•Επιστροφή στα πάτρια εδάφη έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής.
•Η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε ό,τι αφορά το 2010.
•Από το 2002, που είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν, το Ελληνικό Τάγμα είχε προσφέρει έργο κοινωνικού και ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα.
«Μια ώρα αρχύτερα» επέστρεψε στα πάτρια εδάφη η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν, καθώς οι σημαντικές περικοπές που υπέστη ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2013 έκαναν «πολυτέλεια» τη συντήρηση ενός ολόκληρου σχεδόν Τάγματος στην άλλη άκρη του πλανήτη...
Έχοντας κλείσει άλλωστε δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Αφγανιστάν, το Ελληνικό Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) επαναπατρίστηκε πρόσφατα στο σύνολο του, έχοντας κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα επιτελέσει σημαντικό έργο στον ανθρωπιστικό κυρίως τομέα.
Το έργο
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως οι άνδρες της ελληνικής αποστολής ήταν από τους πλέον αποδεκτούς, μεταξύ όλων των ανδρών των χωρών του ΝΑΤΟ, από τον αφγανικό λαό.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αφγανιστάν, τόσο η ΕΛΔΑΦ όσο και το ΤΕΣΑΦ εκτέλεσαν σημαντικά έργα κατασκευής-ανακατασκευής και βελτίωσης των υποδομών στην πόλη της Καμπούλ, καθώς επίσης και του αεροδρομίου, ενώ συμμετείχαν όχι μόνο στην εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών αλλά και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει ιδιαίτερα να επισημάνουμε την πολύτιμη υποστήριξη που παρείχε το 299 ΚΙΧΝΕ (το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας αναπτύχθηκε στις 26 Ιουλίου 2005 στην Καμπούλ και η ΕΛΔΑΦ μετονομάστηκε σε ΤΕΣΑΦ) από υγειονομικής πλευράς τόσο στο προσωπικό του ΤΕΣΑΦ και της υπόλοιπης δύναμης της ISAF όσο και σε Αφγανούς πολίτες.
Να σημειώσουμε πως η Ελληνική Δύναμη στάλθηκε στο Αφγανιστάν στις 17 Φεβρουάριου 2002, με την τοποθέτηση 15 αξιωματικών και 34 υπαξιωματικών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, της μόνης ασφαλούς περιοχής κατά τα πρώτα χρόνιο της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη χώρα.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί, οι κίνδυνοι δεν έλειψαν για τους άνδρες της ελληνικής αποστολής, κομβόι της οποίας, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, είχε δεχθεί ακόμη και επίθεση από ένοπλους Ταλιμπάν. Παράλληλα, όμως. στο στρατόπεδο όπου τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί η ΕΛΔΑΦ δεν έλειψαν ούτε και οι επιθέσεις αυτοκτονίας.
Το συγκεκριμένο στρατόπεδο, ωστόσο, φρουρούνταν από άνδρες της ιταλικής δύναμης, με αποτέλεσμα στις παραπάνω περιπτώσεις να μην διατρέξει άμεσο κίνδυνο το ελληνικό προσωπικό.
Οικονομικό όφελος
Μαζί με τα επαναπατρισθέντα στελέχη επέστρεψε όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε ό,τι αφορά το 2010. Στη συγκρότηση των ΕΛΔΑΦ-ΤΕΣΑΦ, συμμετείχαν συνολικά 33 αποστολές (3.295 στελέχη), με χρονική διάρκεια παραμονής από 3 έως 6 μήνες.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-30/11/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.