■ 100.000 «απειλητικά» e-mail αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες για να τακτοποιήσουν εντός 15 ημερών παλιά χρέη.
Ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) σε 100.000 οφειλέτες του Δημοσίου αποστέλλει, μέσω του taxisnet τις τελευταίες ημέρες η Εφορία, καλώντας τους να ρυθμίσουν εντός 15 ημερών τα χρέη τους. Στην αντίθετη περίπτωση τους «απειλεί» με προσαυξήσεις και με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων...
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με τις Εφορίες «ξεθάβει» παλαιά πρόστιμα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, παραβάσεις του ΚΒΣ και απλήρωτους φόρους ή δόσεις. Ακολούθως η Εφορία στέλνει το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» στους οφειλέτες για να πληρώσουν το χρέος μαζί με τις προσαυξήσεις.
Με τα e-mail οι φορολογούμενοι καλούνται στα γκισέ της Εφορίας εντός 15 ημερών για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και η Εφορία φροντίζει να θυμίσει στους φορολογουμένους τις κυρώσεις που θα τους επιβληθούν εάν δεν ρυθμίσουν το χρέος τους.
Σύμφωνα με πι νομοθεσία, οι ποινές για τις απλήρωτες οφειλές προς το Δημόσιο είναι οι εξής:
■ Προσαύξηση 1% του προστίμου για κάθε μήνα καθυστέρησης.
■ Μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας.
■ Μη δυνατότητα θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων.
■ Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (π. χ, κατάσχεση ακινήτων, μισθού, ενοικίων κ.λ.π.).
■ Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
Οι επικεφαλής των Εφοριών πιέζονται να αυξήσουν, εδώ και τώρα, τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπό την απειλή «καρατόμησης». Το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπουν στο στόχαστρο όσοι εμφανίζονται να έχουν περιουσία όπως αυτοκίνητα, σπίτια, οικόπεδα ή εισοδήματα από ενοίκια ή άλλη πηγή. Εκτός των οφειλετών, οι εφορίες θα ελέγχουν και την περιουσιακή κατάσταση συνυπόχρεων συγγενικών προσώπων, συνεργατών κ.ά.
Κατασχέσεις
Οι εφοριακοί προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ δεσμεύουν και όποια άλλα ποσά εισπράττει ο οφειλέτης, όπως, για παράδειγμα, τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων.
Παράλληλα οι Εφορίες συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λ.π.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το Δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.ά.)
Οι Εφορίες ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά ή με e-mail ή με ταχυδρομική επιστολή) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους, τότε προχωρούν σε:
■ Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.
■ Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.
■ Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.
Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικρο-οφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Για μισθωτές ακινήτων προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
Σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που χρωστούν στο Δημόσιο θα γίνονται κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, προτού ακόμα τις πάρει ο επαγγελματίας στα χέρια του.
Επίσης οι Εφορίες προχωρούν σε μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ., γονείς προς παιδιά) και ως τελική λύση θα κατάσχουν απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου!
Νέα ρύθμιση με 60 δόσεις
Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για νέα ρύθμιση σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα σχεδιάζεται να προβλέπεται διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε ποσοστά από 25% έως 90%.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Τη δυνατότητα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ενώ δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό.
(Κυριακάτικη Δημοκρατία -11/11/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.