της εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω των εδώ μουσουλμάνων, τα αλυτρωτικά κινήματα γύρω μας είναι σε έξαρση, η λαθρομετανάστευση παραμένει μία σημαντική απειλή παρά τις διακηρύξεις περί ελέγχου της, με εμφανή σημεία και πληροφορίες περί οργανώσεως των λαθρομεταναστών που δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, και την ίδια στιγμή το σύνολο του μηχανισμού αμύνης και ασφαλείας αποδυναμώνεται σε βαθμό ανεπίτρεπτο λόγω των πιέσεων της τρόικας που, στην προσπάθεια της να μας «σώσει» από την καταστροφή μας εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.
Το παράδειγμα
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περικοπή των αμυντικών δαπανών στο χαμηλότερο επίπεδο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε βαθμό που καθίσταται πρακτικώς αδύνατη η διατήρησή του στα σημερινά οριακώς αποδεκτά επίπεδα. Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013, οι αμυντικές δαπάνες για το επόμενο έτος ανέρχονται κάτω από το 50% του αμυντικού προϋπολογισμού του 2009, ποσοστό που θα ήταν ιδιαίτερα εμφανές ως προς τα αποτελέσματά του, αν εφαρμοζόταν σε οποιονδήποτε άλλον τομέα της κρατικής δραστηριότητας.
Η μόνη διαφορά είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανισθεί ένας κίνδυνος που θα απαιτούσε την έμπρακτη αντιμετώπιση εχθρικής απειλής για να αποδειχθεί πλήρως η αδυναμία του αμυντικού συστήματος της χώρας να την αντιμετωπίσει.
Η ομοιότητα με το γνωστό παράδειγμα της πτώσεως από ένα πολυώροφο κτίριο, η οποία είναι ανώδυνη μέχρι τη στιγμή προσκρούσεων στο έδαφος, είναι εμφανής αλλά ουδείς φαίνεται να την αντιλαμβάνεται.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προϋπολογισμού, οι αμυντικές δαπάνες για το 2013 καθορίζονται στο ύψος των 3.396.000.000 ευρώ, που είναι μειωμένες κατά 14% σε σχέση με τις πολλάκις περικοπείσες δαπάνες του 2012 (και των προηγουμένων ετών) και οι μικρότερες στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια των αμυντικών δαπανών το 2012 έφτασε το ΥΠΕΘΑ στο σημείο να ζητήσει πρόσφατα άλλα 130.000.000 ευρώ για τις ανάγκες για καύσιμα, η οποία τελικώς καλύφτηκε με μεταφορά κονδυλίων από τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό. Το ποσό των 3,396 δισ. περιλαμβάνει 750.000.000 ευρώ που προορίζονται για εξοπλισμούς, με το μεγαλύτερο τμήμα τους να πηγαίνει για εξόφληση παλαιών εξοπλιστικών προγραμμάτων και ένα άλλο να προορίζεται για ανταλλακτικά.
Και τούτο διότι μέχρι πρόσφατα τα κονδύλια για ανταλλακτικά συμπεριλαμβάνονταν στο ποσό των λειτουργικών δαπανών, αλλά λόγω των συνεχών μειώσεων του λειτουργικού προϋπολογισμού η στρατιωτική ηγεσία αναγκάστηκε να εντάξει τις προμήθειες για ανταλλακτικά στις εξοπλιστικές δαπάνες.
Οι εκταμιεύσεις
Ενδεικτικό της φειδούς με την οποία πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 750.000.000 για εξοπλισμούς και ανταλλακτικά είναι ο ρυθμός εκταμιεύσεώς τους που ανέρχεται σε 10.000.000 τον Ιανουάριο, 20.000.000 τον Φεβρουάριο, 20.000.000 τον Μάρτιο, 40.000.000 τον Απρίλιο, 50.000.000 τον Μάιο, 40.000.000 τον Ιούνιο, 44.000.000 τον Ιούλιο, 45.000.000 τον Αύγουστο, 40.000.000 τον Σεπτέμβριο, 70.000.000 τον Οκτώβριο, 140.000.000 τον Νοέμβριο και 231.000.000 τον Δεκέμβριο. Σημ.: ο οπισθοβαρύς ρυθμός εκταμιεύσεως θέτει εν αμφιβάλω τη διάθεση μέρους ή του συνόλου των κονδυλίων των τελευταίων μηνών.
Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από αυτό που ανεφέρθη στην αρχή. Σε μία περίοδο που οι απειλές είναι σε συνεχή έξαρση, το σύνολο του μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας της χώρας υποβαθμίζεται σε απαράδεκτα πλέον επίπεδα, τόσο λόγω της εγκληματικής πολιτικής της τρόικας όσο και της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας να υπερασπιστεί τη διατήρησή του. Να κλείσουμε με την επισήμανση ότι σε περίπτωση απευκταίου, οι ευθύνες σίγουρα δεν θα ανήκουν στην τρόικα...
Τραγωδία και σε ΕΛΑΣ. - Λιμενικό
Ο προϋπολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για το 2013 ανέρχεται (ή μάλλον κατέρχεται) σε μόλις 1.417.273.000 ευρώ έναντι 1.579.638.132 ευρώ του 2012 (έτος που οι μοτοσικλέτες έμεναν από καύσιμα, οι κινητήρες των περιπολικών έπεφταν στους δρόμους και χάνονταν τροχοί).
Στο Λιμενικό Σώμα-Ακτοφυλακή, που έχει να αντιμετωπίσει το ηράκλειο έργο της λαθρομεταναστεύσεως και με άνω των μισών περιπολικών του σε ακινησία λόγω ελλείψεως συντηρήσεως και καυσίμων, ο προϋπολογισμός του κατέβηκε στα 194.997.000 ευρώ (!), από 242.266.055 ευρώ το 2012. Φαίνεται ότι κάποιοι πίστεψαν τα πλασματικά στατιστικά για ύφεση της διά θαλάσσης εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα, η οποία είναι κοινό μυστικό για τους γνωρίζοντες ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα και πιο οργανωμένα. Σημ.: Αντί για τα νησιά, τα σκάφη με τους λαθρομετανάστες έρχονται πλέον κατευθείαν στην περιοχή Αττικής και στην Αργολίδα, ενώ τα περιπολικά είναι περιέργως απασχολημένα να ψάχνουν με ιδιαίτερη μάλιστα εμμονή για λαθραία τσιγάρα.
Από τον Μάνο Ηλιάδη
(Κυριακάτικη Δημοκρατία -11/11/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.