Ενισχυμένη η ελληνική παρουσία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayreddin Pasa», του οποίου η επίσημη εξαγγελία, παράνομων, ερευνών (NAVTEX) εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας έληξε κανονικώς στις 30 Δεκεμβρίου.
«Το ελληνικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο αν το σκάφος αυτό θα αποχωρήσει από την περιοχή επιστρέφοντας...
στη βάση του ή απλώς θα μετακινηθεί αλλού, δηλαδή σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζοντας την προκλητική του παρουσία και δραστηριότητες», είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Παραπολιτικών», υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
στη βάση του ή απλώς θα μετακινηθεί αλλού, δηλαδή σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζοντας την προκλητική του παρουσία και δραστηριότητες», είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Παραπολιτικών», υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Στο εύλογο δεύτερο ερώτημα, αναφορικώς με το πώς μπορεί να γίνει αυτή η «παρακολούθηση» του σκάφους από ελληνικής πλευράς, η ίδια πηγή μάς απάντησε τα εξής: «Υπάρχει ελληνική παρουσία τόσο στην εγγύς περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου έχουν μεταφερθεί, ώστε να είναι εγγύτερα στην περιοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος, όλα τα επιμέρους στοιχεία μας».
Ποια είναι αυτά; Στην εγγύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με «επίκεντρο» την Κύπρο κινούνται -ως γνωστόν- δύο μονάδες του ελληνικού Στόλου, με διπλή αποστολή. Πρόκειται για την πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης», τύπου Super Vita, το νεότερο σκάφος του Στόλου, και την πυραυλάκατο «Ρουσσέν», ίδιου τύπου, που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως UNIFIL, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, και η οποία μόλις προ ολίγων ημερών, στις 28 Δεκεμβρίου, αντικαταστάθηκε από την πρώτη, που αποτελεί αδελφό πλοίο της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου. Μάλιστα, αμέσως μετά την εν λόγω εναλλαγή των δυο πλοίων επρόκειτο να αποπλεύσει από την Κύπρο η πυραυλάκατος «Ρουσσέν», αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω σφοδρής κακοκαιρίας. Έτσι, ο απόπλους της πραγματοποιήθηκε την επομένη, 29 Δεκεμβρίου, όταν «έπεσε» ο καιρός, οπότε και ανέλαβε επισήμως υπηρεσία ο «Κρυσταλλίδης».
Η άλλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα με πολεμικό πλοίο στην ευρύτερη περιοχή ήταν η ΝΑΤΟϊκή «Active Endeavour», για την πάταξη της τρομοκρατίας στη θάλασσα. Η χώρα μας έλαβε μέρος με ένα υποβρύχιο, «συμπτωματικώς» όσο χρόνο ήταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, οπότε και το ελληνικό σκάφος είχε και αυτό διπλή αποστολή: Αφενός τις συμμαχικές υποχρεώσεις και αφετέρου αυτήν του καθαρώς ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή της παρακολουθήσεως του τουρκικού σκάφους. Η τυπική αποχώρηση του «Barbaros» από την περιοχή συνέπεσε και με τη λήξη της περιόδου της ελληνικής παρουσίας (και του σκάφους) στην επιχείρηση. Όμως, η ελληνική πλευρά (ΓΕΝ και φυσικά ΓΕΕΘΑ) φρόντισε και απέστειλε ένα άλλο ελληνικό υποβρύχιο να περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ανατολικής Κρήτης και Μεγίστης (Καστελλορίζου).
ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Επιπλέον, στο κρίσιμο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδος, με την αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του γεωστρατηγική σημασία, οι Έλληνες επιτελείς έχουν μεταφέρει το βάρος της μόνιμης ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, όλο το τελευταίο κρίσιμο διάστημα ναυλοχεί σε μόνιμη βάση μία πυραυλάκατος στο Καστελλόριζο και άλλη μία στον Άγιο Νικόλαο της Ανατολικής Κρήτης, ενώ και το «σκοπούν πλοίο» του Στόλου, μια φρεγάτα επιφορτισμένη με τον ρόλο της «αμέσου ετοιμότητος», εξαιτίας της παρουσίας του «Barbaros» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ναυλοχεί μονίμως στη θαλάσσια περιοχή της Αστυπάλαιας, πολύ κοντά στη ζώνη του άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.
Συμφώνως με την ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ, «η διάταξη αυτή θα διατηρηθεί για όσο ακριβώς διάστημα απαιτηθεί και μέχρι να βεβαιωθούμε απολύτως περί των προθέσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους».
Συγκυρίες και μνήμες... Ιμίων
Η ελληνική πλευρά έχει επιπλέον δύο λόγους να βρίσκεται σε ετοιμότητα: Πρώτον, η τουρκική πρόκληση την ημέρα των Χριστουγέννων, με την ακατανόητη πτήση αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας της τουρκικής Αεροπορίας, που πραγματοποίησε μία μόνο παραβίαση, η οποία, αν και επιχειρησιακώς δεν προκάλεσε πρόβλημα, σε καθαρά ηθικό επίπεδο ενόχλησε σφοδρότατα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την αντίστοιχη στρατιωτική των Ε.Δ., κυρίως για τον συμβολισμό της. Πρωτοφανής ήταν και η τουρκική πρόκληση της 29ης Δεκεμβρίου, όταν λίγες ώρες μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τρεις υπερ-πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα από τα οποία ήταν η Σάμος! Δεύτερον, σε καθαρώς επιχειρησιακό επίπεδο, φαίνεται ότι εξαιτίας των τουρκικών ενεργειών έχει κλονιστεί η όποια εμπιστοσύνη υπήρχε μεταξύ των ηγεσιών, αφού άλλα λέει η τουρκική πολιτική ηγεσία και άλλα κάνουν οι στρατιωτικοί (ή και το αντίστροφο). Τελευταίο παράδειγμα, αυτό των χαμόγελων και των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, που πήγε και χαιρέτησε την παραμονή των Χριστουγέννων τους Έλληνες στρατιώτες στο ακριτικό φυλάκιο των Καστανιών στον Έβρο, ενώ την επομένη, ανήμερα τα Χριστούγεννα, η προαναφερθείσα τουρκική πρόκληση «χάλασε το εκμέκ», όπως εύστοχα επισήμανε Έλληνας στρατιωτικός. Επιπροσθέτως σε όλα αυτά έρχονται το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και η προεκλογική περίοδος. «Η περίοδος που διέρχεται η χώρα μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη των Ιμίων. Και δεν αναφέρομαι στη χρονική ταύτιση μόνο, αλλά και στη γενικότερη πολιτική συγκυρία. Τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικές, για να μην έχουμε νέα εθνικά προβλήματα», τόνισε η ίδια πηγή, δίνοντας το στίγμα της αυξημένης ελληνικής προσοχής.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-03/01/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.